Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMAŽU STRUČNJACI

Djevojke, ne znate izabrati bicikl? Ovo je onda kamp za vas

Foto: Vecernji.hr
1/2
20.06.2017.
u 21:30

- Prije svega treba realno razmisliti za što vam bicikl treba, hoće li se voziti samo po cesti pa odaberete cestovni ili kombinacija pa ćete odabrati treking bicikl - savjetuje Mia Radotić.

Državno se prvenstvo u biciklizmu održava ovaj vikend u Šibeniku u organizaciji BK Fortica na kojem se bori za majicu državnog prvaka. Nastupaju svi hrvatski biciklisti te se očekuje dolazak i najboljih muških biciklista kao što su Matija Kvasina, Robert Kišerlovski, Kristijan Đurasek i brojni drugi. 

Mia Radotić se ove godine priprema za obranu naslova državne prvakinje u Šibeniku, na utrci koja se održava 24. i 25. lipnja. Utrka se svake godine vozi na drugoj lokaciji gdje se uvijek voze dvije utrke za gazeće kategorije, a pobjednik majicu državnog prvaka potom nosi cijelu godinu. Na prvenstvu će se odvoziti dvije utrke, kronometar odnosno vožnja na vrijeme te sama cestovna utrka. 

- Zanimljivost je kako većina država u svijetu upravo ovaj vikend ima prvenstvo države i taj vikend se ne održavaju druge utrke kako bi svaki vozač imao mogućnost nastupa na svom nacionalnom prvenstvu. Nakon tih utrka pobjednici svake kategorije idućih godinu dana nastupaju u posebnim dresovima na utrkama gdje ima više raznih nacija - objašnjava Radotić. 

Osim spremnost na disciplinu, rad i predanost kao u svakom sportu i u biciklizmu postoje razna pravila te ističe zanimljivosti:

- Bicikli su nam teški sedam do osam kilograma, a ispod 6.8 kg ne smije pasti težina. Zna se dogoditi da pred sami start suci važu bicikl, a isto tako ih skeniraju kako bi vidjeli postoji li skrivenih motora. Naime, pojavio se i taj 'mehanički doping' gdje je bilo situacija da se unutar rame sakrije mali motor koji daje na brzini. 

Foto: Vecernji.hr

Biciklizam je sport koji zahtjeva puno odricanja i kompromisa te će za svakog biciklista ipak odricanja biti drugačija jer netko si ne može nešto priuštiti zbog financijskog stanja ili vremena, no unatoč odricanjima i kompromisima ovaj sport nauči disciplini i radu. Iako biciklizam u Hrvatskoj još uvijek nije toliko popularan sport, posebice ženski timovi, to Radotić nije spriječilo u ostvarenju svojih ciljeva i rezultata te nastupa i za slovenski tim BTC City Ljubljana. Kao glavni problem ističe sponzorstvo jer objašnjava kako je u financijskom smislu biciklizam kod nas u jako lošem stanju te je prijeko potrebno poraditi i na samoj promociji. 

Postoje brojni klubovi diljem Hrvatske koji primaju sve zainteresirane potencijalne bicikliste i biciklistice koji su ljudima i dalje velika nepoznanica, a upravo oni im mogu pomoći u biciklističkoj karijeri i pomoći s najvažnijim – kako odabrati dobar bicikl, a Radotić savjetuje:

- Prije svega treba realno razmisliti za što vam bicikl treba. Za odlazak s njime na makadam nasipa, među polja, u brda, pa samim time treba mtb bicikl, hoće li se voziti samo po cesti pa odaberete cestovni ili kombinacija pa ćete odabrati treking bicikl. Kada odredite taj dio, trebate obratiti pozornost na svoju visinu kako bi odabrali bicikli koji odgovara vašoj visini.

Upravo iz ovog razloga, ali i želje za približavanjem biciklizam ženama, Radotić u suradnji s Adria Bike Grupom održava biciklistički kamp od 20. do 22. listopada u Rapcu za sve zaljubljenice u bicikl u kojem mogu sudjelovati svi, od rekreativki do iskusnih vozačica. 

- Prvi dan se podijelimo u grupe gdje uz pomoć vrhunskih stručnjaka vodim iste. Večeri su namijenjene za predavanja isključivo o odabiru bicikla i samom spremanju na jednu vožnju, a uz samo učenje tehnike vožnje, učimo i osnove popravka i održavanje bicikla - poručuje svima zainteresiranima za kamp.

Mia Radotić je višestruka državna prvakinja u cestovnom biciklizmu, apsolventica biokemijskog inženjerstva, prva i još uvijek jedina Hrvatica članica profesionalnog tima. Nosi preko 20 naslova u raznim disciplinama, a ove godine je postigla najbolji rezultat do sada, treće mjesto na prvoj etapi utrke Zhoushan Island u Kini.

Komentara 1

LO
Long
22:12 20.06.2017.

Zenski bickl je jeftiniji od muskog. Njima netreba sic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije