Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRENER LOKOMOTIVE

DJ, vlasnik butika, hakler, branitelj, sve je to bio Sreten Ćuk

Lokomotiva - Inter
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/5
12.03.2016.
u 22:16

– Kao instruktor HNS-a s amaterskom reprezentacijom bio sam europski doprvak, imam čak 27 naslova prvaka Hrvatske u različitim kategorijama. Kroz moje ruke prošli su brojni reprezentativci, Badelj, Lovren, Pivarić, Antolić, Vrsaljko, Kramarić, Jedvaj...

Što znate o treneru Lokomotive Sretenu Ćuku (52), osim suhe statistike koja kaže da je u 16 nastupa na klupi lokosa osvojio 26 bodova i s petoga mjesta na kojemu ih je ostavio Ante Čačić skočio na četvrto?

Hm, je li ovo, ako ćemo se držati parole “po izbornika na Kajzericu”, Ćuku možda preporuka za budućeg šefa reprezentacije? Savez bi barem uštedio, jer Ćuk je službeno zaposlenik HNS-a, a u Lokomotivi samo na posudbi, honorarac ili samostalni obrtnik.

Dečko s Keglbajsa

Šalu na stranu, jer Sreten Ćuk, medijski najmanje eksponirani prvoligaški stručnjak, iza sebe ima čak 25 godina trenerskoga staža. Ali, jeste li znali da se Zagrepčanin s Keglića može pohvaliti i igračkim stažem u Dinamu?

– U Dinamu sam prošao kroz mlađe kategorije, trenirali su me Kobeščak, Cvenk, Belin, Barić bio je šef škole... Kad je Ćiro ‘82. godine osvajao naslov prvaka, ja sam bio u mladoj momčadi. Prvoj, šampionskoj nisam mogao ni blizu, pa sam završio u bihaćkom Jedinstvu – kaže nekadašnji napadač Ćuk, koji je karijeru potom nastavio u Lokomotivi i Interu.

Kada je Dinamo preuzeo Josip Skoblar, u sezoni 1988./1989. (Ladić, Cupan, Kasalo, Pavličić, Besek, Škerjanc, Boban, Dimitrijević, Deverić, R. Mihajlović...), Ćuk je bio vraćen u Maksimir. Redovito je bio u prvoligaškim zapisnicima, a ima i šest službenih nastupa za plave.

Gradeći karijeru nogometaša, istodobno je, čak osam godina, radio kao DJ u noćnom klubu Diamond u Esplanadi. Sa suprugom je imao i butik s odjećom na Trešnjevci, bio je i sjajan hakler, osvajač Kutije šibica 1987. godine s Grahorovom. S prijateljima iz te družine 1991. godine postao je dragovoljac Domovinskog rata provevši nekoliko mjeseci na karlovačkom bojištu. Ćuk je jedini prvoligaški trener čije se ime može pronaći u Registru hrvatskih branitelja...

Trenerski uspon počeo je na istome mjestu gdje je sad, kao instruktor podcentra ZNS-a na Kajzerici. Mentori su mu bili Pero Dujmović i Ilija Lončarević, kasnije u NK Zagreb Biće Mladinić. No, najzaslužniji za Ćukov uspon je Zorislav Srebrić, njegov nekadašnji trener u Zaprešiću. Ćuk je od 2000. godine zaposlenik HNS-a, instruktor regije Središte.

Bio sam europski doprvak

– Kao instruktor HNS-a s amaterskom reprezentacijom bio sam europski doprvak, imam čak 27 naslova prvaka Hrvatske u različitim kategorijama. Kroz moje ruke prošli su brojni reprezentativci, Badelj, Lovren, Pivarić, Antolić, Vrsaljko, Kramarić, Jedvaj...

Sjete li vas se neki od njih, jave li vam se?

Badelj, kojega sam kao trećeligaškog igrača Lokomotive preporučio treneru Dinama Ivankoviću, jednom mi je rekao: ‘Kad jednoga dana budem trener, vi ćete mi biti mentor’ – smiješeći se kaže Ćuk.

Tomislav Ivković jednom je rekao da Lokomotiva nikada neće pobijediti Dinamo, ne zato što ne smije, nego zato što nema kvalitetu za to.

– Nema je ni Split, pa je pobijedio plave. To da ne smijemo pobijediti je bedastoća, jer ne poznajem nijednog sportaša koji bi sudjelovao u nečemu takvom. Mogu samo reći da ćemo Dinamu sigurno pružiti jači otpor nego Rijeka koja je u Maksimiru pala bez ispaljenoga metka – zaključio je Ćuk. 

>>'Protiv Lokosa nećemo se štedjeti za Hajduk, a nadam se da će se situacija s Ademijem popraviti'

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije