Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FAROS MARATON

Direktor Vicko Šoljan: Novac i nije toliki problem, ali nitko ne želi raditi

12.06.2019.
u 12:06

U jednom trenutku se činilo da će legitimni Šoljanov nasljednik u tom poslu biti Janez Maroević, dugogodišnji glavni tajnik maratona, ali među njima dvojicom nešto je puklo, obojica ne žele govoriti o tome

U Starome Gradu na Hvaru vole se pohvaliti činjenicom da je njihov Faros maraton, ili punim imenom: Međunarodno prvenstvo Hrvatske u daljinskom plivanju, prvo međunarodno sportsko natjecanje u samostalnoj Republici Hrvatskoj.

Tog 1. rujna 1991., već u pravim ratnim uvjetima, u vrijeme blokade hrvatskog zračnog prostora i pomorske blokade otoka, tradicionalni se plivački maraton u Starogradskome zaljevu ipak održao, 16. put.

Sačuvana je tradicija, za što je najzaslužniji, kao i za pokretanje maratona, Vicko Šoljan, zaljubljenik u sport i daljinsko plivanje, alfa i omega te priredbe.

Neki bi guštali da propadne

Ali godine čine svoje, gospodin Šoljan već je u 85. godini (rođen je 22. srpnja 1934. u Starome Gradu), i sam priznaje da nije u potrebnoj snazi. Predsjedavanje Hrvatskim savezom daljinskog plivanja prepustio je drugima (tu dužnost sada obnaša Porečanin Milan Žužić), ali dužnost direktora Faros maratona – nema kome.

U jednom trenutku se činilo da će legitimni Šoljanov nasljednik u tom poslu biti Janez Maroević, dugogodišnji glavni tajnik maratona, ali među njima dvojicom nešto je puklo, obojica ne žele govoriti o tome. Uglavnom, Janeza, inače poznatog atletskog maratonca, organizacija plivačkog maratona više ne zanima.

– Janez kaže da sad ima dovoljno novca, prodao je neko zemljište i da mu novac više ne treba – objašnjava Šoljan.

Priredba se bliži, iako točan termin još nije utvrđen. Dosad se Faros održavao posljednje subote u kolovozu, no u gradu bi željeli produljiti turističku sezonu pa inzistiraju na prvoj suboti u rujnu. Šoljan nema ništa protiv, ali...

– Prve subote u rujnu Jelsa ima neku svoju zabavnu večer, a za turizam na otoku Hvaru nije dobro da te dvije priredbe budu isti dan. Vidjet ćemo, iako to hoće li Faros biti 31. kolovoza ili 9. rujna – točan datum moramo odrediti do 1. srpnja – i nije najveći problem. Ni novac nije toliki problem, ukupni budžet je oko 300.000 kuna, ako treba ja ću to namaknuti iz svog džepa, ali puno stvari treba napraviti u pripremi maratona, za to imamo brojne komisije, ali nitko ne želi raditi. Kao da je došlo do nekog zasićenja, ne želim vjerovati da će neki guštati ako sve propadne – pomalo rezignirano kaže Šoljan.

Ni kune naknade za rad

Mnogi možda ne znaju da je Šoljan član plivačke Kuće slavnih (primljen je 2007.), ali u Kući slavnih je i Faros maraton kao priredba.

Ima Šoljan i drugih priznanja (Red Danice Hrvatske 2001.), ali za svoj rad u sportu (a bio je i trener vaterpolista) nikada nije primio ni kune naknade. Dapače, lani je za maraton dao 158.000 kuna svog novca.


– Mnogi smatraju da sam lud...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije