Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sprema se povratak

Dio njemačkih medija otvoreno navija da Kovač dobije otkaz! Evo koga žele na klupi

Niko Kovač
Foto: DPA/Pixsell
1/4
14.08.2019.
u 14:05

Znam što ne želim. Ako mi netko ponudi lijep desetogodišnji ugovor s ciljem da budemo u gornjem dijelu ljestvice, sedmi, osmi ili deveti, to je super. Ali to nije za mene. Nije u mojoj prirodi. Mogu jedino u klub koji želi pobjeđivati!

Otkako je u prosincu prošle godine neslavno završio epizodu na Old Traffordu, Jose Mourinho (56) je bez posla. Postao je “babaroga” kojom plaše Niku Kovača i Zinédinea Zidanea. Osam mjeseci odmora poslije otkaza u Manchester Unitedu, a to mu je najduži period u trenerskoj karijeri u kojem je bez kluba, Special One spreman je za nove izazove.

– Nedostaje mi nogomet – otkrio je nedavno najavivši skori povratak na klupu.

Imao je, doduše, ponuda, no nedovoljno dobrih za njegovu reputaciju.

– Znam što ne želim. Ako mi netko ponudi lijep desetogodišnji ugovor s ciljem da budemo u gornjem dijelu ljestvice, sedmi, osmi ili deveti, to je super. Ali to nije za mene. Nije u mojoj prirodi. Mogu jedino u klub koji želi pobjeđivati!

Taj uvjet nije ispunio Newcastle, a Portugalca nije oduševila ni ponuda iz Kine koja bi ga učinila najplaćenijim trenerom na svijetu. Vlasnik Guangzhou Evergrandea, najbogatiji Kinez Hui Ka Yan, pokušao je slomiti Mourinha trogodišnjim ugovorom od čak 100 milijuna eura, odnosno nešto više od 33 milijuna po sezoni, koji pritom ne uključuje i bogate bonuse u slučaju osvajanja trofeja. Azija će, međutim, biti opcija tek pred mirovinu, ne i danas kada je još uvijek gladan slave.

Kovač na “laganoj vatri”

“Posebni” očito čeka poziv posebnog kluba, a takvih je prema njegovim standardima jako malo. Mourinhovo priznanje da uči njemački jezik vjerojatno nije najbolje sjelo Niki Kovaču. Dio njemačkih medija ionako još od proljeća tvrdi, zapravo čak i otvoreno navija, da Special One zamijeni bivšeg hrvatskog izbornika na klupi Bayerna. Ni nakon sezone u kojoj je u Njemačkoj osvojio sve što je mogao, mišljenja navijača, medija, čak i dijela Bayernove vrhuške nisu jedinstvena.

A ni ljeto mu nije do sada bilo bajno. Zaletio se najavom transfera Leroya Sanéa zbog čega je dobio “packu” predsjednika kluba Karl-Heinza Rummeniggea, u trening-kampu napao ga je navijač, a prvi trofej sezone osvojila je dortmundska Borussija pobjedom u njemačkom Superkupu (2:0). Svojim izjavama Mourinho drži Bayern i Kovača na “laganoj vatri” i samo daje povod za nagađanja.

– Osvajanje prvenstva u petoj ligi i Liga prvaka s trećim klubom, to su stvari koje bih želio. No ne bih prihvatio posao samo zbog toga. Ići ću onamo gdje me projekt uvjeri – poručio je Mourinho.

Istovremeno, u Realu odnos Florentina Péreza i Zinédinea Zidana je na povijesno najnižim granama, načet ljetnim prijelaznim rokom u kojem su predsjednik i trener “kraljevskog kluba” imali različite vizije. Pérez nije ostao imun na marketinški potencijal Neymara iako Zidane ne želi Brazilca u svlačionici. Trener Reala imao je drugu veliku želju, Paula Pogbu, a njime Pérez nije oduševljen. Dojam je da je prvi čovjek Reala činio sve da do transfera i ne dođe. Poslao je, doduše, Manchester Unitedu ponudu za Pogbu, ali ne ozbiljnu, već uvredljivu. Za Francuza je ponudio 30 milijuna eura i Jamesa Rodrígueza koji je na marginama Realove momčadi.

Perez bi ga rado vratio

Naravno, na Old Traffordu na takvo što nisu pristali. Pérezovo ignoriranje Zidaneove najveće želje, odnosno hladni odnos spram Pogbe i traženje alternativnih rješenja poput Christiana Eriksena i Donnyja van de Beeka lakše je razumjeti iz perspektive potencijalnog povratka Mourinha. Naime, nije tajna: “Posebni” je Perezova patnja. Želio ga je vratiti još prije dvije godine, no Mourinho je tada imao čvrst ugovor s Manchester Unitedom. Lani je Pérez također ozbiljno razmišljao o Mourinhu, no dio “senatora” u svlačionici koje je predvodio kapetan Sergio Ramos bilo je protiv. Danas, čini se, ni pobuna svlačionice ne bi mogla zaustaviti Péreza da vrati Mourinha na Bernabeu.

A Pogba i Mourinho više ne mogu živjeti pod istim krovom, ne otkako je francuski nogometaš slavnom treneru “spakirao” otkaz u Unitedu. Mourinho je optužio nogometaša da je “virus koji je zarazio klub”, dok je Pogba neprimjerenim plesom u svlačionici, koji je već istog dana osvanuo na internetu, proslavio trenerov otkaz.

Zidaneu stara slava, tri osvojene Lige prvaka i status klupske legende neće sačuvati posao ako se loše igre i porazi nastave i u sezoni. Dio razočaranih navijača već mu je pokazao “palac dolje”, a pojedini mediji čak tvrde da će trajati najdulje do Božića poslije kojeg slijedi dvotjedna stanka. Idealno vrijeme za “poklon” u liku Josea Mourinha. 

>>> Pogledajte koliko vrijede naši nogometaši

Ključne riječi

Komentara 29

PI
pinkec
15:47 14.08.2019.

"Dio njemačkih medija", u stvari yugo-žutilo ili antihrvatski mrzitelji, grickaju si svoja mu-Da, jer su hrvatski sportaši i hrvatski sportski stručnjaci na samom vrhu Svijeta! Idemo Niko! Idemo Dinamo Zagreb!

DU
Deleted user
14:46 14.08.2019.

A koga bi to VL htio na klupi Bayerna?

DU
Deleted user
15:44 14.08.2019.

Ne znam za Njemačku ali dio Hrvatske i većina medija sigurno navijaju za otkaz Kovaču.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije