Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DINO RAĐA

Bio je bolje plaćen i od slavnog Diega Maradone

Dino Rađa
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/6
03.04.2018.
u 16:07

– Ja ne znam po kojim sam kriterijima ja izabran baš ove godine i tko me uopće za takvo što predložio, no poznajem Kukoča i Divca jako dobro i uvjeren sam da će im biti drago.

Točno na Veliku subotu Dino Rađa doživio je najveći dan u svojoj postigračkoj karijeri. Na presici održanoj u San Antoniju objavljeno je da je i hrvatski centar Boston Celticsa izabran u Košarkašku kuću slavnih, u istoj klasi kada i NBA velikani Steve Nash, Jason Kidd, Ray Allen i Maurice Cheeks.

Nakon Krešimira Ćosića (1996.), Dražena Petrovića (2002.) i Mirka Novosela (2007.), Rađa je četvrti Hrvat koji je postao počasnikom Basketball Hall of Fame, ali i osmi europski igrač kojem je pripala ta čast.

Dino Rađa
1/11

Osim spomenute dvojice Hrvata, prije njega su košarkaškim besmrtnicima proglašeni i Rus Sergej Bjelov (1992.), mostarski Hrvat sa srpskom putovnicom Dražen Dalipagić (2004.), Litavci Arvidas Sabonis (2011.) i Šarunas Marčiulionis (2014.), Talijan Dino Meneghin (2003.) te Grk Nikos Galis (2017.). Da će biti uvršten u galeriju najslavnijih košarkaških imena, Rađa je doznao nekoliko dana prije spomenute presice.

– Nazvala me Kim Bohuny, dopredsjednica NBA lige zadužena za međunarodne igrače i vezu sa Fibom. Ponadao sam se da je riječ o tome da je odlučeno da se sve preostale utakmice kvalifikacija za SP igraju ovog ljeta, odnosno u rujnu, što bi značilo da možemo računati na naše NBA igrače.

Plakao sam dva dana

Na žalost predsjednika Stručnog savjeta HKS-a, to nije bila ta vijest, ali jest “breaking news”.

– U tom trenutku od nevjerice sam zaplakao, a na spomen toga plakao sam i iduća dva dana.

Kako je Rađa u Kuću slavnih dospio prije Kukoča za kojeg se očekivalo da će baš on biti četvrti Hrvat u košarkaškim odajama besmrtnih? A kao takav spominjao se i Srbin Vlade Divac. Kako će njih dvojica reagirati? Hoće li biti zadovoljni ili ljubomorni?

– Ja ne znam po kojim sam kriterijima ja izabran baš ove godine i tko me uopće za takvo što predložio, no poznajem Kukoča i Divca jako dobro i uvjeren sam da će im biti drago. I njihovo je mjesto u Kući slavnih i oni znaju da će biti izabrani prije ili kasnije, nebitno kojim redoslijedom.

Poseban dan u Springfieldu

Sedmog rujna će se u američkom Springfieldu održati i ceremonija uvrštenja na koju Dino planira povesti cijelu obitelj:

– Tko će biti moj prezenter još ne znam, no to mora biti netko tko je već član Kuće slavnih pa mi je sužen izbor Dozvoljeno mi je imati sedmero gostiju, a među njima će svakako biti supruga Viktorija i sva trojica mojih sinova, Duje (21), Roko (15) i Niko (10).

Osim po sjajnoj igri leđima košu i brojnim trofejima – po dva naslova prvaka Europe klupski i reprezentativno i dva olimpijska srebra – Rađa će ostati zapamćen i po tome da je prigodom prelaska iz Splita u rimski Il Messaggero dobio veću plaću nego slavni nogometaš Maradona u Napoliju.

Komentara 26

PO
pozornik66
18:16 03.04.2018.

Čestitke Dino

KR
kruti198
17:37 03.04.2018.

plakao je radja kao i nekad za drugom titom

Avatar Tito Svetinja
Tito Svetinja
20:49 03.04.2018.

Kako je Petrović Hrvat,a tata mu se zove Jovan?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije