Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Dinamovci, čuvajte se! Zekić nije 12 utakmica izgubio, a pobjeđuje i s 15:0!

Zoran Zekić
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/5
07.07.2019.
u 21:11

Bilo je malo panike kada sam došao, ali brzo smo se posložili i iz utakmice u utakmicu igramo sve bolje. Došli su nam i neki novi igrači, nadam se da ću i njih brzo uklopiti u momčad i da ćemo nastaviti u tom ritmu – kaže Zekić

Novi početak u Tiraspolu za Zorana Zekića nije mogao biti bolji. Kada je donedavni trener Osijeka sjeo na klupu najtrofejnijeg moldavskog kluba i izvjesnog Dinamova suparnika u 2. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka, Sheriff je imao samo bod više od prvih pratitelja Sfintula i Milsamija.

Devet prvenstvenih kola i devet pobjeda kasnije, Sheriff je konkurenciji odmakao već 11 bodova. Na polovini prvenstva (moldavska liga ima osam klubova i igra se četverokružno), obrana naslova prvaka postala je izvjesna.

>> Pogledajte galeriju: Slovenska interventna policija spriječila ulazak BBB-a na utakmicu

Zoran Zekić
1/15

Također, osvojen je Moldavski kup, a bivši trener Osijeka u subotu je postigao najveću pobjedu u karijeri, Tiraspol je u gostima pobijedio Sireti s 15:0! Brojke su neumoljive – u 12 utakmica otkako je Zoran Zekić trener, Sheriff je postigao 11 pobjeda i jedan remi, a pritom zabio čak 53 gola i primio samo jedan!

– Bilo je malo panike kada sam došao, ali brzo smo se posložili i iz utakmice u utakmicu igramo sve bolje. Došli su nam i neki novi igrači, nadam se da ću i njih brzo uklopiti u momčad i da ćemo nastaviti u tom ritmu jer dolaze kvalifikacije za Ligu prvaka i utakmice s gruzijskim Saburtalom – prenosi Zekić dojmove iz Moldavije.

Klub vode vojni specijalci

Ostavio je snažan pečat u svome prvom mandatu u Sheriffu. Uporno su ga zvali natrag u Tiraspol i u vrijeme dok je bio pod ugovorom s Osijekom, a čim se opet našao na tržištu rada, najtrofejniji moldavski klub iskoristio je priliku.

– Radio sam ovdje tri godine i ostavio dobar dojam pa je ta priča o povratku uvijek bila otvorena. Kada se dogodilo s Osijekom što se dogodilo htio sam se malo odmoriti, ali sam nakon dva-tri tjedna shvatio da mi je odmora preko glave. Bilo je raznih kombinacija, dva kluba sam i odbio, a osjećao sam i nekakvu obvezu prema vlasnicima Sheriffa. Nakon četiri godine, vratio sam se i osjećao se kao da nikad nisam ni otišao – kaže Zekić.

Znao je reći da je u prvom mandatu bio Katica za sve, no klub je evoluirao između njegova dva boravka u Tiraspolu.– Napredovao je organizacijski, ne moram se brinuti ni o čemu osim o treningu i igri momčadi na utakmici.

>> Pogledajte što Dinamov trener Bjelica kaže na ždrijeb Lige prvaka

Uvjeti za rad su fantastični, imamo i zatvoreni stadion za zimske uvjete na koji stane 6000 ljudi, 20 terena za trening, olimpijski bazen, saune, teretane...

Naravno, i dalje je veliki problem što se svake godine u momčadi mijenja jako puno igrača.Od 21 nogometaša koliko ih Zekić trenutačno ima, 14 su stranci, od kojih su najbrojniji Hrvati, njih trojica.

Bivši vratar Osijeka Zvonimir Mikulić brani već treću sezonu u Tiraspolu, lani mu se priključio nekadašnji veznjak zaprešićkog Intera i Dinama Antun Palić, a odnedavno i Gabrijel Boban.

Nije isključeno da do kraja prijelaznog roka Zekić iz Prve HNL posegne za još nekim pojačanjem.

– Nadam se da će biti još hrvatskih nogometaša. Pojačavamo se igračima kakvi nam trebaju iako nije jednostavno napraviti selekciju i dovesti igrače u tako kratko vrijeme, mnogi čekaju nešto bolje, a mi vremena nemamo. Nadam se da ćemo uspjeti dovesti još dva-tri igrača u idućih tjedan dana – objašnjava Zekić.

Sheriff je klub kratke, ali trofejne povijesti. Osnovan je 1996. pod imenom Tiras Tiraspol, no iduće godine klub preuzima korporacija Sheriff, danas druga najveća moldavska kompanija, na čijem su čelu dvojica bivših vojnih specijalaca.

Ne vole ih zbog politike

Prvi trofej, Moldavski kup, osvojen je 1999., a u idućih 19 sezona klub iz Tiraspola je čak 17 puta osvojio naslov prvaka i devet puta Kup. Pobjede i trofeji se podrazumijevaju pa trenerima nije lako. Uostalom, osjetio je to na svojoj koži i Zekićev prethodnik Goran Sablić koji je lani osvojio naslov prvaka, no presudila su mu dva poraza u prvih sedam kola nove sezone.

>> Pogledajte Dinamov trening na pripremama u Sloveniji

– U svakoj utakmici moramo pobijediti, a naravno da se to razlikuje od nastupa u Europi pa istodobno moram raditi na dva sustava igre. Ne osjećam pritisak jer sam prošao dosta toga s Osijekom tako da sam ovdje puno mirniji, manje emotivan i staloženiji – objašnjava Zekić.

Sheriff je lovina zbog dominacije u prvenstvu, ali i zbog političkih sporova oko Pridnjestrovlja. Dio oko Tiraspola na granici s Ukrajinom još je 1990. proglasio neovisnost od Moldavije, 1992. šest mjeseci su vođene borbe, a rat je zaključen pat-pozicijom.

Pridnjestrovlje danas ima predsjednika, vojsku, čak i vlastitu valutu, no ni jedna država članica UN-a nije ga priznala i doživljava ga kao dio Moldavije.

– Osjeti se to iako mi kao stranci o tome ne razmišljamo, ali to je prisutno u svakodnevnom životu. Također, kada se dogodi nekakav poremećaj u odnosima Rusije i SAD-a, preslikava se na političku situaciju u Moldaviji. Normalno je nekako da su svi “nabrijani” na nas, čak pomalo i suci – kaže Zekić.

O eventualnoj utakmici s Dinamom u 2. pretkolu Lige prvaka zasad ne razmišlja. Prije nego što dovede momčad u Maksimir, u kojem je dva puta slavio s Osijekom, Zekić mora svladati gruzijskog prvaka Saburtalo koji mu je donedavno bio nepoznanica.

– Radimo već danima analize, bili smo u Tbilisiju, pripremamo se za utakmicu. Cilj nam je izbaciti Gruzijce, a onda ćemo imati još 14 dana za uigravanje momčadi za dvoboje s Dinamom – zaključio je Zekić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije