Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEVJEROJATNE BROJKE

Dinamovac ima 16 godina i ruši sve rekorde! Već ga uspoređuju s Davorom Šukerom

21.11.2019.
u 06:46

Ovaj dečko, rođen 2003. godine, budućnost je hrvatskog nogometa. Tako govore u Dinamu, a statistika to potvrđuje

Njegove brojke su fascinantne. Poduži je popis turnira na kojima Bartol Barišić ruši sve moguće statističke golgeterske rekorde. Sedam godina je najbolji strijelac lige. Od 2013. godine nastupio je na petnaestak turnira, od Beča, Makarske, Ljubljane, Budimpešte, Berlina... i na svakom je proglašavan najboljim strijelcem, a na nekima je ponio nagradu najboljeg strijelca i igrača.

Ovaj dečko, rođen 2003. godine, budućnost je hrvatskog nogometa. Tako govore u Dinamu, a statistika to potvrđuje. Barišić igra na poziciji klasičnog napadača, a zbog dominacije u svom uzrastu prebačen je u juniorsku momčad, k dvije generacije starijim igračima za koje je zabio 13 pogodaka u jednoj sezoni.

Fascinantno zvuči podatak da je u aktualnoj sezoni u devet utakmica zabio čak 21 pogodak! A u siječnju prošle godine statistički podatak od 31 pogotka u 16 utakmica također zvuči jako dobro. Dakle, riječ je o najboljem strijelcu svih hrvatskih liga!

Za reprezentaciju igrača do 17 godina od svibnja ove godine odigrao je petnaestak utakmica, zabija u prosjeku pogodak po utakmici. O karakteristikama ovog mladog talenta porazgovarali smo s Tomislavom Rukavinom, izbornikom mlade reprezentacije do 17 godina.

Izraziti strijelac

– Riječ je o izrazitom strijelcu s nevjerojatnim osjećajem za pogodak. Zaista, jako malo promašuje i uvijek je prvi na lopti. Važno je istaknuti njegovu dominaciju u igri glavom. Od tajminga, skoka i udarca. Logično da je prebačen u stariju generaciju jer je u svom uzrastu bio predominantan. Koncentriran je na situaciju pred protivničkim golom – istaknuo je Rukavina.

Može li ga usporediti s nekim od naših bivših napadača?

– Dugo se nije pojavio takav napadač, koji je tako dominirao u svom uzrastu – naglasio je Rukavina, a na um mu je pao Davor Šuker.

– Šuker je možda više sudjelovao u igri, ali Bartolovu realizaciju moglo bi se usporediti sa Šukerovom.

Kroničari maksimirskog kluba ne sjećaju se da je u omladinskoj školi bilo tako dominantnog strijelca. Pa i najveći maksimirski napadači, kada su bili Bartolove dobi, nisu imali ni približno tako fascinantnu statistiku. Stoga, ne čude usporedbe s Davorom Šukerom.

Dinamo bi napadački kontinuitet trebao imati na osovini Bruno Petković Sandro Kulenović – Bartol Barišić.

Sandro, kojeg uspoređuju s Marijem Mandžukićem, trenutačno se oporavlja od ozljede.

Povlačeći usporedbe, mnogi mladog Barišića povezuju s engleskim napadačem Harryjem Kaneom. Nema sumnje da će ovaj dečko u perspektivi biti jedna od napadačkih opcija maksimirskog kluba. Naravno, pod uvjetom da do tada ostane u modrom dresu. Naravno, Barišić je sigurno zapeo za oko brojnim europskim klubovima koji su spremni platiti Dinamu odštetu koja sigurno neće biti mala.

Barišići su podrijetlom iz Dervente, tako da bi Bartol mogao slijediti put Vedrana Ćorluke do seniorske reprezentacije. A možda i prema Premiershipu... Jer, njegove igračke karakteristike sugeriraju da bi mu možda baš ta liga bila idealna. Tamo bi mogao demonstriati svoju fizičku dominaciju.

– U nogometu je od glave do pete. Vrlo, vrlo zanimljiv potencijal. Samozatajan, pritajen, naoko nezainteresiran, skriven, a onda te uništi. Zabija iz svih položaja. Jednakom željom i voljom kad je rezultat 2:0, 5:0 ili 9:0. Nevjerojatna strast i glad. Fenomenalno osjeća i loptu i šansu, redovito je na pravome mjestu. To je taj presudan instinkt. Logično je očekivati da ga neće izgubiti, nego usavršiti jer uvijek nosiš ono što ti je priroda dala – o Barišiću je, ne tako davno, pričao Jozo Bandić, jedan od trenera u Dinamovoj omladinskoj školi.

Pohađa ekonomsku školu

Bartol je već odavno u svim bilježnicama ozbiljnih svjetskih skauta. Ako tako kaže struka, onda je njegov put vjerojatno neki od najvećih svjetskih klubova. Nemamo razloga sumnjati.

– S roditeljima, mamom Mirom i tatom Ivanom koji je bio golman, ali ga je rat zaustavio, živim u Brestju, to je tamo prema Sesvetama. Mlađi brat Jure nije toliko zagrijan za nogomet koliko za hrvanje. Od velikih zvijezda najviše volim Cristiana Ronalda i Luku Modrića, iako ne igramo na istim pozicijama – kazao je Bartol Barišić svojedobno.

Ključne riječi

Komentara 7

IL
ilijan1a
07:09 21.11.2019.

Sva najbolje želje m dečku

PE
Peki
08:39 21.11.2019.

Mnogi Sukeri, Mesije, Modrici cu prolazili Dinamovu i Ajdukovu skolu nogometa pa su zavrsili kao Halilovic,Coric, Muric,Brodic... pustite decka da nogometno odrasta a vrijeme ce pokazati

AM
Ameise
11:32 21.11.2019.

Samo ostat gdje i jesi i kalit se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije