Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedna od najboljih

Dinamova škola puna je talenata: klinci znaju kako rušiti europske velikane

22.03.2019.
u 21:28

Pravi procvat rada škole krenuo je kad ju je preuzeo Božidar Šikić, potom ju je vodio bivši izbornik Mirko Jozić

Padaju jedan za drugim, nogometni velikani uglavnom se moraju klanjati tamo nekakvom klubu iz jedne male države skromnog BDP-a, u kojoj su kontejneri nekima nerijetko izvor za preživljavanje, u kojoj su pučke kuhinje posjećenije od prosječnih restorana i zalogajnica.

Da, taj klub je Dinamo, ali pritom ipak još ne mislimo na prvu momčad Dinama bez obzira na to što je i ona ostvarila ove sezone zadivljujuće rezultate.

Sve je započeo Bukovi

Riječ je o klincima različitih uzrasta koji, kad god odu na nekakve turnire idu visoko, nerijetko i do kraja i pod njima padaju i najveći nogometni europski velikani.

>> Englez u Dinamovoj nogometnoj školi

Posljednji je Dinamovu snagu osjetio Liverpool, pao je podno istočne maksimirske tribine na stadionu Hitrec-Kacian od U19 momčadi Dinama u osmini finala Lige prvaka mladih. Ta, gotovo ista momčad u Premiere league International kup u Engleskoj je nanizala engleske velikane, pa i Porto, a sad je jako blizu tome da ode do kraja nakon što je iz natjecanja u nokaut-fazi izbacila Tottenham.

I već su na vidiku igrači koji će sutra biti u prvoj momčadi, neki od njih već su iskusili nekoliko priprema sa seniorskim sastavom. A to je zapravo i zadaća škole, stvaranje igrača za prvu momčad.

Dinko Horkaš, taj junak među plavima vratnicama već je dugo i treći golman prve momčadi i gotovo stalni član svlačionice Nenada Bjelice, pa i Antonio Marin koji je već upisao i prve minute kod trenera prve momčadi, od dečki koji su u utorak ušli u četvrtfinale Lige prvaka na pripremama u Turskoj s prvom momčadi gledali smo i Gjiru, Šutala, Ćužea, Baturinu, još mlađeg golmana Josipovića.

A dolaze i novi mladi klinci, čak i mlađi od ovih koji i s dvije godine manje igraju za U19.

I bit će toga još, u školi koju sada vodi Jozo Bandić rade sjajne stvari. Ne, u školi Dinama ništa nije slučajno. Pa proglašena je jednom od pet najboljih nogometnih škola u Europi, u Maksimir dolaze treneri brojnih europskih klubova da bi vidjeli kako to Dinamo stvara igrače.

>> Pogledajte što je Dinamov trener Nenad Bjelica rekao u razgovoru za Večernji TV

Dinamova škola je zapravo jedna ogromna organizacija, u kojoj radi 50-ak ljudi, najviše trenera, ali ima tu i liječnika, fizioterapeuta, za sve uzraste, za sva godišta od najmlađih U7 do ovih spomenutih U19. Ta škola ima svoj kontinuitet, a sve je počelo jako davno, još tamo 1924. godine kada je Građanski napravio svoj stadion u Koturaškoj, tada je odigrana prva međunarodna utakmica juniora, gost je bio Vienna.

Veliku je stvar potom pokrenuo legendarni trener prve momčadi Martin Bukovi koji je preuzeo juniorsku momčad, pa i mlađe te po okolnim igralištima tražio talente.

No, tek 1967. Dinamo je donio odluku o osnivanju nogometne škole “Hitrec-Kacian”. I onda su iz te škole počeli izlaziti nogometni velikani, a pravi procvat rada škole krenuo je kad ju je preuzeo Božidar Šikić, potom ju je vodio bivši izbornik Mirko Jozić. Veliku rekonstrukciju u radu škole i njezino širenje proveo je Romeo Jozak, pa ju je vodio Marijan Vlak, donedavno Ivo Šušak, a sad je voditelj Jozo Bandić koji je već 15 godina u toj školi i predstavlja svojevrsni kontinuitet.

Dinamo je prepoznao koliko je ta škola važna za njega i zbog toga veliki novac ulaže u nju.

Daleko je od dovoljnoga ono što dobiva od Grada Zagreba (u 2018. godini oko 17 milijuna kuna, tri milijuna manje nego godinu prije), a riječ je o namjenskim sredstvima za održavanje stadiona koji je gradski i za trenere omladinske škole. Dinamo financira uglavnom sam tu školu, uostalom, to mu se i višestruko isplati pa i vrati. Koliko je samo igrača koji su odrasli u toj školi otišlo za veliki novac, koliko ih je samo napravilo velike karijere.

Teško je zadržati talente

Uostalom, ta je škola dala i velik broj igrača koji su našem narodu donijeli najveću nogometnu sreću, srebro sa Svjetskog prvenstva u Rusiji. I davat će ih opet, brojni novi klinci rade i idu prema naprijed.

>> Pogledajte video: izbornik Zlatko Dalić uoči Mađarske

I nema ljepše nego prošetati se oko ružnog stadiona i pogledati kako se na brojnim terenima radi s djecom. Njih oko 250 je u redovnom programu, a još toliko u otvorenoj školi iz koje se lako može doći i u selekcije svojim talentom i radom. Pa, tako je došao i jedan Alen Halilović.

Jedina je šteta što igrači koji iskažu talent, kad dođu do prve momčadi, brzo i odu. No, Dinamo neke ne može zadržati, a od prodaje najboljih živi...

Ključne riječi

Komentara 2

TH
Thompson
15:23 23.03.2019.

Najbolji iz te škole su igrali u Grčkoj Zajec, I u Austriji Kranjčar. Rijetki su igrali za reprezentaciju jugoslavije kojoj su u 70 godina, najveći uspjesi plasman na svjetsko prvenstvo. Onda je u opljačkani klub u stečaju došao Zdravko Mamić! Sada su njegovi igrači nositeli igre u najboljim svjetskim klubovima. Zadnjih 10 godina uvijek je bilo nekoliko igrača u finalima Lige Prvaka! Četrnaest Dinamovih/Mamičevih igrača su bili finalisti SVJETSKOG PRVENSTVA! Zato ga treba uništiti (plenković)!

DU
Deleted user
11:23 23.03.2019.

Bravo za DInamovu školu! Nemojte sad o Bandiču, Mamiću i ostalim frustracijama, molim!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije