Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMA I PIVNICU

VIDEO Dinamo će igrati na stadionu od milijardu €: Zbog njega su Spursi još u dugu

Tottenham Hotspur v Brighton and Hove Albion - Premier League - Tottenham Hotspur Stadium
Foto: Paul Terry/PA Images/PIXSELL
1/2
09.03.2021.
u 21:57

Projekt koji je odradila građevinska skupina Populous (ista koja je sagradila i Emirates) u konačnici je koštao nešto malo više od 1 mlrd. eura, što ga čini petim najskupljim stadionom svih vremena

'Dinamo ima lijep stadion', rekao je na potpuno iznenađenje hrvatske javnosti Jose Mourinho kada je saznao da će se njegov Tottenham suprostaviti dinamovcima u nastavku Europske lige. Možda je 'Posebni' skroman i minimalistički tip, zaljubljen u nogomet prošlih desetljeća pa ga Maksimir podsjeća na to. Tko će ga znati, valjalo bi ga pitati kada ga sretnemo. Do tada, pogledajmo na kakvo nevjerojatno zdanje će u Londonu kročiti zagrebački plavi.

POGLEDAJTE VIDEO: Ceremonija otvaranja

Tottenham je nazvao stadion po klubu kada ga je u travnju 2019. otvorio. Atmosfera je bila očaravajuća na prvoj utakmici kada su srušili Crystal Palace 2:0 pred 59.215 ljudi.

Nažalost, sada možemo zaboraviti na tu brojku.

 

Peti najskuplji stadion

Tottenham Hotspur  stadion je plan koji je trajao gotovo dva desetljeća i taj je travanj za sve navijače Pijetlova bio dugoočekivan. Novi je projekt prolazio odgodu poslije odgode, o čemu najbolje govori podatak da je početak gradnje prvotno zakazan za 2008. godinu, a oni koji smatraju da je London bijel čekali su na taj početak sve do 2017. kad je Tottenham odigrao posljednju pravu domaću utakmicu protiv Manchester Uniteda. Tog dana počelo je rušenje White Hart Lanea, stadiona koji je bio dom Spursa još od 1899. godine.

>>> Pogledajte kako izgleda stadion na kojem je Mađarska ugostila Hrvatsku

Posljednja odgoda došla je na početku sezone 2018./2019. Spursi su na novom stadionu trebali zaigrati u drugoj domaćoj utakmici sezone protiv Liverpoola, no iako je stadion “na oko” bio dovršen, sigurnosni uvjeti nisu bili dovoljno dobri. Navijači su strpljivo čekali jer su bili svjesni da nije pametno eventualno riskirati ponavljanje tragedije poput one na Hillsboroughu.

 

Projekt koji je odradila građevinska skupina Populous (ista koja je sagradila i Emirates u Sjevernom Londonu) u konačnici je koštao nešto malo više od milijarde eura, što stadion Spursa čini petim najskupljim stadionom svih vremena, dok prvo mjesto drži njihov nekadašnji zamjenski dom, Wembley.

Dočekali su navijači, ali i igrači koji su “milijun” puta u izjavama za medije naglašavali da Wembley nije njihov dom, koliku god povijesnu težinu imao. Prvi je na novom stadionu poentirao Južnokorejac Heung-min Son koji će tako zauvijek ostati zapisan u povijesti.

 

– Bilo je čudesno, buka je bila toliko glasna. Zabiti prvi gol na novom stadionu čudesan je osjećaj. Moram zahvaliti navijačima i suigračima, najsretniji sam čovjek na svijetu. White Hart Lane naša je povijest, ali naš novi stadion naš je novi dom. Drukčije je nego na Wembleyu, Wembley nije bio naš dom – rekao je tada presretni Son.

Poprilično zanimljivu, ali i logičnu posvetu nakon povijesne utakmice dao je i tadašnji strateg Mauricio Pochettino.

Isplatit će im se za 7 godina

– Posebna noć za nas, vjerujem da sada nastupamo na najboljem stadionu na svijetu. Sretan sam zbog Daniela i cijelog ovog fantastičnog projekta iza kojeg je stajao te stoga ovu pobjedu posvećujem njemu – rekao je Argentinac aludirajući na čelnog čovjeka Spursa Daniela Levyja.

Tottenham Hotspur v Brighton and Hove Albion - Premier League - Tottenham Hotspur Stadium
1/7

– Mi smo sada svjetski prvaci što se tiče infrastrukture. Sad kad je stadion tu, moramo i mi biti na višem nivou. Moramo osigurati da je Tottenham kandidat za najveće stvari – zaključio je tada Pochettino.

Inače, Tottenham zahvaljujući povećanju kapaciteta stadiona za 26.000 mjesta (sa 36.000 na 62.000) godišnje samo od ulaznica zarađuje 140 milijuna eura više! Doduše, moramo uzeti u obzir ovo dugo razdoblje bez gledatelja zbog čega će se njihova ideja o isplaćivanju stadiona za sedam godina vjerojatno ipak nešto odužiti.

 

NAJSKUPLJI STADIONI:

Wembley (Engleska, engleska reprezentacija) – 1,57 milijardi eura

Yankee stadion (SAD, New York City) – 1,48 milijardi eura

Mercedes-Benz stadion (SAD, Atlanta United) – 1,33 milijarde eura

Krestovsky stadion (Rusija, Zenit St-Petersburg) – 1,11 milijardi eura

Tottenham Hotspur stadion (Engleska, Tottenham Hotspur) – 1,04 milijarde eura

>>> Pogledajte kako izgleda stadion Maksimir (prije potresa)

Ključne riječi

Komentara 11

KR
kremenko
05:58 10.03.2021.

"Ma kakav bio moj rodni prag ,on mi je ipak mio i drag .Prost je i skroman ali je moj tu sam slobodan i gazda svoj ."

ZA
!zagreb!
03:45 10.03.2021.

Pa i Dinamov stadio je koštao 200 mil ili koliko već u zadnjih 15 godina pa usporedite.

AN
Antonio1952
00:00 10.03.2021.

Ja pomislio da sad kad gradom zavladaju purgeri da ce graditi stadion od miliarde eura, a opet nista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije