Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nigdje kao tamo

Dežela – obećana zemlja! Slovenija je raj za hrvatske nogometaše!

Leon Benko
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
08.02.2017.
u 13:35

Prema posljednjem popisu, čak 38 naših igrača raspoređeno je u deset slovenskih prvoligaša ili u postocima čak 39,7.

Slovenija je obećana zemlja za hrvatske nogometaše. Prema posljednjem popisu, čak 38 naših igrača raspoređeno je u deset slovenskih prvoligaša ili u postocima čak 39,7. Na drugom mjestu po zastupljenosti u slovenskim klubovima su igrači s putovnicom BiH, ali samo 10,3 posto.

I predsjednik Sindikata slovenskih nogometaša Dejan Stefanović se čudi.

– Ne sjećamo se kada je kod nas bilo toliko hrvatskih nogometaša. Lista od 38 imena sigurno nije konačna jer prijelazni rok kod nas traje do 15. veljače, pa se broj možda i poveća – kaže Stefanović.

Kako objašnjavate takav priljev igrača iz Hrvatske?

– Kao zemlja u tranziciji, imamo nekoliko “vlasnika” klubova koji nisu iz Slovenije i kojima je u interesu da dovedu jeftine igrače i da ih što brže i što skuplje prodaju. Primjerice, takve tzv. investitore imamo u Olimpiji, Krškom, Velenju i Celju. Mi stoga radimo analizu i plan kojim bismo, vodeći se interesom slovenskog nogometa, spriječili da slovenska liga bude tranzitna stanica za nogometaše. Želimo da u njoj više prostora dobiju domaći nogometaši, kako bi ona bila razvojna za naše talente s kojima bismo imali što jaču nacionalnu momčad – dodaje Stefanović.

Najveći broj hrvatskih nogometaša trenutačno je u Kopru, čak desetorica, a i trener je Hrvat, Igor Pamić. Prepoznajete li se u Stefanovićevoj opasci o “tranzitnoj ligi”?, pitamo investitora – suvlasnika Kopra, hrvatskog menadžera Andyja Baru.

– Ne, jer najprije, Hrvati koji su pojačali Koper došli su zbog prijateljstva sa mnom i niti jedan kojega sam doveo nije prodan. Kad me već pitate za prodaju, jedini kojega smo transferirali ove zime bio je Slovenac Gregor Sikošek. Njega smo za malen novac doveli iz Krškog, napravili smo od njega A reprezentativca i sada prodali u danski Bröndby. Inače, mi našoj školi nogometa imamo 500-tinjak dječaka i 99 posto njih su Slovenci – kaže Bara.

Poslije utakmice – kući

Zašto Hrvati tako hrle u Deželu?

– Blizu im je, mogu poslije svake utakmice otići kući. Usto, lige su slične kvalitete. U Hrvatskoj odskaču Dinamo i Rijeka, u Sloveniji Maribor i Olimpija. Ponudite li nekome igrača iz Kopra i Lokomotive, kupac neće praviti razliku. Dok, ponudite li iz Dinama i Olimpije, tu je Dinamo ipak u velikoj prednosti – nastavlja Bara.

Koji je Hrvat najveća zvijezda u Sloveniji?

Danijel Pranjić bio bi pojačanje za Dinamo, a kako ne bi bio za Koper. To je igrač s dva finala Lige prvaka, brojnim trofejima, bivši reprezentativac, istinska zvijezda. I nije došao u Koper radi novca. Benko? Ne, on je samo običan igrač, a ni u ostatku hrvatske kolonije u Sloveniji ne vidim neku veliku zvijezdu – zaključio je Andy Bara.

Osim Kopra, najveći broj hrvatskih nogometaša trenutačno je u velenjskom Rudaru, osmorica: Radan, Grgić, Mužek, Iharoš, Babić, Dodlek, Vručina i Glavina, dok su u Aluminiju iz Kidričeva šestorica: Kovačić, Zeba, Damiš, Turkalj, Rebernik i Panadić. Oba ta kluba su u donjem dijelu ljestvice.

Treneri Jovićević i Pamić

U poplavi hrvatskih nogometaša u obećanoj Deželi, samo su trojica upisali nastupe za A reprezentaciju, Pranjić, Benko i Toni Datković, dok ostatak kolonije nema čak ni značajan učinak u Hrvatskoj nogometnoj ligi. Izuzetak su Bojan Vručina i Dominik Glavina.

Znače li vam primjerice nešto ova imena: Levak, Dušak, Dangubić i Gatarić (Krško) ili Karamatić i Balić (Radomlje)?

I dok jedan slovenski trener u Hrvatskoj, Matjaž Kek, juri prema naslovu prvaka, dvojica hrvatskih trenera u Sloveniji, Igor Pamić (Koper) i Igor Jovićević (Celje), dijele peto mjesto.

U Hrvatskoj ligi stranac još nikada nije bio prvak, a jedini Hrvat koji je osvojio naslov prvaka u Sloveniji bio je Ivo Šušak s Mariborom prije 16 godina. A bili su ondje i Ćiro Blažević, Kranjčar, Bonačić, Čačić, Jurčić... 

Hrvati u europskim ligama

Slovenija (Prva liga) 38

Bosna i Hercegovina (Premijer liga) 33

Italija (Seria A) 19

Poljska (Lotto Ekstraklasa) 8

Belgija (Jupiler Pro League) 8

Izrael (Ligat HaAl) 8

Njemačka (Bundesliga) 7

Austrija (Bundesliga) 7

Španjolska (LaLiga) 7

Mađarska (Nemzeti Bajnoksag) 7

Švicarska (Raiffeisen Super League) 6

Makedonija (1. Makedonska Fudb. Liga) 5

Rusija (Premier Liga) 5

Cipar (First Division) 5

PortugaI (Liga NOS) 4

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije