Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAČKA S DEVET ŽIVOTA

Devet životnih i sportskih pobjeda Ćire Blaževića

'Bosnia\'s coach Miroslav Blazevic attends a press conference at Luz Stadium in Lisbon on November 13, 2009, on the eve of their WC2010 play-off football match against Portugal. AFP PHOTO FRANCISCO LE
'FRANCISCO LEONG'
16.11.2009.
u 11:50

Devet životnih i sportskih pobjeda velikoga trenera Miroslava Blaževića, od rane mladosti do veličanstvenih dana na klupi nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine.

1955. Kao 20-godišnjaka, u zagrebačkoj električnoj centrali, u kojoj je radio kao metalostrugar, udar strujnog napona umalo ga je usmrtio. Spasili su ga prisebni majstori tako što su porazbijali sve osigurače.

1997. Antologijski kijevski remi za prvi plasman na SP protiv jedne od najmoćnijih selekcija u Europi predvođene Andrijem Ševčenkom. U snježnoj mećavi Ćiri je život spasio neponovljivi Alen Bokšić.

2009. Cijela je Turska plakala kada je Španjolac Albert Riera zabio za 2:1 u Istanbulu. Tim je pogotkom Ćiri vraćen osmijeh jer su Turci izgubili možda presudan korak u borbi za drugo mjesto u kvalifikacijskoj skupini.

1997. Hrvatska je, nakon domaćih remija s Dancima i Slovencima, bila na rubu eliminacije sa SP-a. Za produžetak nade pobrinuo se Šuker pogotkom Grcima u 74. minuti. Prva utakmica s vatrenima na rubu infarkta.

1998. I u bitki za treće mjesto na svijetu Ćiro je protiv Nizozemaca bio na "respiratoru". Hiddinkovi su imali najmanje pet zicera, a ovaj put spasilac je na Parku prinčeva bio veličanstveni Dražen Ladić.

2009. Turci su u Zenici vodili golom Emrea i činilo se da Blaževićev san o doigravanju nestaje. No ukazao se Sejad Salihović i još jednom pružio ruku davljeniku. Ćiro je i osmi put preživio kada su ga mnogi otpisali...

1997. Hrvatska je pobijedila u Ljubljani i u grobnoj tišini čekala vijesti iz Atene. A ondje je danski vratar Peter Schmeichel čudesnim obranama zadržao Grke na 0:0 i produžio život najsretnijem treneru na svijetu.

2004. Da nije bio pravodobne reakcije dr. Georga Bartscha, danas možda ne bi bilo ove bosanske bajke. U klinici u Innsbrucku Ćiri je uklonjen karcinom prostate, a na trenersku klupu vratio se doslovno – preporođen!

2009. Izbaci li Portugal, postaje besmrtan! Bio bi to njegov najveći trenerski pothvat, ujedno i najveći uspjeh bosanskohercegovačkog nogometa. Čudo koje može ostvariti samo ovaj čarobnjak iz travničkog Dolca.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije