Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lukinih 100

Debi iz snova: Već tada su svi pričali o Modriću, a ne o Messiju...

Luka Modrić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/8
03.10.2017.
u 10:03

Od igrača iz Basela tog 1. ožujka 2006. godine, Luka je u našoj reprezentaciji sada jedini aktivan

Jedanaest godina i sedam mjeseci prošlo je od Modrićeva debija za nacionalnu momčad, u prijateljskoj utakmici protiv Argentine u Baselu (3:2 za Hrvatsku). Luka Modrić priključio se reprezentaciji u posljednjem tjednu ožujka 2006. godine, nakon utakmice Kamen Ingrad - Dinamo (1:5) u Velikoj, u kojoj ga je trener Kuže povukao s travnjaka u 68. minuti i uveo Silvija Marića.

Bilo je to proljeće Dinamove dominacije Hrvatskom ligom, a ključne figure momčadi bili su nadolazeće zvijezde Modrić, Ćorluka i Eduardo, uz prekaljenoga internacionalca Zorana Mamića.

Zadranin Marijan Buljat, danas već bivši nogometaš, ponajbolji Modrićev prijatelj i nekada suigrač u Dinamu, dobro se sjeća dana uoči Lukina debija.

Luka Modrić
1/21

- Nas dvojica zajedno smo debitirali na utakmici s Argentinom. Tih dana bili smo jako uzbuđeni. Premda smo bili ponajbolji igrači Dinama, poziv izbornika Kranjčara bio je za nas iznenađenje. Zna se da je iz kluba Hrvatske lige teško ući u reprezentaciju, u to vrijeme standardan je bio samo Niko Kranjčar - prisjetio se Buljat i nastavio:

‘Mali, ti danas počinješ!’

- Uoči utakmice s Argentinom ozlijedio se Robert Kovač i sjećam se da je izbornik Kranjčar pozvao Luku i kazao mu: ‘Mali, ti danas igraš od prve minute!’. Luka je tako uskočio na Tudorovu poziciju u sredini, a Igor je bio povučen na mjesto stopera. Što bih vam još rekao osim da smo obojica mogla samo sanjati takvu priliku, i Luka ju je fantastično iskoristio igravši maestralno, a ja sam ušao u 90. minuti. Pamtit ćemo taj dan zauvijek!

Od igrača iz Basela tog 1. ožujka 2006. godine, Luka je u našoj reprezentaciji sada jedini aktivan. Dojučer je to bio i Darijo Srna, no spletom nesretnih okolnosti, upravo je odigrao oproštajnu utakmicu kao profesionalac.

Trener Lokomotive Mario Tokić u spomenutom je srazu protiv gauča ušao u drugom poluvremenu.

- Argentinci su bili bolji u prvom poluvremenu, vodili su 2:1, pa smo nešto morali mijenjati. No, vratit ću se na treninge uoči utakmice. Naime, mi igrači koji smo bili došli iz inozemnih klubova bili smo impresionirani tim mladićem koji igra tako opušteno, slobodno, neopterećeno, s gardom pobjednika. Odmah sam zaključio da će to biti izvanserijski igrač - kazao je Tokić.

Kako je Luka igrao protiv Argentinaca?

- Kao igrač koji već u primanju lopte ima u glavi pripremljena dva-tri rješenja za predaju dalje. Rješavao se lopte pravodobno i mi obrambeni igrači, kada smo uočili s kakvom lakoćom on dominira sredinom terena, s punim smo povjerenjem davali lopte Modriću. Suigrači to osjete, kod koga je ona najsigurnija, i to je najbolji znak tko je u tom trenutku vođa momčadi. Bila je to utakmica nakon koje se više pričalo o Modriću nego o Messiju i nagovještaj da na scenu dolazi jedan od najboljih svjetskih veznih igrača - dodao je Tokić.

U sljedećih 98 nastupa za Hrvatsku, Luka Modrić je u barem 90 posto slučajeva bio među trojicom najboljih igrača, ako ne i najbolji. Iza njega su dva svjetska (2006. i 2014.), te tri europska prvenstva (2008., 2012., 2016.), petorica izbornika (Kranjčar, Bilić, Štimac, Kovač, Čačić) i apsolutno ni jedna mrlja u karijeri reprezentativca.

Najteža ozljeda na San Siru

Igrajući za reprezentaciju doživio je najtežu ozljedu u karijeri, na San Siru protiv Talijana, a nikada ni od jednoga izbornika nije tražio popust, nikada se nije durio, izmišljao ozljede i izbjegavao obveze u reprezentaciji. Nikad ništa nije moglo narušiti njegovu profesionalnost, motiv, posvećenost nacionalnoj momčadi, što ga, uz Davora Šukera, čini najvećim igračem koji je za nju nastupao.

Njegova grandioznost očitovala se u niz briljantnih nastupa, od kojih su najupečatljiviji bili potiv Španjolaca u Poznanju 2012., kada je njegova izvedba nadmašila kompletan Barcin vezni red, ili protiv Turaka u Parizu prošle godine, kada je njegov eurogol okrunio najbolju prezentaciju vatrenih na Euru.

Modrić je za Hrvatsku postigao 11 pogodaka, jedan više od čarobnjaka Roberta Prosinečkog i jedan manje od Zvonimira Bobana. Dva je puta zapucao jedanaesterce; protiv Turaka u Beču i Andoraca u Zagrebu, a tek u 31. godini postao je kapetan reprezentacije.

Za razliku od Bobana i Prosinečkog, Modrić s vatrenima ima samo jedan četvrtfinale (2008.), a polufinale velikoga natjecanja još mu je nedosanjani san. Preostaje mu još jedna šansa, Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018., ako ga uopće izborimo... Naime, Luka Modrić više ne može sam, netko mu hitno mora pomoći... 

Komentara 6

Avatar Hrvatski-Čovik
Hrvatski-Čovik
10:54 03.10.2017.

Luka je sjajan pravi hrvat. Ukoliko ne zaboravi da ga selektor pozvao ili zaboravi da imamo repku uvoženih igrača on se redovito odaziva na okupljanje i utakmice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije