Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Skromna' investicija

Šuker ima plan: HNS u okolici Zagreba gradi nacionalni stadion?

Nogometni stadion u Budimpešti
Foto: Screenshot
28.12.2017.
u 14:26

Njegova izgradnja ne bi koštala više od 50 milijuna eura, a uzeti su primjeri iz Budimpešte te Turske i Bugarske gdje je nekoliko stadiona izgrađeno 'skromnim' investicijama

Hrvatska bi za četiri godine napokon mogla dobiti nacionalni stadion, barem tako planiraju u nogometnom savezu. No znamo li kako su bivši i sadašnji predsjednik HNS-a 'izgradili' nogometne kampove u Tuhelju i na Sveticama treba biti oprezan. 

Hrvatski nogometni savez ovaj put nacionalni stadion planira izgraditi u Velikoj Gorici, u blizini postojećeg stadiona koji je blizu zračnoj luci, pišu Sportske novosti

Nogometni stadion u Budimpešti
1/15

Kapacitet stadiona trebao bi biti 35 tisuća mjesta, idealno za potrebe reprezentacije, a time bi se zadovoljili Uefini kriteriji za igranje velikih utakmica. Na njemu se jedino ne bi moglo igrati finale Lige prvaka.

Njegova izgradnja ne bi koštala više od 50 milijuna eura, a uzeti su primjeri iz Budimpešte te Turske i Bugarske gdje je nekoliko stadiona izgrađeno 'skromnim' investicijama. 

 

Stadioni kakvi se grade u turskom Sivasu i bugarskoj Varni koštaju otprilike navedenih 50-ak milijuna eura, no dodatni sadržaji koji su itekako potrebni ako se u perspektivi gleda da stadion zarađuje i u dane kad se ne igraju utakmice (restorani, fast food kiosci, fan shopovi, klupski muzej, trgovine ili slično) značajno podižu cijenu. 

Primjerice, arena moskovskog imenjaka košta gotovo milijardu eura, ali Rusi su uz nogometni stadion napravili i hokejašku arenu te još cijelo čudo poslovnih objekata u sklopu kompleksa.

Poseban savjetnik Davora Šukera i predsjednik NK-a Osijek Ivan Meštrović trebao bi u realizaciji plana nacionalnog stadiona odigrati ključnu ulogu.

Meštrović i njegov partner Lorinc Meszaros, čovjek blizak mađarskom premijeru Orbanu koji je upumpao veću količinu novca u Osijek iz fonda mađarske vlade za područja u kojima živi mađarska manjina, trebali bi biti ključni ljudi da po uzoru na naše susjede izgrade stadion kakav je primjerice u Budimpešti.

HNS nema novac za cijeli projekt, ali ga namjerava namaknuti kroz prihode od Uefe, Lige nacija, fondova Fife... Navodno bi predsjednik Šuker uskoro službeno trebao predstaviti svoj plan, i u akciju uključiti hrvatsku Vladu i  Grad Veliku Goricu.

Nogometni stadion u Budimpešti
1/24

Komentara 36

PO
pozornik66
15:03 28.12.2017.

Bilo bi dobro da se država i grad Zagreb priključi projektu pa da se napravi nešto dobro a ne da se sramotimo igrajući na Maksimiru

JU
juma
15:32 28.12.2017.

Nakon blamaze sa Sveticama ne vjerujem ni kada govore istinu. Stadion treba graditi u istocnom dijelu Zagreba, negdje na potezu izmedju sadasnjeg Maksimira i Dugog Sela. Tu je daleko najvise mladih navijaca i tu je najjaca navijacka baza nase reprezentacijee na podrucju Zagreba, iako ni Velika Gorica nije lose rjesenje.

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
16:14 28.12.2017.

i V.L se može priključit akciji doniranja za nac. stadion... svim komentatorima koji nisu iz HR naplatit 1 kn za sudjelovanje na portalu.. bogme - skupilo bi se!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije