Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORNIK JE JASAN

Dalić poslao upozorenje dvojici vatrenih: Ovo je posljednja šansa, dobro je iskoristite

Zlatko Dalić
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
10.11.2020.
u 12:24

"Ovo nam je posljednja šansa da isprobamo neke igrače jer nas u ožujku čekaju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, odnosno tri utakmice u sedam dana"

Izlazak iz koronavirusom okupirane Italije bio je bezbolan za trojicu naših nogometnih reprezentativaca, Badelja (Genoa), Brozovića i Perišića (Inter), te su se sva trojica priključila nacionalnoj momčadi u Istanbulu. Ona je jučer na stadionu Kasimpaşe odradila prvi zajednički trening u ovom mjesecu, a u srijedu od 18.45 čeka je prijateljski susret s Turskom. Osim Vrsaljka, Kramarića, Livakovića i Petkovića, u Istanbulu se nije pojavio lakše ozlijeđeni Dejan Lovren. On će se, prema riječima izbornika Zlatka Dalića, priključiti reprezentaciji kada ona dođe u Split, jer zbog kartona nema pravo nastupa protiv Šveđana u Ligi nacija.

Nekima posljednja šansa

Među reprezentativcima su četvorica debitanata, od kojih su Pongračić i Bašić prvi put u Dalićevu sastavu.

– Ovo nam je posljednja šansa da isprobamo neke igrače jer nas u ožujku čekaju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo odnosno tri utakmice u sedam dana. Bit će nam vrlo teško i zahtjevno i trebamo imati širi izbor igrača, pa će i spomenuti igrači dobiti šansu. Oni su, pogotovo Bašić, svojim igrama u klubovima zaslužili ulazak u reprezentaciju. Pongračić je sada zdrav, dugo je izostajao, nije bio u momčadi dva mjeseca, ali bar da se priključi reprezentaciji i osjeti atmosferu – kazao je izbornik Zlatko Dalić jučer u Istanbulu.

Turska je jedna od selekcija s kojom je Hrvatska trebala igrati u predvečerje neodigranoga Eura 2020. Sada je ta akcija koja je trebala biti u Osijeku premještena u Istanbul, na stadion Beşiktaşa.

– Svaka nam je utakmica važna, pa i prijateljska s Turskom. U toj utakmici isprobat ćemo igrače koji nisu imali puno prilika igrati za reprezentaciju, dat ćemo šansu svima, a onda nas čekaju dvije teške utakmice, u kojima nam je u svakoj cilj pobijediti, ali i osigurati ostanak u elitnoj skupini Lige nacija – ističe Dalić i nastavlja:

– Nismo u situaciji da imamo veliki izbor igrača kao druge momčadi. Moramo se krpati, moramo se pokrivati. Međutim, uvijek sam optimističan i vjerujem igračima koji su tu. Ovo im je prilika da se pokažu, da iskoriste svaku minutu, da bi kasnije, kada bude normalna situacija u ožujku, bili u konkurenciji.

Dvije su pozicije otvorene, vratarska i napadačka?

– Na poziciji vratara imamo Slugu i Grbića, te Kalinića koji je dugo bio s nama, ali u zadnje vrijeme ne brani. Nemam sad puno dilema; Sluga je jedini koji brani, jedini je u ritmu i u formi. Pokušat ćemo protiv Turaka dati šansu dvojici vratara, ovisno o situaciji. Livaković nam se možda i priključi u sljedećim utakmicama, no nećemo s njim žuriti. Vjerujem drugim vratarima. Na pozicijama napadača imamo Budimira i Čolaka, vidjet ćemo na koji ćemo način igrati – za sada zagonetan ostaje Dalić.

U odsutnosti Andreja Kramarića (osam pogodaka ove sezone), naš najefikasniji igrač u Europi trenutačno je Nikola Vlašić u CSKA sa šest pogodaka. Zanimljivo, Antonio Čolak, koji kandidira za prvu špicu reprezentacije, u osam nastupa za grčki PAOK na kontu ima samo jedan pogodak. Najkorišteniji naš igrač u Europi je (uz odsutnog Lovrena) branič Glasgow Rangersa, Osječanin Borna Barišić, s 18 nastupa i vrhunskom formom, dok Nikola Vlašić ima 16 nastupa za CSKA.

U akciji i naši suparnici

Zanimljiv je i slučaj Josipa Juranovića iz varšavske Legije. On je, naime, prvi nogometaš u povijesti hrvatske reprezentacije koji dolazi iz poljske lige Ekstraklasa. No, Dalić je u svom mandatu zbog desnoga beka već bio posjećivao i dansku ligu (Bartolec).

Najveće zvijezde turske selekcije, koju vodi 68-godišnji izbornik Şenol Güneş (doveo Tursku do 3. mjesta na svijetu 2002.), su vezist Milana Hakan Calhanoglu (tržišna vrijednost 30 milijuna eura), branič Schalkea Ozan Kabak (29 mil. eura), branič Juventusa Merih Demiral (27 mil. eura), vezist Leicester Cityja Cengiz Ünder (23 mil. eura), branič Lillea Zeki Çelik (20 mil. eura)... Najskuplji turski nogometaš, vrijedan čak 40 milijuna eura, Çağlar Söyüncü, također je na popisu, ali je ozlijeđen i posljednjih mjesec dana nije nastupao za lisce.

Hrvatska i Turska međusobno su se sastale devet puta. Naša reprezentacija ima tri pobjede, četiri puta bilo je neodlučeno, a doživjela je dva poraza, onaj šokantni u Beču na EP-u 2008. te kod Čačića u rujnu 2017. u kvalifikacijama za SP (0:1). Turska je jedina reprezentacija koju je Hrvatska dva puta pobijedila na EP-ima: 1996. u Nottinghamu (1:0, strijelac Vlaović), te 2016. u Parizu (1:0). Znamenita pobjeda nad Turcima bila je i ona u Istanbulu pod Bilićevim vodstvom (3:0) u dodatnim kvalifikacijama za EP 2012.

I naši suparnici u Ligi nacija će ove srijede igrati prijateljske utakmice. Portugal i Ronaldo iskalit će se na slabašnoj Andori, a Šveđani će u goste susjedima u Dansku. 

 

Komentara 6

CA
cortesova arkebuza
16:44 10.11.2020.

zoca,nije li te strah utakmice sa Škotima ?

Avatar majkuvam
majkuvam
18:52 10.11.2020.

U ovo vrijeme totalno bezvezna utakmica.

ZO
zoca
14:47 10.11.2020.

Dalicu mislim da ces realno upisati tri poraza u naredna tri susreta jer ovo nema veze sa mozgom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije