Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ranjeni na svjetske prvake

Dalić otvoreno progovorio o svom statusu, što slijedi podbaci li u Ligi nacija

Zlatko Dalić
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
08.09.2020.
u 07:00

- Ja sam odgovoran za rezultat, ja sam taj koji sam se odlučio na tu momčad i taktiku, cijelu priču sam ja vodio. Ali, mogao sam reći Modriću, Rakitiću, Brozoviću, Vrsaljku i Perišiću – igrajte, i time bih skinuo svu odgovornost sa sebe - kazao je izbornik.

Nema potrebe na utakmicu s Francuzima dočekivati s dozom fatalizma, jer ponekad i poraz može biti dobrodošao i može izborniku razbistriti neke horizonte, međutim, ono što je Dalićeva Hrvatska demonstrirala u svom posljednjem nastupu u Portu doista je nedostojno druge reprezentacije svijeta.

Dalić se u svom pariškom monologu uoči sraza s Francuzima još uvijek ne može riješiti gorkoga okusa iz Porta.

– Odigrali smo zaista lošu utakmicu, cijela momčad, a ono što me posebno razočaralo je da nije bilo energije, agresije, cijelo prvo poluvrijeme mi smo napravili samo tri, u drugom poluvremenu četiri faula. To je premalo za takvu utakmicu. Shvatio bih da smo pali nakon sedamdesete minute, da nismo mogli trčati, pokrivati, biti blizu igrača, ali mi smo već nakon deset minuta bili u toj fazi.

Portugal je bio puno bolja momčad, dobio nas je kroz igru, pas, suradnju, trčanjem. Mi nismo mogli na to odgovoriti ni u jednom segmentu igre i još smo na kraju dobro i prošli. Naravno da sam razočaran tom utakmicom, iako sam govorio da nećemo biti pravi, ali sam očekivao da ćemo dati jači otpor – kazao je Dalić i nastavio:

Zaboljelo me što se nismo ni pokušali suprotstaviti, da bar agresijom nismo odgovorili na tu njihovu kvalitetu. Nema opravdanja da nismo spremni, jer nisu ni oni počeli prvenstva, i njihovi igrači došli su s odmora, ali njihovi igrači pokazali su više želje i energije, agresivnosti i dobili su nas kroz nogomet.

Tko ne može, izletjet će...

Imam li razloga biti zabrinut za budućnost reprezentacije, s obzirom na to da će ovo uskoro biti Hrvatska koju ćemo stalno gledati?

– Ja sam optimist. Ne možemo suditi nakon jedne ili dvije utakmice o našoj budućnosti. To su sve dobri igrači, sjajni igrači i nadam se da je to samo bio loš dan.

Zamjerate li nešto sebi u pripremi utakmice?

– Ja sam odgovoran za rezultat, ja sam taj koji sam se odlučio na tu momčad i taktiku, cijelu priču sam ja vodio. Ali, mogao sam reći Modriću, Rakitiću, Brozoviću, Vrsaljku i Perišiću – igrajte, i time bih skinuo svu odgovornost sa sebe.

Ali, ako ja ovim igračima vjerujem, i ako sam im dao podršku, onda od njih očekujem da i oni preuzmu odgovornost, da se ne boje. Kad se ja ne bojim preuzeti rizik, ne moraju se bojati ni oni. Ali, što je, tu je, shvaćam da smo svi razočarani i idemo dalje. Puno je novih stvari, i bit će to dobro – naglašava Dalić.

Mlade je posebno pogodio loš start u Ligi nacija?

– Peh tih mladih igrača je da su dobili šanse u ovakvim utakmicama. To nisu ni Malta, ni Andora, to su Portugal i Francuska. Ali, ako hoćeš postati pravi igrač, nositelj igre reprezentacije, moraš igrati te utakmice. To je ono što ja tražim. Da u njima vidimo gdje smo i što smo.

To su sve utakmice koje će mi pomoći da više ne lutamo, da ne budemo u zabludama, da vidimo tko može odgovoriti zahtjevima reprezentacije. Ovo nije lako ni jednostavno, zahtijeva veliku odgovornost, s moje strane, i od igrača; da vidim tko to ne može pratiti, tko nije u stanju biti odgovoran, tko će se prepasti šanse u reprezentaciji. Ja to moram riješiti.

Je li dobro nakon teškoga poraza igrati protiv tako jakoga suparnika?

– Sigurno će utakmica s Portugalom djelovati na samopouzdanje igrača, ali moramo sada pokušati popraviti ono što možemo popraviti i pokazati da je ono bio samo loš dan.

Najgori mogući raspored

Rekli ste da ćete se na poziciji izbornika ponašati u skladu s rezultatima. Može li eventualni podbačaj u Ligi nacija utjecati na vaš status?

– Naš cilj je Europsko prvenstvo. Mene ništa neće pokolebati u mom radu. Znam što nam je cilj, znam što želim, da u Ligi nacija izvučem maksimum iz igrača i da znam koga ću ubuduće zvati, koga neću zvati – uzvraća izbornik.

Kakvi su danas Francuzi u odnosu na ljeto 2018. godine kada smo se posljednji put s njima susreli?

– Ne znam njihovu snagu, ne znam njihovu kvalitetu, ne znam tko će igrati. Čeka nas još jedna teška, zahtjevna utakmica u kojoj moramo popraviti loš dojam iz Porta. Tome se nadam; da ćemo biti puno bolji, da ćemo puno kvalitetnije odgovoriti na njihovu agresivnost, trčanje. Francuzi su svjetski prvaci.

Zapalo nas je baš da imamo i svjetske i europske prvake u gostima, u ovakvoj situaciji, i to je najveći peh. Francuzi igraju drukčije od Portugalaca, nemaju toliki posjed lopte, ali imaju brzinu, imaju kvalitetu brzoga otvaranja, tranzicije i to je ono što moramo spriječiti – zaključio je izbornik koji danas 32. put vodi hrvatsku reprezentaciju, a kapetansku vrpcu ponijet će Ivan Perišić. 

Ako se slažeš s nama da će večeras pasti kiša golova, Germania ima ponudu za tebe. Pregledaj ovdje.

Komentara 27

AN
antiekstremist
07:23 08.09.2020.

Vrlo jednostavno " Ne smiješ biti zadnji u grupi inače pedala " Barem Švedsku možemo ostaviti iza sebe.

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
07:45 08.09.2020.

Slava im lupila u glavu, a igra protiv Portugala je bila sramota.

PE
peronja
07:37 08.09.2020.

Dalić ne bi trebao čitati hrvatske novine, nekoliko odličnih igara i, ako si iz otišao van iz određenog kluba, već si genijalac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije