Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽDRIJEB EURA

Dalić otkrio koga bi želio izbjeći pod svaku cijenu, a nada se susjedima

Zlatko Dalić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/9
30.11.2019.
u 08:41

– Za naše navijače, zbog blizine tih gradova, idealno bi bilo kada bi nas ždrijeb smjestio skupinu koja će se igrati u Münchenu i Budimpešti – rekao je Dalić

Izbornik Zlatko Dalić danas prijepodne polijeće prema Bukureštu, kao i do sada nimalo opterećen ishodom ždrijeba koji počinje u 18 sati uz prijenos na HTV-u.

– Nemam posebnih želja u ždrijebu. Ajde, recimo da ne bi bilo loše izbjeći Portugal iz treće jakosne skupine, a iz prve možda bi bilo najbolje izvući Talijane. S Englezima i Španjolcima igrali smo u Ligi nacija, znamo njihove kvalitete, a u istom rangu su otprilike i Nijemci.

No, koga god izvučemo, mi na Euru znamo svoj cilj: moramo pobijediti u dvije utakmice i proći skupinu – ističe Zlatko Dalić, s kojim u Bukurešt putuju tim-menadžerica reprezentacije Iva Olivari i dopredsjednik Saveza Ante Vučemilović.

Od jučer su u Bukureštu dvojica čelnih ljudi HNS-a, navodno zaraćeni Davor Šuker i Marijan Kustić, te glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak. Kustić i Šuker zajedno, dakle, sjedeći za istim stolom, predstavljali su jučer HNS na Uefinu zasjedanju TEP (Top executive program) na kojemu se raspravljalo o strateškim pitanjima europskog nogometa.

Nebitno je gdje igramo

No vratimo se ipak Zlatku Daliću: gdje biste željeli igrati utakmice Eura, pitali smo izbornika.

– Za naše navijače, zbog blizine tih gradova, idealno bi bilo kada bi nas ždrijeb smjestio skupinu koja će se igrati u Münchenu i Budimpešti.

Međutim, kamo god nas ždrijeb poslao, makar i ‘na kraj svijeta’, mi ćemo sigurno imati veliku potporu naših navijača. Iz te perspektive nebitno je gdje igramo – dodao je Dalić.

Izbornik će se svojim stožerom nakon ždrijeba razmatrati potencijalne kampove za pripreme za Euro, no već sada se izjašnjava da nema ništa protiv pripremanja na domaćem tlu.

Uoči ždrijeba zna se da Hrvatska ne može ući u skupine B i C jer su reprezentacije iz našega šešira, Rusija i Nizozemska, domaćini pa su im automatski dodijeljene te skupine. Isto tako, iz prve jakosne skupine vatreni ne mogu dobiti Belgiju koja je već u skupini s Rusijom te Ukrajinu koja je već u skupini s Nizozemskom (zbog ostalih domaćina).

Ne može Hrvatska ni na Dansku iz trećeg šešira jer su Danci domaćini u skupini B pa je tako ta skupina (Belgija, Rusija, Danska) gotovo dovršena.

Europsko prvenstvo 2020. godine igrat će se u 12 gradova i zemalja, kao posveta šezdesetoj obljetnici prvoga kontinentalnoga skupa održanoga u Francuskoj, na kojemu je naslov europskog prvaka pripao reprezentaciji Sovjetskog Saveza.

Skupina A igrat će se u Italiji (Rim) i Azerbajdžanu (Baku), skupina B u Rusiji (Sankt Peterburg) i Danskoj (Kopenhagen), skupina C u Nizozemskoj (Amsterdam) i Rumunjskoj (Bukurešt), skupina D u Engleskoj (London) i Škotskoj (Glasgow), skupina E u Španjolskoj (Bilbao) i Republici Irskoj (Dublin), a skupina F u Njemačkoj (München) i Mađarskoj (Budimpešta).

Budemo li izvučeni u skupinu A s Italijom, tada bismo igrali dvije utakmice u Bakuu i jednu u Rimu. U skupini D igrali bismo s Englezima na Wembleyu te dvije utakmice na Hampden parku u Glasgowu.

Skupina E sa Španjolskom podrazumijevala bi dvije utakmice vatrenih u Dublinu te jednu u Bilbau, dok bi hrvatskim navijačima najzgodnija bila skupina F u kojoj bi nas čekala Njemačka, a igrali bismo dvije utakmice u Budimpešti (na stadionu Ferenc Puskas), te jednu u Münchenu, na Allianz Areni.

Velike udaljenosti

Koliko god nas Uefa uvjeravala u suprotno, velike udaljenosti između pojedinih gradova domaćina ipak predstavljaju noćnu moru za navijače. Primjerice, Bilbao i Baku udaljeni su oko 5500 kilometara, od Sankt Peterburga do Rima je 2400 kilometara.

Njemački navijači bi, u slučaju prvoga mjesta u skupini, putovali na osminu finala u Sankt Peterburg, a onda na četvrtfinale u Dublin.

Također, navijači koji će svoju reprezentaciju pratiti u utakmici četvrtfinala u Bakuu morat će nakon toga putovati kroz tri vremenske zone u 4000 km udaljeni London u kojemu se igraju polufinale i finale.

Iz političkih razloga Uefa je preventivno isključila mogućnost međusobnoga sučeljavanja pojedinih reprezentacija. Primjerice, u istoj skupini ne mogu biti zaraćene Ukrajina i Rusija, a Ukrajina usto neće igrati u Sankt Peterburgu.

Ako se na EP kroz turnir Lige nacija plasira i Kosovo, već se zna da neće biti u skupini s Rusijom, Srbijom te Bosnom i Hercegovinom. Naime, Srbija i njoj bliska Rusija ne priznaju neovisnost Kosova, kao ni Republika Srpska koja ima mogućnost blokiranja određenih odluka BiH, pa zato Uefa želi izbjeći moguće komplikacije. 


Najlakša skupina:

Italija

HRVATSKA

Češka

Gruzija/Kosovo/Sj. Makedonija/Bjelorusija

Najteža skupina:

Španjolska

HRVATSKA

Portugal

Srbija/Škotska/Norveška

>> Pogledajte što je Dalić rekao nakon pobjede nad Gruzijom

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije