Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zima odluke

Dalić ne spava mirno, uskoro stiže posljednja prilika za transfer uoči EP-a

02.12.2019.
u 17:59

Onima koji nemaju perspektivu u svojim klubovima, želim da nađu drugu destinaciju – poslao je Dalić

Bez većih stresova Hrvatska je osigurala plasman na Europsko prvenstvo, no izbornik Zlatko Dalić nema miran san.

U kvalifikacijama je dobio Vlašića, Livakovića, Barišića... no nešto više od pola godine prije prve utakmice na Euru neki od donedavnih nositelja igre reprezentacije imaju nedefiniran status u svojim momčadima, a nužno je da početak Eura dočekaju u natjecateljskom ritmu, dok pojedincima očekivani poziv pod zastavu na novo veliko natjecanje opasno “visi”.

1/7

Dolazi zima, a s njom za neke i posljednja prilika da promjenom sredine zadrže status u reprezentaciji.

– Onima koji nemaju perspektivu u svojim klubovima, želim da nađu drugu destinaciju – poslao je Dalić jasnu poruku.

Izborniku se u noćnim morama vjerojatno često javljaju i vratari. Nema spora, “jedinica” reprezentacije pripada Dominiku Livakoviću i još će godinama biti njegova, ali problem je što on trenutačno nema alternativu.

Simon Sluga u Luton je ljetos došao kao najskuplje pojačanje u povijesti, no to mu ne jamči mjesto među vratnicama momčadi kojoj očito slijedi grčevita borba za opstanak u Championshipu.

Nakon 11 prvenstvenih utakmica i 20 primljenih golova donedavni kapetan Rijeke završio je na klupi s koje je odgledao posljednjih šest dvoboja svoje momčadi.

S obzirom na to da je Luton u seriji od čak pet uzastopnih poraza, a James Shea pritom čak 12 puta vadio loptu iz svoje mreže, status hrvatskog vratara trebao bi se uskoro promijeniti. Jer gore ne može biti.

Raketa se osjeća tužno

Trener Lutona Graeme Jones nedavno je otočkim medijima priznao da je našeg vratara možda i prerano bacio u vatru.

– To nas je skupo koštalo, ali ne možeš za nekoga platiti rekordan iznos i ne pustiti ga da igra. Trebalo mu vremena da se prilagodi i na novu sredinu i na drukčiji nogomet.

>> Pogledajte što su vatreni rekli nakon plasmana na Euro

Vjerujem da je u potpunosti razumio situaciju jer je reagirao na pravi način, spustio je glavu i naporno radio. Danas je u puno boljem stanju nego što je bio prije pet tjedana – kazao je nedavno trener Lutona Graeme Jones koji ipak i dalje Slugu drži “na ledu”.

I dok Sluga možda vidi svjetlo na kraju tunela, Lovre Kalinić nema ni najmanju nadu kako će se njegov status u Aston Villi promijeniti.

Utakmica protiv Gruzije, u kojoj je podijelio minute sa Slugom, prva mu je u posljednjih gotovo osam mjeseci još otkako je koncem ožujka branio u kvalifikacijama za Euro protiv Mađarske u Budimpešti.

U klubu je posljednje minute dobio još sredinom veljače poslije čega je preselio na klupu, a onda mu se dogodila i ozljeda. Nakon loših vijesti uslijedile su još i gore. Dean Smith danas uopće ne računa na hrvatskog vratara.

Naime, Lovre Kalinić jedini je od četvorice vratara Aston Ville koji ove sezone nije dobio ni minute!? Ove sezone čak se niti jednom nije našao ni u zapisniku! Bio je sudionik Eura 2016., u Rusiji je s 90 minuta protiv Islanda dao doprinos svjetskoj bronci, nakon čega je transferom u Aston Villu postao i najskuplje plaćeni hrvatski vratar, no ne iskoristi li zimu za pronalazak novog kluba, makar i na posudbi, pozivu za Euro teško da se može nadati.

A kvalifikacije je, nakon “umirovljenja” Danijela Subašića u nacionalnoj vrsti, počeo kao prvi vratar reprezentacije. Na ime starih zasluga izbornik ga nije izostavio s popisa reprezentacije tijekom kvalifikacija, no to nije dugoročno održivo.

Pritom će Kalinić morati puno mudrije birati od Karla Letice koji je na putu da izgubi još jednu sezonu. On je ljetos iz Club Bruggea otišao na posudbu u talijanski SPAL, no očito pritom nije dobio nikakve garancije jer još nije zabilježio prve minute u novoj momčadi.

Mario Mandžukić vjerojatno ima najviše razumijevanja za muke kroz koje ove jeseni prolazi Ivan Rakitić na Camp Nouu. Do jučer nezamjenjiv, omiljen i slavljen, a posljednjih pet sezona jedan od igrača s najvećom minutažom u Barceloni, danas je zapostavljen, zaboravljen u kutu svlačionice, čak i šikaniran.

– U momčad stavljam one najbolje – objasnio je nervozno trener Barcelone Ernesto Valverde razloge zašto je “zaboravio” na hrvatskog nogometaša.

Poruke Barceloninih čelnika ne mogu biti jasnije, na igrača koji je u dresu Barcelone osvojio impresivnih 16 trofeja danas idu džonom i ne ostavljaju prostora za čudesan obrat u statusu našeg veznjaka.

– Rakitiću smo na vrijeme rekli da više ne računamo na njega... Činilo mi se tada da je shvatio što mu se govori, ali ako nije, ponovit ću mu – kazao je bez rukavica sportski direktor Barcelone Erik Abidal.

U klubu očito gube živce s hrvatskim nogometašem koji u javnim istupima nema problem priznati da se teško miri s novim statusom.

– Kako se moja mala kći osjeća kad joj oduzmete igračku? Tužna je. Ja se isto osjećam, lopta je moja igračka, oduzeta mi je i osjećam se tužno – priznao je.

Jasno je da Rakitić nema drugog izbora nego napustiti Barcelonu, a zbog čega će vjerojatno morati pristati i na određenu žrtvu. Prije svega financijsku.

Naime, njegovu plaću od 6,5 milijuna eura koliko trenutačno prima na Camp Nouu (a koja bi, primjerice, u Serie A i Ligue 1 bila među deset najvećih) mogao bi financirati malen broj klubova izvan Premier lige.

S druge strane opcija ostanka, a Rakitića ugovor veže do ljeta 2021., značila bi postupno nogometno nestajanje.

Istovremeno se dvije strane nalaze u pat-poziciji jer iako se Barcelona želi riješiti Rakitića, to nije spremna učiniti ispod cijene.

I Ante Rebić u nezavidnom je položaju. Vratio se ljetos u Seriju A da bi otkrio kako mu ona očito nije sudbina.

– Ante se kockao i sada sjedi na klupi – javno danas likuje izvršni direktor Eintrachta Wolfgang Steubing.

Vrsaljko se vratio treninzima

Sa statusom jednog od najboljih nogometaša Bundeslige hrvatski nogometaš izborio se za odlazak na posudbu u Milan, zbog čega se “zakrvio” s čelnicima Eintrachta, no nije se uspio nametnuti dvojici trenera Milana.

Što zbog očajne sezone rossonera koji su trenutačno na svega četiri boda od zone ispadanja, što zbog lošije forme, Rebić je jedan od onih koje su navijači slavnog kluba ove jeseni najviše uzeli na zub, kojem traže dlaku u jajetu. Potvrdilo se to i nedavnim skandalom koji i nije bio skandal...

Rebiću su klubu skloni mediji, a potom i navijači, zamjerili što je sat vremena uoči utakmice protiv Napolija snimljen kako tipka na mobitelu. Bizarne optužbe da je takvim ponašanjem pokazao “manjak profesionalizma i koncentracije te odnos prema klubu, dresu i grbu” ne idu u korist njegovoj prilagodbi u novoj sredini koja ionako pati.

Ove sezone odigrao je svega 177 minuta za Milan raspoređenih u sedam utakmica pri čemu je samo jednom, protiv Napolija, bio starter. A i tada je zamijenjen na poluvremenu zbog ozljede. I dalje je bez pogotka i asistencije, a statistiku je “uljepšao” tek dvama žutim kartonima pa pojedini talijanski mediji nagađaju da bi već ove zime posudba mogla biti razvrgnuta. Što, uostalom, ne bi bio “kraj svijeta” za Rebića.

Matej Mitrović prošlog je ljeta bio posljednji koji je otpao s Dalićeva popisa putnika za Rusiju, no i dalje je ostao u izbornikovu fokusu.

Danas ni on ne može biti zadovoljan statusom u Club Bruggeu. Prije ozljede zbog koje je ispao iz konkurencije za posljednju reprezentativnu akciju protiv Slovačke i Gruzije odigrao je tek pet od 15 prvenstvenih utakmica svoje momčadi te još jednu u Ligi prvaka. Ostatak je bio na klupi ili čak i izvan zapisnika.

Šime Vrsaljko poseban je slučaj. Rehabilitacija nakon operacije lijevog koljena napokon je okončana i vratio se treninzima gotovo godinu otkako je odigrao posljednju utakmicu.

– Vježbat će individualno da bi se nanovo prilagodio, a zatim će se postupno pridruživati radu sa suigračima – izvijestili su iz Atletico Madrida.

No, pitanje je računa li uopće Diego Simeone na hrvatskog nogometaša kojem su konkurencija na desnom boku Kieran Trippier i Santiago Arias. Odlaskom na posudbu u momčad koja bi mu mogla jamčiti minute Vrsaljko bi stigao nadoknaditi propušteno i vratiti se u natjecateljski ritam. Takvim raspletom Daliću bi pao kamen sa srca.

Komentara 8

PR
prajdali100
18:19 02.12.2019.

Dalić opet radi sjajan posao.Svima je poručio da mu trebaju igrači koji igraju i koji su standardni u svojim klubovima.Tako i treba biti.

Avatar white socks
white socks
21:53 02.12.2019.

Ako ćemo objektivno prva Livakovićeva zamjena bi trebao biti golman Chieva Adrian Šemper. Dečko je standardan u ekipi i odlično brani, izrasta u vrhunskog golmana.

DU
Deleted user
19:02 02.12.2019.

Mnogi bi da gospodin Zlatko Dalić nema miran san. No, na njihovo razočaranje i pokušaj razgradnje - gospodin Dalić spava mirnim snom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije