Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podcjenjivanje

Kada bi se to dogodilo, poklonio bih im svoju zlatnu olimpijsku medalju

Patrik Ćavar
Foto: Petar Glebov/Pixsell
1/3
11.02.2020.
u 19:17

Evo, da skupe najbolje košarkaške, bejzbolaše i igrače američkog nogometa, ne bi dobili rezervnu momčad PPD Zagreba. A protiv prve momčadi “plinara” ne bi zabili više od četiri pogotka – istaknuo je Veselin Vujović

Ovih dana puno se priča o TV emisiji ESPN-a “Highly Questionable” u kojoj su se Amerikanci grubo našalili s rukometom. U podcastu “Pardon My Take”, naime, bivši NFL quarterback Jay Cutler ustvrdio je da bi želio zaigrati rukomet.

– Mislim da bih bio dobar. Igra se s malom loptom kojom se dodaješ uokolo i onda je baciš u gol. Kao nogomet, ali s rukama, rekao je, a voditelj je dodao da bi Cutler, LeBron James i Patrick Mahomes, zvijezda novih NFL prvaka Kansas City Chiefsa, bez problema osvojili olimpijsko zlato.

Patrik Ćavar
1/9

Reakcije rukometaša bile su žestoke, a bilo je vrijeme da na tu temu ponešto čujemo i od nekih naših rukometnih zvijezda.

Ćavar zalaže zlatnu medalju

– Mogu samo ponuditi jedan korektan izazov. Neka oni skupe igrače američkog nogometa i košarkaške NBA lige koji misle da mogu igrati rukomet, a suprotstavit će im se naša reprezentacija koja je u Atlanti 1996. godine osvojila olimpijsko zlato. Ne samo da bismo ih pobijedili već nam ne bi zabili više od deset pogodaka. A mi bismo protiv njih igrali bez ijednog treninga. Pazite, to su danas sve 50-godišnjaci, ali uvjeren sam da bismo Matošević i Losert na vratima, Perkovac, Saračević i Goluža na vanjskih pozicijama te Smajlagić i ja na krilima, odnosno Jović na mjestu kružnog napadača lako ostvarili pobjedu – istaknuo je Patrik Ćavar, sjajni hrvatski rukometaš koji je bio jedno od najboljih svjetskih lijevih krila.

Možda bi vas dobili na svježinu?

– Nema teorije. Mogli bi nas dobiti da treniraju jedno deset godina. Da se to i dogodi, odmah bih im poklonio svoju zlatnu olimpijsku medalju – zaključio je Patrik Ćavar.

U raspravu se uključio i Veselin Vujović, nekad veliki igrač, danas trener PPD Zagreba.

– Kao prvo nikad ne bih komentirao sport koji ne poznajem, a pogotovo koji ne razumijem. Njihove izjave su u najmanju ruku smiješne. Kako bi oni nekoga pobijedili kada nemaju pojma o taktici i pravilima. Lopta za rukomet jako se razlikuje od košarkaške ili lopte za američki nogomet. Uvjeravam vas da bi rukometni kadet bolje baratao loptom nego današnji NBA košarkaš koji cijeli život trenira tehniku šuta za košarku, jer tehnika šuta za rukomet potpuno je druga priča – veli Vujović.

I on je uvjeren da nijedna ekipa koju bi Amerikanci sastavili ne bi odnijela pobjedu nad bilo kakvom rukometnom momčadi.

– Evo, da skupe najbolje košarkaške, bejzbolaše i igrače američkog nogometa, ne bi dobili rezervnu momčad PPD Zagreba. A protiv prve momčadi “plinara” ne bi zabili više od četiri pogotka – istaknuo je Vuja.

Iskusni trener čak smatra da bi se neki rukometaši brže snašli u američkim sportovima nego u obrnutoj situaciji. Uostalom, Ivana Balića zvale su neke bejzbolske momčadi jer ima sjajnu tehniku bacanja lopte. Puno je rukometaša igralo košarku, a i tu bi Balić bio sjajan kao, primjerice, organizator igre. Na kraju krajeva, na brojnim rukometnim treninzima igra se mali nogomet ili košarka.

– Puno sam puta razgovarao s košarkaškim trenerima poput Božidara Maljkovića i Željka Obradovića i uvijek bih ih zezao kako košarkaši najviše vremena u pripremi utakmice provode u bandažiranju zglobova. Uvijek sam im znao reći kakav je to sport u kojem nema vratara. Kada se igra nađe na liniji slobodnih bacanja, nema nikoga tko bi spriječio da lopta prođe kroz mrežicu. Jasno, to su bile neke naše šale na račun sportova – istaknuo je Vujović.

Hrvatska – SAD 41:12

Koliko bi trebalo vremena da se NBA igrači od dva i više metra prilagode rukometu?

– Uh, vjerojatno godine – zaključio je Vujović.

Neki će na kraju priče reći da je ta emisija bila samo provokacija kako bi se popularizirao rukomet u Americi. U planu je pokretanje profesionalne rukometne lige SAD-a.

Njihova reprezentacija dvaput je bila doprvak Panameričkih igara te triput treća. Igrali su pet puta na Olimpijskim igrama i dvaput su bili deveti. Na svjetskim prvenstvima igrali su šest puta i izgubili su svih 25 utakmica.

Zadnji put su na jednom velikom rukometnom natjecanju bili 2001. godine kada su igrali na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Hrvatska je dvaput igrala protiv SAD-a. Prvi put na Igrama u Atlanti 1996. godine (35:27), a drugi put na SP-u u Francuskoj 2001. godine kada je bilo 41:12 za nas.

U SAD-u se danas igra rukomet, ali riječ je udaranju omanje loptice o zid... Rukomet po IHF-ovim pravilima igra svega nekoliko tisuća ljudi. 

>> Pogledajte nastup seksi plesačica na košarkaškoj utakmici

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Idler 3
Idler 3
19:57 11.02.2020.

Ista je stvar i s nogometom. Nek skupiju svoje najbolše košarkaše, bejzbolaše, hokejaše, njihve US nogometaše i nek dojdu proti NK Zeline....i još nek tekma začne 3:0 za njih !

IV
ivanbalic
05:07 12.02.2020.

Pa da budemo iskreni,rukomet i ni je neki sport,kao ni vaterpolo,odbojka....to vise lici na "olimpijske igre",ili bolje receno,na plemenske igre.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije