Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAVI NAJJAČI

Da se sada igra ex-Yu liga, prvak bi bio - Dinamo!

Dinamo - Cibalia
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/5
18.05.2017.
u 20:31

Ne zazivamo obnovu lige u kojoj bi hrvatski nogomet možda i jedini izgubio, a HNL uza sve probleme svake godine raste, no zanimljivo je usporediti nekad velike suparnike

Da se sad igra ona stara liga, Dinamo bi bio prvak! Tako bi rekla gola matematika jer je zagrebački klub jedini koji godinama redovito igra u skupinama europskih kupova, uvjerljivo vlada svojim nacionalnim prvenstvom koje je, prema Uefinu koeficijentu, uvjerljivo najjače među ligama država bivše Jugoslavije... I što je često i ključno u današnjem nogometu – ima prema tržišnoj vrijednosti uvjerljivo najskuplju momčad na području između Austrije i Grčke, piše Max!

Naravno, teško je uspoređivati klubove iz različitih liga i država, klubove koji se iznimno rijetko susretnu na istom terenu, kao što su se ljetos susreli upravo Dinamo i najveći makedonski klub Vardar u kvalifikacijama Lige prvaka. Naš je šampion prošao s dvije pobjede, ali nimalo uvjerljive protiv momčadi svog bivšeg kapetana Goce Sedloskog.

Dinamo je jedini ove sezone s područja bivše velike države i lige odigrao dvanaest europskih utakmica, između ostalog i dvije s finalistom Lige prvaka Juventusom, a zanimljivo je da su prva do njega s osam utakmica tri kluba od kojih se to možda baš i ne bi očekivalo: Vojvodina, Shkëndija iz Tetova i drugi zagrebački klub – Lokomotiva. Naravno da broj europskih prepreka koje klub savlada može ovisiti o sreći u ždrijebu, ali ipak je određeni pokazatelj kvalitete momčadi.

U računanju snage klubova uzeli smo u obzir koliko su naslova prvaka u svojim ligama osvojili u posljednjih deset sezona. Dinamova dominacija u tom pogledu nema pandana ni daleko izvan granica Balkana, a zanimljivost je da, primjerice, Vardar ima tek 50-postotni učinak u toj kategoriji u Makedoniji, dok je podgorička Budućnost, klub iz kojeg su potekli najveći crnogorski velikani, samo dvaput u zadnjih deset ljeta osvajala naslov prvaka. Nevjerojatno zvuči da je crnogorska nogometna liga zapravo “najdemokratičnija” od svih jer je u 10 sezona čak šest klubova osvajalo naslove – Zeta (Golubovci), Mogren (Budva), Rudar (Pljevlja), Sutjeska (Nikšić) te podgorički Mladost i Budućnost! Odmah do Crnogoraca su Slovenci koji su imali pet prvaka od 2006.: Goricu, Domžale, Maribor, Koper i Olimpiju.

Najveći skok u odnosu na nekadašnju ligu ostvarila bi još uvijek vodeća momčad HNL-a Rijeka. Uz vrlo visok postotak osvojenih bodova, Riječani imaju drugu tržišno najvredniju momčad u toj virtualnoj ligi, a na ruku im ide i visok koeficijent hrvatskog prvenstva.

A što je s dva najtrofejnija kluba bivše Jugoslavije, Zvezdom i Partizanom? Iako su daleko od nekadašnje moći i slave, svakako bi i takvi bili u samom vrhu, a na primjeru košarkaške lige možemo pretpostaviti da bi u stvarnosti i s vremenom zavladali kao nekad. Iako na papiru i Hajduk ima tržišno jači sastav od Zvezde, beogradski su klubovi dvije institucije koje bi takva liga potaknula na puno ozbiljniju organizaciju. Jedini prvak Europe s tog prostora Crvena zvezda i danas je u jednoj rubrici nenadmašna – broj gledatelja. Jedina ima prosjek iznad 10.000 gledatelja, i to samo na utakmicama domaće lige na stadionu Rajka Mitića. Na toj bi tablici bila prvak, doprvak bi bio naš Hajduk, a značajniji posjet još ima Željezničar na Grbavici. Većina ostalih tu jako loše stoji, naročito klubovi koji ne prelaze ili jedva prelaze 1000 gledatelja po utakmici.

Ne zazivamo obnovu lige u kojoj bi hrvatski nogomet možda i jedini izgubio, a HNL uza sve probleme svake godine raste, no zanimljivo je usporediti nekad velike suparnike u nekim novim vremenima i nekom novom odnosu snaga.

Komentara 8

Avatar lokalpatriot ri
lokalpatriot ri
22:32 18.05.2017.

Da, bio bi prvak ex-yu, a neće biti prvak Hrvatske. Logično.

Avatar POP.Košič Vlado
POP.Košič Vlado
22:22 18.05.2017.

dinamov najveći uspjeh datira iz 1967 kad je osvojio kup velesajamskih gradova,hajdukov je bio polufinale kupa uefe,rijeci pobjeda nad real madridom,to se sljedečih 100 godina neće ponoviti a možda i nikad

JO
josip
20:43 18.05.2017.

a kako to kad se u bivsoj Jugi znalo tko ce biti prvak po defoltu, isto kao i u HNL do ove godine?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije