Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PONOS GRADA

Čudo iz Našica je najgledaniji klub treće najjače lige na svijetu

Hrvoje Horvat Nexe
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/7
18.10.2018.
u 13:51

U Našicama postoji još nekoliko sportskih klubova, ali nitko nije popularan kao Nexe.

Ako vas put odvede u Našice, gradić u Slavoniji udaljen pedesetak kilometara od Osijeka, naići ćete na ljubaznost domaćih ljudi, na opuštenu atmosferu u kojoj nema stresa ni gužvi karakterističnih za veliki grad. Uz jutarnju kavicu najčešće se razgovara o sportu, a ponajviše o rukometu. Razgovara se o ponosu grada, rukometašima Nexea koji su na početku ove sezone prvi put u povijesti pobijedili PPD Zagreb.

– Rukometni klub u Našicama postoji od 1959., a jedan od najpoznatijih rukometaša koji je ovdje rođen bio je Pavle Jurina. Početkom sedamdesetih igrao je za ovdašnji Partizan da bi 1976. otišao u drugi Partizan, onaj bjelovarski – rekao je Josip Ergović, predsjednik kluba.

Imamo i olimpijskog prvaka

Jurina je među ostalim osvajač zlatne olimpijske medalje na Igrama u Los Angelesu 1984.

– Ulaskom tvrtke Nexe u klub 2005. počeo je procvat kluba. Evo, ovo je deseta godina otkako sam predsjednik kluba i bilo bi lijepo kada bismo za moj jubilej osvojili barem jedan domaći trofej – istaknuo je Josip Ergović.

Zanimljivo je da Josip nikad nije igrao rukomet, ali zavolio je ovaj sport. I nije mu teško sjesti u automobil i voziti deset sati do Strumice da bi pogledao kako igra njegov klub. Upućen je i u sve sitnice vezane za klub, voli znati čak i imaju li dečki dovoljno rukometnog ljepila za treninge i utakmice.

Što je s idejom da se napravi nova rukometna dvorana u Našicama?

– Za sada ništa od gradnje arene. Procjena je da ćemo proširenjem postojeće dvorane dobiti kapacitet i uvjete koji će nas u ovom trenutku zadovoljiti. Tako da arena za sada nije u planu – istaknuo je mladi predsjednik kluba.

Deset godina zaredom Našičani su doprvaci Hrvatske, triput su bili finalisti hrvatskog kupa, a u posljednje vrijeme postižu sve bolje rezultate i u Kupu EHF-a gdje im je lani plasman na završni turnir izmakao samo zbog jednog pogotka. Ove sezone žele napraviti i taj mali korak više, a prva prepreka na putu bit će im grčki Olympiacos, u drugom pretkolu kvalifikacija za plasman u skupine Kupa EHF-a.

– Joj, napokon da se nešto događa jer proteklih dva, pa čak i tri tjedna nismo imali nijednu službenu utakmicu. SEHA Gazprom liga nije se igrala, u Europi smo bili slobodni, a domaće prvenstvo igramo tek kad počne Liga za prvaka. Dečkima je dosadno kada moraju samo trenirati. Čak nismo mogli naći i nekakvog suparnika za prijateljsku utakmicu pa smo često igrali međusobno. Ali, uskoro sve počinje, a najviše se radujem Europi – rekao je Hrvoje Horvat, mladi trener Nexea.

U klubu je od prošle godine i njemu se, kao i mnogima koji ovdje dođu, jako sviđa.

– Grad je mali, svatko svakoga zna, nema gužve, nema šanse da netko zakasni na trening zbog prometa. Osobno, meni je super što je Zagreb blizu pa svaki slobodan trenutak idem doma, sinu i supruzi – istaknuo je Horvat.

Trenutačno u klubu igra samo jedan domaći igrač, Marko Mrđenović. Ništa neobično kad je riječ o profesionalnom klubu koji teži visokim ciljevima. A igrača ima odasvud, iz Zagreba (Gadža, Eter, Zrnić, Vida, Tomić, Vozab), Splita (Šipić), Rijeke (Car, Buvinić). Od stranaca tu su Slovenci Leban, Lavrič i Barišić-Jaman, Srbin Radovanović, Lončar iz BiH te Turčin Celebi.

– Nexe je poznat kao klub koji je svim boljim igračima dobra odskočna daska i zato svi rado ovdje dolaze. Nemojmo zaboraviti, u Našicama su igrali primjerice Ivan Slišković, Tin Kontrec, Alen Blažević, David Špiler, Mate Šunjić, Ivan Sršen, Robert Markotić, braća Lelić, Krešimir Kozina, Šime Ivić, Sandro Obranović, Božić-Pavletić. I nitko nije otišao nesretan, nikome klub nije ostao dužan – kaže Horvat.

Ne računajući trenerski pogon, klub ima svega sedmero zaposlenih, a vodi se iz nevelike, ali simpatične ovalne prostorije s računalom, trofejima, arhivom i videoprojektorom na kojem se igračima prikazuju analize igre suparnika.

– Meni je jako drago što iz godine u godinu sve više napredujemo. Ono što je još važnije jest to da imamo sjajnu atmosferu u ekipi. U trenucima kada imaju slobodno, dečki se odmaraju od mene, ha ha. Šalim se malo. Međusobno se druže, ispijaju kave, igraju PlayStation. Tridesetak posto igrača živi ovdje s obitelji. Neki igrači čak zajedno ljetuju. Imamo i nešto studenata. Nije nevažno da imaju i sjajan odnos s navijačima. U dosta slučajeva prilaze nam stari i mladi, čestitaju na dobroj igri, pitaju kakvi su planovi. Nekad i pokude, ali nema ljutnje – kaže Horvat.

Kad smo već kod navijača, ima li ih dovoljno na utakmicama?

– Ima ih ako su rezultati dobri. A za sada jesu i u Našicama je dvorana uglavnom uvijek puna. Možda ne znate podatak, ali Nexe je najgledaniji klub u SEHA Gazprom ligi. Nemamo samo navijače iz Našica, nego i iz Požege, Osijeka, Đakova. Cijena ulaznice je simbolična – 20 kuna. Toliko košta ulaznica za Prvu zagrebačku nogometnu ligu – naglasio je trener Nexea.

Imaju kanal na YouTubeu

U Našicama postoji još nekoliko sportskih klubova, ali nitko nije popularan kao Nexe. Čak ni nogometaši NAŠK-a koji se natječu u Četvrtoj ligi, ni ribolovci koji su svjetski prvaci...

Igrači žive u klupskim stanovima, plaćene su im režije i obroci. Klub već neko vrijeme ima svoj kanal na YouTubeu...

– Našli smo jednog čovjeka koji radi za TV Našice. Cilj nam je pojačati TV. Svaka će se naša utakmica prenositi na našem YouTube kanalu s četiri kamere. Ali to bi danas trebalo biti normalno, praksa svih klubova, da otvore YouTube kanal – kaže Franjo Lelić, pomoćni trener u klubu koji je godinama igrao za zagrebačke klubove Medveščak i Zagreb.

– U Zagrebu me svi živi pitaju: “Pa što ti tamo radiš?”. Ali kad se vratim, više se ne mogu naviknuti na gužvu. Pa ja po mjesec dana ne “tankam” auto! U Zagrebu ne kužiš koliko vremena gubiš. Imam stan na Bukovcu, a u Zagrebu sam trenirao u Kutiji šibica. Na trening sam morao krenuti 45 minuta ranije, poslije isto toliko natrag. Izgubim sat i pol, a tu sam za tri minute do dvorane. Imam dva sata više za sebe ili sve drugo, to je neprocjenjivo – istaknuo je mlađi Lelić.

U klubu nema problema što se tiče rukometne budućnosti. Imaju sve mlađe dobne skupine, od minića, mlađih kadeta, starijih, juniora... Na završnici prvenstva Hrvatske za mlađe dobne skupine imali su dvije generacije... 

Ključne riječi

Komentara 5

MA
Marsijanac
16:53 18.10.2018.

Bravo Nasicani . Nego rad sa mladima morate poboljsati. Mora biti vise DOMACIH igraca.

DA
damyr26
20:18 18.10.2018.

Prestanite pisati gluposti, to je instant klub za koji nije pitanje da li će prestati postojati u ovom obliku već je pitanje kada će prestati postojati. Klub jse financira najvećim djelom novcem firme koja je državi dužna milione kuna, baš me zanima kako. U ekipi imaju jednog domaćeg igrača što je sramota za petnaest godina nisu stvorili niti jednog domaćeg igrača, naravo da nema domaćih igrača nekad su razni treneri dovodili igrače koji valjaju i ne valjaju alin svoje.Jos nestao. koliko "selo" od 12- tak tisuća stanovnika imati vrhunskih klubova?

TO
Tomi0713
14:24 18.10.2018.

Bravi,volio bih jos da i Metkovic opet dode u konkrenciju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije