Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE MOGU BEZ NJIH

Ćiro: Treneri ih moraju slušati, oni su zakon

Humanitarna večer Vatreno srce
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/2
16.11.2018.
u 22:33

Na predstavljanju HOO-ova ugovora s KBC-om Merkur bio je i Dino Rađa koji ima iskustvo medicinske skrbi u najjačim europskim, ali i NBA ligi.

HOO i KBC Merkur pokrenuli su nešto što bi trebalo biti rješenje medicinske skrbi za vrhunske sportaše, posebice kada su u pitanju sportaši i sportašice iz individualnih sportova koji se ne mogu osloniti na klupske liječnike kao što je to, primjerice, slučaj s nogometašima Dinama.

A u Maksimiru imaju na raspolaganju četiri klupska liječnika, no nijedan od njih nije profesionalac kao što ih imaju visokoprofesionalni klubovi Lige prvaka.

>> Pogledajte što izbornik Zlatko Dalić kaže uoči puta u Englesku

Doduše, oni u klubu ionako ne mogu operirati pa je u ovakvom sustavu zdravstva bolje da su svi oni bolnički liječnici spremni intervenirati kada to klubu ustreba.

Mimi je bila ‘džoker zovi’

No, što je s vrhunskim sportašima iz pojedinačnih sportova, onima koji nemaju klupske liječnike da im se požale? Što je s onima koji nemaju financijsko pokriće svojih klubova ili nacionalnih saveza da odu do sjajno ekipirane Specijalne bolnice Sveta Katarina koja ima izvrsne kirurge kao što su Hudetz i Janković i ponajboljeg dijagnostičara-radiologa na ovim prostorima Igora Borića?

Što je s onima koji, ako nemaju neku vezu, moraju stati u red i čekati? O takvima smo porazgovarali s bivšim gimnastičkim prvakom Europe Marijem Možnikom:

– Postoje sportaši koji su se ozlijedili i koji će se tek ozlijediti. Treće vrste nema. Tko god je prošao vrhunski sport, imao je barem jednu ozbiljnu ozljedu. Naravno, puno je više sitnih ozljeda ili kroničnih tegoba, pogotovo u gimnastici gdje se izvode pokreti s velikim silama. Stoga je nama jako važno dobiti brzu pomoć i adekvatan tretman.

A kada je to bilo u pitanju, onda su gimnastičari pribjegavali potezu “Mimi – džoker zovi”.

– Nama gimnastičarima svaki propušteni trening značio je da nam trebaju dva za povratak i zato smo mi imali jednu osobu na “brzom biranju”, a to je bila gospođa Mimi Vurdelja, nutricionistica HOO-a. Što god da bi nam se dogodilo, ona bi nas spajala, između ostalih bolnica, i s liječnicima u Merkuru i najčešće bi to isti dan rješavali. Tako bismo uvijek dobili najboljeg stručnjaka za to područje.

Takav servis mnogim je sportašima, ponajviše košarkašima, već više od dva desetljeća doc. dr. Miran Martinac, inače abdominalni kirurg, ali i predsjednik Zdravstvene komisije HOO-a:

– Ako sportaš treba oftalmologa jer je ozlijedio oko, ili pak neurologa zbog doživljenog potresa mozga, ja nisam taj koji će ga liječiti, ali znam kome ću ga odvesti. Zbog takvih situacija odlučili smo povezati HOO s našim centrima medicinske izvrsnosti da u svim većim hrvatskim gradovima znaju kojim ustanovama i kojim liječnicima se mogu obratiti.

Tko će to biti u njegovu KBC-u Merkur?

– To su ortopedi traumatolozi doc. dr. Mario Starešinić, inače ravnatelj bolnice, prof. dr. Božidar Šebečić, inače šef Klinike za kirurgiju, te dr. med. Mladen Japjec. Tu su i otorinci prof. dr. Zoran Lajtman, dr. med. Vinko Borčić, dr. med. Antun Bačić, a spremni pomoći sportašima bit će i naši internisti i hematolozi. Možemo najaviti i novost, a to je da ćemo sljedeće godine, uz ambulantu za opću i sportsku traumatologiju, otvoriti ambulantu za sportsku kardiologiju. Potaknuo nas je na to sve veći broj naglih smrti na sportskom terenu i oko njega. Osim toga, preventivne preglede treba uozbiljiti jer sportska kardiologija nije što i normalna kardiologija kao što dijete nije mali čovjek nego je dijete.

Merkur je servisirao Dinamo

Na predstavljanju HOO-ova ugovora s KBC-om Merkur bio je i Dino Rađa koji ima iskustvo medicinske skrbi u najjačim europskim, ali i NBA ligi.

– Jako je važno za nas sportaše da, čim nam se dogodi ozljeda, odmah imamo pouzdanog liječnika na raspolaganju. Ti liječnici po klubovima najčešće su neprimijećeni, jer ne igraju, no oni su jako bitni “igrači”. Baš sa svima s kojima sam se susretao ostao sam prijatelj. A liječnici vam kroz kratko vrijeme vam postanu prijatelji jer s njima ne smiješ imati tajni, moraš im sve reći da bi ti mogli reći pravu stvar.

Humanitarna večer Vatreno srce
1/5

O tome koliko mu je u karijeri bilo važno uz sebe imati pouzdana liječnika, govorio nam je trener svih trenera Ćiro Blažević:

– Mi smo svi sigurniji u ono što radimo kada uz sebe imamo liječnika kojem vjerujemo. A kada bi mi takav rekao da poštedim nekog igrača, bio bih idiot da to nisam činio jer doktor je zakon.

Prisjetio se Ćiro i svoje zlatne 1982. kada je s Dinamom bio prvak bivše SFRJ.

– Tada mi je liječnik bio dr. Župančić s KBC-a Merkur koji je kroz povijest davao liječnike našem najjačem klubu. Radio sam ja i s njihovim današnjim ravnateljem Starešinićem kada sam bio trener NK Zagreb. On je bio važan faktor našeg trećeg mjesta u prvenstvu jer je u pravom trenutku znao reći igraču: “Nije ti ništa, stisni zube.” 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije