Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sportska dokumentaristika

Ćiro plakao na premijeri filma o Rađi: U maloj zemlji rastu veliki šampioni

Promocija filma o Dini Rađi
Foto: Josip Regović/PIXSELL
1/3
09.03.2020.
u 23:30

Dokumentarac "Rađa" traje 80 minuta, a sljedeća projekcija uslijedit će 17. ožujka u Zadru

Nakon emotivne splitske, i zagrebačka premijera dokumentarnog filma o proslavljenom hrvatskom košarkašu Dinu Rađi (52) zatitrala je čuvstva mnogih nazočnih a njih je u kinu Kaptol Boutique Cinema bilo 300-tinjak.

Jedan od onih koje je ganuo sadržaj ovog 80-minutnog uratka bio je i trener svih trenera Miroslav Ćiro Blažević:

- Mi smo prijatelji stanovito vrijeme i ja sam jako dirnut. Neke sekvence toliko su me raznježile da sam se rasplakao. U mnogo manjem obimu i ja sam nešto tako prošao pa sam možda zato to doživio tako sentimentalno. Snimati ovakve dokumentarce je kapitalno za naše nove naraštaje i još jedan dokaz da i iz ove male zemlje mogu nastati veliki sportski šampioni.

>> Pogledajte tko je sve bio na premijeri filma o Dinu Rađi

Promocija filma o Dini Rađi
1/14

A da se pitalo Dina, kaže on, od ovog filma ne bi bilo ništa, no redatelj Vojin Koceić bio je toliko uporan da je Rađa na koncu popustio.

- Neugodno bi mi bilo doći nekome s idejom da se snima film o meni, no Vojin je bio toliko uporan da sam popustio i danas mi nije žao. Deset puta sam gledao ovaj film i svaki put bih se raznježio, posebice u djelu u kojem se spominju moj otac i moja majka koja sada negdje pleše sretna na nekom drugom svijetu. I zbog nje mi je najviše žao što nije doživjela neke od ovih trenutaka, posebice primanje u Košarkašku kuću slavnih - kazao je Dino nakon prikazivanja filma snimanog tri godine na lokacijama kao što su Boston, Beograd, Springfield, New York, Atlanta, Indianapolis...

Film kakvih u hrvatskoj sportskoj dokumentaristici nedostaje presjek je Rađine bogate sportske karijere a samim time i presjek nekih od najljepših dijelova hrvatske košarkaške povijesti. Jer, spominju se i dva naslova prvaka Europe sa Splitom, olimpijski finale protiv Dream Teama, gubitak nikad zaboravljenog Dražena Petrovića a jako veliki prostor dobio je i Toni Kukoč, još jedan velikan koji zaslužuje uradak sličan ovom.

Nakon projekcije filma Rađa je na pozornicu pozvao autore, redatelja Vojana Koceića i autora glazbe Antu Pupačića, ali i ljude koje smatra neizostavnim faktorima njegove sportske uspješnosti a to su dugogodišnji mu suigrač i prijatelj Stojko Vranković, negdašnji njegov trener iz Panathinaikosa Slobodan Subotić te kondicijski trener Mirko Krolo koji je od njega, nekad bucmastog dječarca, stvorio atletsku zvijer teško zaustavljivu i na NBA parketima.

- Subotić se usudio izvaditi me iz igre kada sam ja mislio da to ne bi trebao pa smo 10 dana komunicirali preko žena. Bez Krole sigurno ne bih bio na igračkoj razini koju sam dosegnuo, a Stojko mi je bio više od prijatelja pa i brata.

Da izađu pred publiku, Dino je pozvao i sinove Roka i Niku (najstariji Duje je na studiju u Americi), suprugu Viktoriju ali i njene roditelje. Svi oni izgledali su sretno i ponosno, a zadovoljan s viđenim na velikom platnu bio je i jedan od naših vodećih glumaca Tarik Filipović, poznat kao veliki poklonik nogometa i košarke.

Sljedeća projekcija ovog poučnog dokumentarca održat će se 17. ožujka u Zadru, u gradu u kojem je Dino proveo jednu vrlo lijepu sezonu u jesen svoje pamtljive karijere.

Ključne riječi

Komentara 2

VO
volimnju
12:21 10.03.2020.

ćiro uvijek plače. uvlakač

DH
dalibor.hren
09:05 10.03.2020.

Sve je napravio samo za svoj džep!!! Isto kao i samoprozvani "trener svih trenera"!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije