Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FILM 'VATRENI'

Ćiro otkrio što si nikad neće oprostiti: Ovo Dalić mora pokazati igračima

Miroslav Ćiro Blažević
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/4
16.05.2018.
u 14:24

- Teško je objasniti moje emocije kada se prisjetim Francuske '98. Kada imam neki problem sjetim se sjajnih francuskih dana i odmah mi je lakše.

U Kaptol Boutique Cinema u srijedu je održano predstavljanje dokumentarnog filma "Vatreni", meksičkog redatelja Edsona Ramireza, koji donosi priču o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji i njezinom putu do bronce na svjetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine.

Film je napravljen u nezavisnoj produkciji, a govori o osamostaljenju Hrvatske, povijesnom i društvenom kontekstu u kojem sudjeluju i nogometaši koji su osvojili brončanu medalju u Francuskoj.

- Kao dječak sam pratio hrvatske sportaše, pogotovo nogometaše, ali i Tonija Kukoča u Chicago Bullsima, te hrvatski nastup na Olimpijskim igrama u Barceloni. Znao sam i za rat u vašoj zemlji. Na svjetskom prvenstvu u Francuskoj gledao sam vaše igrače kako hrabro izlaze na teren i igraju nevjerojatan nogomet i vjerojatno mi se tada usadila ideja da snimim film o njima," kazao je Ramirez.

Meksički redatelj je kazao kako su ga naši igrači oduševili i tijekom snimanja filma, priznavši kako je uživao u ovom projektu.

- Svi su oni velike zvijezde, ali svi su bili tako normalni i jednostavni. Oduševile su me njihove emocije koje smo prenijeli na film. Najveći problem nam je bio izbacivati kadrove jer smo snimili sjajne stvari - kazao je.

Okupljene je svojim viđenjem događaja od prije 20 godina zabavio i trener 'Vatrenih' Miroslav Blažević.

- Teško je objasniti moje emocije kada se prisjetim Francuske '98. Kada imam neki problem sjetim se sjajnih francuskih dana i odmah mi je lakše. Svojim igrama obradovali smo naše navijače, ali i afirmirali našu zemlju i igrače u cijelom svijetu. Malotko tada nije čuo za Bobana, Šukera, Prosinečkog... - kazao je Ćiro dodavši:  - Dečki su bili prava klapa, a to je najvažnije.

Blažević je otkrio kako za jednom stvari ipak žali.

- Nikada si neću oprostiti što nismo postali svjetski prvaci. Nisam smio izvaditi Zvonimira Bobana pola sata prije kraja utakmice. Da je Boban ostao u igri nikada nas Francuzi ne bi dobili u polufinalu.

Trener svih trenera smatra kako će ovaj dokumentarni biti dodatni impuls sadašnjoj reprezentaciji koju uskoro očekuje nastup na svjetskom prvenstvu u Rusiji.

- Nadam se da će izbornik Dalić današnjim Vatrenima pokazati film i dodatno ih motivirati da ostvare rezultat u Rusiji - dodao je Blažević.

Izvršni producent filma je Ćirin sin Miroslav Blažević mlađi, koji je otkrio kako se u filmu pojavljuju snimke koje do sada još nisu viđene.

- Stvaranje ovog filma je bio nevjerojatan proces. Imamo neke snimke iz arhive FIFA-e koje do sada nikada nisu emitirane, a naši su igrači u filmu otkrili neke stvari koje nikada nisu nikome rekli - otkrio je Blažević junior.

Film će se od 24. svibnja do 13. lipnja prikazivati u Kaptol Boutique Cinema te CineStaru Zagreb, Rijeka, Osijek i Split, a sav prihod od ulaznica namijenjen je Udruzi Kolibrić i liječenju oboljelih od spinalne mišićne atrofije. 

- Hvala svima koji su se sjetili oboljelih od SMA u trenutku kad su ostavljeni od sustava. Vatreni su nas oduševljavali prije 20 godina, a i danas nalaze način da nas oduševe zajedno sa svima koji su pomogli ovom projektu - izjavila je Ana Alapić, predsjednica Udruge roditelja vitalno ugrožene djece Kolibrići i pozvala sugrađane da pogledaju film u kinima.

Nakon Hrvatske film će biti prikazan i u Vittelu gdje je za vrijeme SP-a 1998. godine bila baza hrvatske reprezentacije, a potom i na festivalima diljem svijeta.


 

Komentara 3

Avatar CENTARFOR
CENTARFOR
18:10 16.05.2018.

Ćiro Majstoreeeeeeeee

DH
dalibor.hren
18:49 16.05.2018.

Ćiro, Boban nije smio igrati zbog ozljede, kriv je za oba gola (kriva je ozljeda!))

KU
kupatilo
00:17 17.05.2018.

Ne fulozofiraj pokvarenjak jedan.Prodaosi utakmicu da izbjegnes zatvor.Ako je Mamic postao mafioza ondaje to naucio od tebe pa i prešišao te.Zato ga nevoliš.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije