Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gost Večernji TV-a

Ćiro Blažević: Štimac je spas za anarhiju u Hajduku

24.10.2018.
u 07:08

Trener svih trenera Miroslav Ćiro Blažević gostovao je jučer na Večernji TV-u. Kao i uvijek bio je zanimljiv, otvoren i iskren sugovornik

Povod za razgovor s popularnim Ćirom nastup je Dinama u Europi i utakmica protiv Spartaka u četvrtak, ali kad je o njemu riječ, tema je uvijek napretek.

– Bez obzira na to što Spartak nije u najboljoj formi, treba biti oprezan. S trenerom Bjelicom apsolutno je pogođeno jer trener je najvažniji dio momčadi, a on je lider i znalac. Na terenu se vidi da ga momčad slijedi. Ovaj Dinamo budi optimizam i najvećim skepticima pa se može očekivati da će prezimiti u Europi, što je bio san mnogima, ali nitko to već dugo nije napravio. Nastave li igrati ovako, dobivat će još više samopouzdanja – kaže Ćiro i nastavlja:

>> Pogledajte Ćiru Blaževića na Večernji TV-u

– To što se događa ove sezone samo je potvrda da je u Dinamu sve dobro posloženo. Očekivanja su sad velika i nadam se da je Bjelica svjestan da zato mora biti posebno pažljiv jer baš u ovakvim situacijama vreba opasnost. Ako uspije prezimiti, on ulazi u elitu, u red najvećih trenera tog slavnog kluba.

Tko vodi Hajduk?

Publika se ove sezone uvelike vratila na Maksimir, je li to zbog rezultata ili možda ima nešto u činjenici da Zdravka Mamića više nama?

– Rezultati su uvijek najveći razlog zbog kojeg će se publika zainteresirati. Dinamo je ove sezone vratio interes i ljubav koja je kod velikog dijela publike čak i nestala. Ovo je klima koju smo priželjkivali, kao i rezultat, pa sam uvjeren da ova momčad neće tu stati, ima tu još mjesta za progres. Meni je jako žao Mamića i što je došlo do ovoga. Što god mi mislili, imao je on i dobrih poteza. Nedavno sam pregledao stadion u Maksimiru i to što je tamo napravio, sve je vrhunski.

Prebacili smo se malo na ostatak društva u HNL-u za koji je Ćiro rekao da je zanimljiv i prilično izjednačen. Pohvalio je rad Lokomotive, a onda se ražestio na spomen Hajduka i stanja na Poljudu.

– Hajduk je meni, ali i ljudima u Splitu, enigma. Kakva je to vrsta anarhije? Tko tamo vlada? Rezultat je mjerilo stanja u klubu, a tamo je ono jako loše. Apsurdno je da navijači zapravo vode klub jer oni koji su predodređeni da ga vode strahuju od tih navijača. Moj uvaženi kolega Vulić vjeruje da se može boriti za Europu, a ja mu poručujem da pazi da se ne bi borio za ostanak u ligi, s obzirom na to u kakvom je stanju klub. On je izuzetan trener, ali rezultat možeš postići kad sve strukture funkcioniraju besprijekorno. U Hajduku ni najveći trener svijeta ne može polučiti rezultat, sve mi to vuče na beznadan slučaj.

Ima Ćiro i svoj prijedlog za Hajduk.

– Njima treba jedan istinski lider, a to je Igor Štimac. Samo on može uvesti reda jer ima znanje, lidersku osobinu i autoritet. On se ne boji nikoga! Kad je on bio u klubu, sve je štimalo i borio se s rađanjem Mamića, a to je trebalo znati jer je Mamić imao i HNS i sve druge strukture na raspolaganju.

Rijeka je također u krizi, zbog čega je otišao Matjaž Kek, trener kojeg Ćiro iznimno cijeni. Na klupi je umjesto njega Bišćan koji je startao pobjedom u Zaprešiću, ali mora se nositi s vrijeđanjem Armade.

1/9

– Ja bih zamolio Armadu, s kojom imam dobar odnos, da pruži podršku Bišćanu jer svi smo mi kao mladi negdje pogriješili, pogotovo u afektu tijekom neke utakmice. Bišćan je na putu da bude veliki trener. On već ima vrhunske referencije, a sad napokon i pravu momčad i jednog sjajnog predsjednika. I ja sam imao sličnu situaciju kad sam iz Švicarske došao u Rijeku, a publika je čeznula za mojim prethodnikom Spasojevićem koji im je bio miljenik. Vikali su mi da odem trenirati mljekare i skijaše. No, rezultati su ih natjerali da me prihvate.

Zlatko Dalić jedan je od njegovih učenika, njih dvojica imaju poseban odnos.

– Uspjeh na Svjetskom prvenstvu velika je hipoteka jer biti drugi u najpopularnijem sportu jedno je breme, a još je došlo do promjene generacije. Ali, Dalić je znalac i svjestan je da ga sad čekaju najveći izazovi. Trenutačno nema momčad, ali ovo podneblje je čudesno i stalno izbaci neku zvijezdu. Uvjeren sam da će Dalić pronaći tri, četiri mlada igrača koja će nas oplemeniti.

Anegdota iz zatvora

Reprezentaciji nedostaje Mandžukić, za kojeg je Ćiro uvjeren da se neće vratiti ma koliko god ga nagovarali. Treba li vratiti Kalinića?

– Ja ga nikad ne bih vratio, ali Dalić hoće jer on je pedagog. Mi često razgovaramo, ali on je sasvim suprotan čovjek od mene, od moje doktrine. Ali upravo takav Hrvatskoj i treba. Kalinić se mora ispričati, a onda će ga Dalić odmah vratiti, uvjeren sam u to.

S velikim trenerom porazgovarali smo i o privatnom životu, a prisjetio se anegdote iz davnih vremena kad je ležao u zatvoru u Francuskoj.

– Lako je biti u zatvoru ako ti je savjest čista, a ja sam tamo nastavio svoj posao jer sam vodio tjelovježbu zatvorenika. Nisam mogao biti stroži trener, i to onim najvećim razbojnicima, ubojicama. Oni su mi radili sklekove i svi su me slušali i voljeli. S tom smo se gimnastikom zbližili – zaključio je Ćiro razgovor koji u cjelovitom izdanju možete pogledati na portalu Vecernji.hr i na našem Facebooku.

>> Pogledajte tko su najskuplje plaćeni hrvatski sportaši

Komentara 13

DU
Deleted user
09:16 24.10.2018.

Hajduk je u krizi jer se ne moli njegova "pastva" (Torcida) na osvjedočen način (prst u pak, Hajduk prvak). Kakav Štimac, on je a priori neprihvatljiv kad znaju oni sami najbolje kako se vodi klub... Pametnom savjet ne treba, a bhudale ionako nikog ne slušaju!

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
10:13 24.10.2018.

Hajduk treba ukinuti tako da se da prostor ostalim poštenim klubovima koji se žele natjecati, bez nepotrebnog cendranja

MA
Marsijanac
17:28 24.10.2018.

Stimac o splitskim divljacima;" Budući da smo stalno zaprimali ogromne kazne iz UEFA-e i HNS-a zbog navijačkih izgreda, odlučio sam to iskoristiti u pregovorima s Pavom. Nisam želio, a ni po propisima smio uvlačiti klub u prijedlog koji sam imao,o, a to je: “Ja ću osobnim sredstvima financirati dva navijačka autobusa za Zürich, on se mora pobrinuti da se ti autobusi vrate bez oštećenja i utakmica mora proći bez izgreda Torcide, odnosno bez kazne za klub.” Ukoliko se to ostvari, razmotrit ćemo realizaciju zahtjeva njegove udruge navijača oko daljnje suradnje (ulaznice za svaku utakmicu po povlaštenoj cijeni, sufinanciranje knjige, monografije o Torcidi itd...). - Rezultat dogovora bila su dva devastirana autobusa u povratku i oko 50.000 švicarskih franaka kazne zbog navijačkih nereda. "

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije