Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Wimbledon

Čilić: Uz malo sreće, mogu pomrsiti račune i najboljima

Marin Čilić
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
03.07.2017.
u 12:43

– Za prvo kolo Wimbledona dobio sam svakako jednog od težih suparnika.

Najstariji, najugledniji, najprestižniji, najbjelji, najgledaniji... samo su neki od komplimenata kojima se iz godine u godinu tepa Wimbledonu, trećem teniskom Grand Slam turniru sezone i jedinom na travi. I tako od 1877. godine.

Punčec skupio 20 pobjeda

No strancima je dopušten nastup tek 1910. godine, a među onima koji su na terenima All England Cluba ostavili neizbrisiv trag su i Hrvati. Ta ljubav je kulminirala 2001. Goranovim osvajanjem krune, no ona je stara, traje puno dulje. Ivanišević je nastupio u još tri finala, a prvi put još 1992., no bilo je hrvatskih bljeskova i mnogo godina prije.

Primjerice, legendarni Franjo Punčec dva je puta igrao u polufinalu: 1938. izgubio je od Dona Budgea, a 1939. od Bobbyja Riggsa. Francek se može pohvaliti da je u Wimbledonu postigao čak 20 pobjeda uza sedam poraza. Koliko je to dobar učinak, možemo se uvjeriti ako ga usporedimo s onim Marina Čilića koji ima skor 21-9 (Ivanišević 49-14).

No Međugorac, koji je u posljednje tri godine redovito igrao četvrtfinala, osim Ivaniševića i Punčeca, lovi i Nikolu Pilića i Marija Ančića koji su, kao i Punčec, također igrali polufinala. Pilić 1967. kada je poražen od Johna Newcombea, a Ančić 2004., sa samo 20 godina, kada ga je u borbi za finale zaustavio Andy Roddick.

Ove godine Čilić kao sedmi nositelj baš nije imao sreće sa ždrijebom. Za suparnika u prvom kolu dobio je 33-godišnjeg Nijemca Philippa Kohlschreibera, trenutačno 57. tenisača svijeta, s kojim ima negativnu bilancu 3-6.

– Za prvo kolo Wimbledona dobio sam svakako jednog od težih suparnika. Ove je godine je pao s plasmanom i u takvoj situaciji mogao je igrati s bilo kim, pa i s nositeljima. Prvi su mečevi i inače iznimno teški, dok se ne klimatiziramo na uvjete i dobijemo osjećaj na terenu. Moram nastaviti s dobrim igrama. Nadam se da će mi ova zadnja dva turnira na travi pomoći. U svakom slučaju, veselim se početku Wimbledona – poručio je Čilić.

Promijenio način treninga

Pun je samopouzdanja, na prethodna dva turnira na travi igrao je finale i polufinale.

– Nakon ta dva turnira u Hertogenboschu i Queen’su osjećaj je zbilja jako dobar. U Londonu sam bio samo na poen od osvajanja turnira. Odradio sam odlične pripreme za Wimbledon, možda najbolje dosad. Prije trave imao sam i najbolju sezonu na zemlji gdje mi je stalnost bila na visokoj razini i nisam imao puno oscilacija. To mi je puno pomoglo i kod prijelaza na travu i nadam se da takvu formu mogu prenijeti i u Wimbledon – najavio je Marin kojemu će ovo biti 11. nastup u All England Clubu.

U ponedjeljak se vratio na šesto mjesto ATP liste čime je ponovio najbolji plasman karijere.

– To je stvar sjajnih rezultata i sjajne igre posljednjih mjeseci. Još želim napredovati, cilj za kraj godine ostaje isti: želim biti među prvih pet. Mislim da imam realnu priliku za to. Znam da me očekuje još puno teških turnira, ali vjerujem u svoje mogućnosti – naglasio je naš prvi reket čiji je odličan niz započeo u travnju s ulaskom u četvrtfinale Monte Carla.

Taj svoj uzlet objašnjava ovako:

– U dogovoru s trenerima Björkmanom i Cinkušem, kao i s cijelim stožerom, od početka zemljane sezone promijenili smo način treninga, ubacili smo neke nove detalje u program. Mislim da mi je to puno pomoglo u pripremama za mečeve, uspio sam postići jednu konstantu. Moja igra posljednjih tjedana na solidnoj je razini, čak i iznad prosjeka, tako da sam prezadovoljan zbog toga.
Mnogi ga stavljaju među glavne favorite, uz bok Federeru, Đokoviću i Murrayu. Što Čilić kaže na to?

– Federer je u fantastičnoj formi, osvojio je opet turnir u Halleu i svakako je među favoritima. No ne smijemo zaboraviti ni Murraya, branitelja naslova koji igra kod kuće, pa Đokovića koji je iznimno motiviran, Nadala koji igra fenomenalno... No otvorena je prilika i za druge, pa i za mene. Uz nešto sreće tijekom turnira, vjerujem da mogu dogurati jako daleko – istaknuo je naš najbolji tenisač.

Komentara 3

BU
Bubalamala
17:44 03.07.2017.

Tko to komentira, jel ga boli grlo, ljetna prehlada ?

DU
Deleted user
23:14 03.07.2017.

Stvarno ima dobre analiticare i skauting u timu a bjorkman mu je odlicne stvari napravio po pitanju psihe fantastican je trener cila drzi se njega,samo da sad ne pocme biti prezadovoljan i otkrivati plan igre protivnicima u intervjuu cila samo incognito iz drugog plana si najbolji suti i radi i bude polufinale.

DH
dalibor.hren
14:07 03.07.2017.

Tek kad shvati da je i on među najboljima, može očekivati bolje rezultate!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije