Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Doček na trgu

Čilić: Čudesno, na krovu smo svijeta! A sada – idemo slaviti!

Hrvatska osvojila Davis kup
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/8
26.11.2018.
u 08:12

Doček naših tenisača je danas. Dođite ih nakon 15 sati pozdraviti na Trgu bana Josipa Jelačića. Zaslužili su!

Kakva čudesna kulminacija sportske godine za Hrvatsku! Ljetos smo se divili našim nogometašima, a ove jeseni ugrijali su nas hrvatski tenisači koji su na krovu svijeta.

Sportska karma htjela je da u još jednom velikom finalu nadigramo baš Francuze. Oni su nam ljetos uskratili vrh nogometnog Olimpa. No, hrvatska sportska javnost ima nove idole. Znaju to i naši dečki. Jasna je, stoga, emocija kada priča Marin Čilić:

>> Pogledajte kako se slavilo u Lilleu

– Pogledajte naše navijače koliko su sretni. Ponosan sam na sve njih - reći će Marin jučer odmah nakon povijesnog meča.

Najbolji među 211 zemalja

Hrvatska muška teniska reprezentacija i drugi je put u svojoj, ne tako dugoj povijesti, samostalnog nastupanja (od 1993. godine) dohvatila svjetski vrh.

Nakon 2005. godine, osvojila je i ovogodišnje izdanje Davisova kupa, pobijedivši u finalu u Lilleu, u veličanstvenom dekoru stadiona Pierrea Mauroya, Francusku sa 3:1. Kakav doseg!

U konkurenciji 211 zemalja koliko broji svjetska teniska organizacija, Hrvatska je velesila. Odlučujuću pobjedu našoj vrsti u prvom nedjeljnom meču donio je u dvoboju prvih reketa Marin Čilić, svladavši Lucasa Pouillea sa 7:6 (3), 6:3, 6:3.

Očekivalo se da će francuski izbornik Yannick Noah, stari lisac s tri trofeja u ovom natjecanju, napraviti promjenu u odnosu na nominirane igrače i da će priliku dati svom najbolje plasiranom igraču. Pouille je u ovom trenutku 32. na ATP listi, ali bio je i u Top 10 (u ožujku ove godine), a ima i respektabilan učinak u Davisovu kupu 7-3. Sve u pojedinačnim nastupima, jer on, kao ni naš Borna Ćorić, ne igra parove. Prema tome Pouille je bio logičan izbor.

>> Pogledajte galeriju slavlja nakon trijmfa u Davisovom kupu

Hrvatska osvojila Davis kup
1/16

Ali ni to nije pomoglo. Marin Čilić ima dovoljno igračkog iskustva da bi ovom dvoboju bilo što prepustio slučajnosti. Miran, staložen, a opet poletan i maksimalno usredotočen, strpljivo je čekao svoju šansu. I dočekao je svoju priliku u tie-breaku, ostavivši suparnika na tri poena i pokazavši na kraju da i on zna skraćivati loptu, čak i bolje.

Poslije se pokazalo da je ta 13. igra, nimalo nesretna za našeg najboljeg tenisača, bila možda i ključna u cijelom meču.

U nastavku je Marin zaigrao još opuštenije i bolje, a Pouille je polako posustajao. Nije tu mogla pomoći ni gromka podrška s tribina, francuski su navijači imali sve manje i manje razloga za pljesak i skandiranje “Lucas, Lucas!” S druge strane, raspjevani hrvatski navijači sve su više imali povoda za pjesmu i skandiranje “Kup je naš!” i “Šampioni!”

A kad je Marin sjajnim lobom iskoristio treću meč-loptu na servis Pouillea našim se dijelom tribina prolomio delirij oduševljenja. Naši su igrači i članovi stručnog stožera poletjeli na teren, izljubili Marina, njihovoj radosti nije bilo kraja.

>> Pogledaje kako je predsjednica zaplesala s navijačima

Ima neke kozmičke pravde u tome da je baš Marin donio odlučujući bod za trijumf Hrvatske. U prethodnom finalu, 2016. u Zagrebu, doživio je protiv Del Potra jedan od najbolnijih poraza u karijeri (iako je imao pobjedu na dlanu), a sada mu se sve vratilo. Ponosni galski pijetlovi ovaj put su pokisli i morali su priznati da su Hrvati - bolji!

To je kozmička pravda

- Ovo je nevjerojatno, čudesno. Svjetski smo prvaci! Definitivno jedan od ljepših trenutaka moje karijere. Tri pojedinačna meča bez izgubljenog servisa! Hvala suigračima, cijelom timu bez kojeg ovo ne bi bilo moguće. A sada idemo slaviti – rekao je Čilić i dodao:

– Odigrao sam fenomenalno u petak i to mi je dalo vjetar u leđa. Znao sam da ću pobijediti Pouillea.

U našoj reprezentaciji nisu skrivali zahvalnost predsjednici Kolindi Grabar Kitarović na podršci.

– Ovo je nevjerojatno. Dobro poznajem ove dečke, igrao sam i trenirao s njima jer nisam puno stariji. Nije bilo lako nositi se s pritiskom. Pokazali su da znaju, a mi smo zasluženo svjetski prvaci - istaknuo je izbornik Željko Krajan.

Francuzi su znali da nemaju velike izglede, ali pumpali su atmosferu koliko su mogli, posebice nakon subotnje pobjede u parovima.

>> Pogledajte kako su francuski tenisači čestitali Hrvatima

Hrvatska osvojila Davis kup
1/24

Ugledni L’Equipe na naslovnoj je stranici donio veliku fotografiju Noaha i Pouillea, očito znajući da će Lucas u vatru. Drugi tekst imao je naslov “Operacija Čilić” i bavio se analizom kako se može dobiti Čilića. Zaključak je bio: kad igra za Hrvatsku - teško!

- Mi imamo pravilo da se nakon 2:0 idemo zagrijavati, ali ja sam vidio kamo to ide, pa sam se se vratio na klupu i prije kraja meča. Bio sam malo nervozan u prvom setu, jer je Pouille servirao fantastično, ali nakon toga je Marin preuzeo kontrolu meča - napomenuo je Borna.

Doček naših tenisača je danas. Dođite ih nakon 15 sati pozdraviti na Trgu bana Josipa Jelačića. Zaslužili su!

Komentara 10

Avatar southman
southman
08:37 26.11.2018.

Fenomenalan uspjeh ! Bravo dečki, zaslužili ste sjajan doček !

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
08:40 26.11.2018.

hmhm ..očekujem otvaranje teme od strane Puhovskog,Stankovića.Šprajca,Jokića ,Pupovca HR novinara , straleta i *kulturnjaka *............mogu li Dodiga i Čilić glasati u Hr !

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
08:35 26.11.2018.

Sjajan završetak sportske 2018-te godine. Bravo dečki, zasluženo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije