Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Visoke plaće

Chelsea ima 50 skauta, Šempera im preporučio Čeh Milan Holub

Adrian Šemper
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
19.01.2016.
u 23:02

– Poput svih velikih klubova, Chelsea je svaku točku na kugli zemaljskoj okupirao svojim skautima. Ima ih 50-ak u cijelom svijetu, a samo su petorica zadužena za Južnu Ameriku.

Matej Delač (23), Stipe Perica (20) i Mario Pašalić (20) trojica su nadarenih hrvatskih nogometaša pod ugovorom s Chelseajem, a na posudbi su u drugim klubovima. Kad su odlazili iz Intera, Zadra i Hajduka u bogati londonski klub, ti su transferi senzacionalno odjeknuli, međutim Chelsea ih nije kupio kao pojačanja, nego kao potencijalne prinove.

Dnevnice, luksuzni hoteli...

Bilo je to ulaganje u budućnost Abramovičeva kluba i naš je trojac samo dio klupske politike koju je zamislio bivši sportski direktor Chelseaja Frank Arnesen (sad je sportski direktor PAOK-a). Naime, u sezoni 2015./16. Chelsea ima čak 31 mladog igrača iz svih dijelova svijeta na posudbama u drugim klubovima! Je li to dobra klupska politika, zašto Chelsea to radi i je li se engleskom klubu pod ruskom šapom isplatilo dosadašnje višegodišnje ulaganje? U traženju odgovora pomogao nam je naš nogometni menadžer Milan Martinović, koji je svojedobno sudjelovao u transferu Petra Čecha u Chelsea i ima izvrsne odnose s londonskim klubom...

– Poput svih velikih klubova, Chelsea je svaku točku na kugli zemaljskoj okupirao svojim skautima. Ima ih 50-ak u cijelom svijetu, a samo su petorica zadužena za Južnu Ameriku. Tim su skautima plaćeni apsolutno svi troškovi (putovanja, smještaj u luksuznim hotelima, dnevnice...), a godišnja im je plaća između 50.000 i 70.000 eura plus bonusi i nagrade za uspješne transfere – kaže Martinović i nastavlja:

– Za Hrvatsku Chelsea nema posebnog skauta, nego je za naše zemlje i cijelu regiju zadužen Čeh Milan Holub. On je naslijedio sunarodnjaka Jana Ričku, koji je u Chelsea odveo trojicu naših mladih igrača. A Holub je preporučio mladoga dinamovca Šempera, međutim Dinamo je odbio tu ponudu – kaže Martinović.

Chelsea je za Šempera ponudio dva milijuna eura, no Zoran Mamić je bez sekunde razmišljanja odbio tu ponudu! I dojma smo da je dobro napravio, zna se dobro kakve je transfere Dinamo ostvarivao posljednjih godina.

Posudbama vraćaju uloženo

No vratimo se Chelseaju i isplativosti klupske politike da ima na posudbama više od 30 igrača:

– Nemojte uopće dvojiti: to je itekako isplativo! Jer samo na novcu dobivenom od odšteta za posudbe engleski klub vraća uloženo, pa makar taj igrač nikad ne zaigrao za Chelsea! A neka samo jedan od tih igrača na posudbama postane istinska vrijednost za Chelsea, sva će se ulaganja dobro naplatiti – govori Martinović.

Chelsea je imao i jednu veliku pogrešku, bio je to Srbin Nemanja Matić (27). Martinović je prije sedam godina sudjelovao u Matićevu transferu iz slovačkih Košica u Chelsea za 1,75 milijuna eura...

– Želio ga je Carlo Ancelotti, a kad je Talijan otišao iz Chelseaja, prodali su ga Benfici za 2,5 milijuna eura! A prije godinu i pol opet su ga kupili, ali morali su Benfici platiti čak 17,5 milijuna eura! I tada su odlučili da više neće prodavati mlade igrače, nego će ih davati na posudbe i, ako se dokažu, vratit će ih bezbolno i besplatno na Stamford Bridge – kaže Martinović.

Nakon “slučaja Matić”, eto, Chelsea je promijenio politiku. I čeka bljesak barem jednoga od 30-ak igrača na posudbi...

>>Ipak ne ide u Chelsea: Šemper potpisao ugovor s Dinamom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije