Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZVIJEZDA IZ KNEŽEVINE

Charles Leclerc mali je princ F1 i novi ‘suigrač’ 
i konkurent Vettela

Formula 1 VN Meksika
Foto: Reuters/Pixsell
22.11.2018.
u 19:42

– Tata je obožavao Ayrtona pa je tu fascinaciju prenio i na mene. Želio sam biti kao on, ali sam s 12 godina shvatio da ne postoje dvije iste osobe na svijetu. Stoga sam odlučio biti Charles Leclerc – kaže mladi vozač.

Malo je onih sretnika koji se upuste u automoto sport pa završe u Formuli 1, a onda nakon svoje debitantske sezone voze za Ferrari! E, to se događa mladom vozaču iz Kneževine Charlesu Leclercu (21). S vožnjama je počeo još s četiri godine kada je sjeo u karting.

– Vozio sam dok nisam ostao bez goriva i sjećam se kad sam rekao ocu da je to ono što uvijek želim raditi – rekao je nedavno Leclerc koji je potom u karijeri vozio i Formulu Renault 2.0, Formulu 3, Formula 2 Championship da bi ove sezone prvi put sjeo i u bolid formule 1. Momčad Saubera bila mu je matična, no onda je Ferrari objavio da će sljedeće sezone umjesto Kimija Räikkönena u njihovu bolidu sjediti baš – Leclerc! Bit će poticaj, ali i prijetnja Sebastianu Vettelu.

Dugo sam se borio s gubicima

– Ovo je ostvarenje snova. Zauvijek ću biti zahvalan Ferrariju na pruženoj prilici... No, prvo trebam zaključiti sezonu u sjajnoj momčadi koja mi je dala priliku da se borim i pokažem svoj potencijal – rekao je mladi vozač.

Zasluge u tom uspjehu ima i otac Herve koji je preminuo nekoliko dana prije prošlogodišnje utrke u Azerbajdžanu.

– Nikome nisam govorio o tome, iako mi je bilo teško to držati u sebi. Nisam želio da netko kaže da sam loše odvezao utrku zato što imam obiteljskih problema. Bio je to loš vikend, emocije su jednostavno bile prejake – kaže Charles. Osim oca koji ga je podržavao u vozačkim ambicijama, tu je bio i Jules Bianchi, vozač Ferrarijeve akademije koji ga je uzeo pod svoje mentorstvo. No, ostao je i bez njega jer je preminuo 2015. godine nakon nesreće na utrci.

– Bilo je to teško prihvatiti i dugo sam se borio s tim gubicima. No odrastao sam preko noći i danas drukčije gledam na život. Ima puno važnijih stvari u životu od utrkivanja– govorio je sada već budući vozač Ferrarija koji je kao i svi imao neke idole.

– Tata je obožavao Ayrtona pa je tu fascinaciju prenio i na mene. Želio sam biti kao on, ali sam s 12 godina shvatio da ne postoje dvije iste osobe na svijetu. Stoga sam odlučio biti Charles Leclerc – kaže mladi vozač.

San će mu se brzo ostvariti

Shvatio je da mora i može biti samo on, zato je i sam sebi najveći kritičar.

– Da. I ostat će tako jer mislim da je to vrlo važno za mene, pogotovo kad stignete u Formulu 1. Ljudi izvana boje vam se reći što radite pogrešno jer ste vozač F 1. Zato sam uvijek vrlo kritičan prema sebi i pokušavam se poboljšati.

On je ove sezone startao u 20 utrka i osvojio ukupno 33 boda. Time je četrnaesti u ukupnom poretku vozača. Unatoč glasinama oko Ferrarija, uspio je zadržati koncentraciju. No, na sam spomen tog imena osjeća nešto posebno...

– Mislim da je Ferrari oduvijek bio poseban. Od mlade dobi uvijek sam gledao crveni automobil i veselio se crvenom automobilu. Od tada se to nije promijenilo.

A ti snovi ostvarit će mu se 2019. godine. Posljednja utrka prvenstva F1 vozi se 25. studenoga u Abu Dhabiju, a nakon toga Leclerc će se pozdraviti sa Sauberom. Njemački mediji već nagađaju da će Vettelu će biti teže nego do sada, jer mladi lav formule 1, ili “mali princ” kako mu tepa L’Equipe, neće se zadovoljavati time da bude samo potpora Sebastianu Vettelu.

Ključne riječi

Komentara 4

GV
golub Vaso
20:05 22.11.2018.

mali stavlja četverostruku prevaru u mirovinu

KA
kažemja
02:50 23.11.2018.

Vrlo vjerojatno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije