Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Giro d'Italia

Černyju 19. etapa, Kelderman ostao vodeći

Giro d'Italia
Reuters/PIXSELL/Ilustracija
23.10.2020.
u 23:01

Hrvatski prvak Josip Rumac (Androni Giocattoli) u 19. je etapi ciljem prošao u glavnoj skupini kao 76. sa 11:43 minute zaostatka za Černyjem te je uklupno 99. sa 3:59:53 sata slabijim vremenom od Keldermana.

Čeh Josef Černy (CCC) pobjednik je 19. etape biciklističke utrke "Giro d'Italia" vožene od Abbiategrassa do Astija u dužini od 124.5 kilometra, dok je Nizozemac Wilco Kelderman (Sunweb) zadržao vodstvo u ukupnom redoslijedu.

Černy je bio dijelom skupine od 14 vozača koja se izdvojila iz pelotona ubrzo nakon starta skraćene etape koji je kasnio nekoliko sati zbog protesta vozača. Naime, prema prvotnom planu, u 19. etapi pred vozačima je trebalo biti 258 kilometara sa startom u Morbegnu, no vozači su zbog lošeg vremena i teških etapa koje su prethodile odbili voziti, pa su organizatori bili prisiljeni potražiti novo startno mjesto i skratiti etapu za više od pola.

Etapa je ipak startala u 14.30 sati s očekivanim pokušajima bijega, a nakon što je jedan uspio jedina momčad koja je bila spremna loviti bjegunce bila je BORA-Hansgrohe kapetan koje je Slovak Peter Sagan koji se nadao da može uzeti još jednu etapnu pobjedu. No, kada su vozači BORA-e uvidjeli kako im nitko drugi ne želi pomoći, oni su nekih 50-ak kilometara prije cilja odustali od lova pa je prednost vodeće skupine vrlo brzo narasla s minute i pol na gotovo 10 minuta jer u njoj nije bilo niti jednog biciklista opasnog za vodeće u ukupnom redoslijedu.

Ključni trenutak dogodio se 22 kilometra prije cilja kada se Černy uspio odvojiti od svojih pratitelja te ostvariti prednost od 40-ak sekundi. U posljendjih 10 kilometara formirala se skupina od pet vozača koja se uspjela približiti Černyju na manje od 20 sekundi, ali ne i uhvatiti ga. Tako je drugo mjesto u etapi zauzeo Belgijanac Victor Campenaerts (NTT) sa 18 sekundi zaostatka, a treće Talijan Jacopo Mosca (Trek-Segafredo) koji je ciljem prošao 26 sekundi nakon Černyja.

U ukupnom redoslijedu Kelderman je zadržao 12 sekundi prednosti u odnosu na drugog momčadskog kolegu Australca Jaijea Hindleya (Sunweb), odnosno 15 sekundi u odnosu na trećeg Britanca Taoa Geoghegana Harta (INEOS Grenadiers).

Hrvatski prvak Josip Rumac (Androni Giocattoli) u 19. je etapi ciljem prošao u glavnoj skupini kao 76. sa 11:43 minute zaostatka za Černyjem te je uklupno 99. sa 3:59:53 sata slabijim vremenom od Keldermana.

Do kraja "Gira" ostale su još dvije etape, u subotu je na programu brdska etapa od Albe do Sestrierea (190km), a u nedjelju pojedinačni kronometar u Milanu (15.7km).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije