Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas sa Panathinaikosom

Cedevitin James White: Od vaših klinaca za NBA je najspremniji Žižić

James White
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/5
01.04.2016.
u 18:29

S 33 godine ja nemam više energije za izlaske i da potom funkcioniram na treningu pa se radije opuštam uz dobru knjigu i vruću kupelj.

Amerikanac James White treći je strijelac i treći najkorisniji igrač Cedevitine momčadi. Iza Bilana i Pullena. Ono po čemu je prvi jesu godine – on je s 33 godina najiskusniji igrač sastava pred kojim s još dvije euroligaške utakmice, a onda Prvenstvo Hrvatske. Hoće li njemu kao veteranu biti problem motivirati se za nižu razinu natjecanja od Eurolige i ABA lige? Pitali smo ga to uoči večerašnje utakmice u Ateni (20.45).

– Sve dok igram za nešto, a ovdje je u pitanju naslov prvaka države, ja sam motiviran. A i kad ne možemo promijeniti stanje, kao u Euroligi, treba dokazivati da smo s razlogom bili u Top 16. Ova će utakmica protiv Panathinaikosa u Ateni biti borba za naš ponos.

I žene su za klince prijetnja

Na žalost, ni naslov prvaka Hrvatske Cedevitu ne može vratiti u Euroligu. Bi li James i unatoč tome htio ostati u Zagrebu?

– Imam ugovor jedan plus jedan, pri čemu klub ima opciju. Ja bih ostao, zašto ne, kad se osjećam već ovako komforno.

Zar ne sanja o povratku u NBA?

– Ja tamo više ne idem. To je poglavlje moje karijere zaključeno. Igrat ću još tri, možda četiri sezone, i njih ne želim presjediti, nego igrati značajnu ulogu na terenu.

Kao netko tko je proveo dvije i pol sezone u NBA ligi, a ima i naslov prvaka (sa Spursima), što bi ovaj veteran savjetovao mladim Europljanima. Kad da idu u NBA ligu?

– To ovisi o stupnju zrelosti jer nerijetko se lakše prilagoditi na NBA košarku nego na NBA stil života, a to je 70 posto prilagodbe. Kako se uklopiti s novim suigračima, kako se nositi sa ženama koje se pojavljuju u vašim životima, kako sačuvati novac... Mladom i nedozrelom igraču s tim se nije lako nositi, to više što u NBA ligi imaš puno više slobode i vremena nego u Europi. Imaš jedan trening dnevno i cijelo popodne i večer slobodnu pa je jako važno kakve ljude imaš oko sebe.

White je neko vrijeme trenirao s 19-godišnjim Zupcem, kojeg već guraju prema NBA ligi?

–Taj dečko ima velik potencijal i bit će jako dobar, no ne mislim da je već sada spreman za NBA. Najspremniji je od svih hrvatskih klinaca Ante Žižić iz Cibone, koji me podsjeća na Enesa Kantera, danas igrača Oklahome.

Šarić će izgledati bolje u NBA

A što je s njegovim suigračem Marko Arapovićem?

– Marko ima visinu, šut, razumijevanje igre, a ono što nema doći će mu s radom i iskustvom.

Je li Dario Šarić spreman za NBA? Igrao je White protiv njega ove sezone čak četiri puta.

– On jest. On će u NBA igrati bolje jer će tamo više doći do izražaja njegova kreativnost i borbenost.

Prije svake utakmice James ima svoje rituale. Isteže se na hip-hop glazbu u slušalicama, a prije svake utakmice uhvati se za mrežicu i rastegne, a potom klincima koji čiste parket da “peticu”.

– Ponekad slušam starije pjesme koje me vraćaju u starija vremena. Glazba prije utakmice mi pročisti mozak, a ovi rituali me smiruju jer volim stvari činiti uvijek na isti način.

>>Džanan Musa i iz Cedevite može u NBA

Komentara 1

Avatar links
links
11:51 02.04.2016.

korektan igrač ali... ništa posebno, zahvalan klubski igrač i profesionalac, nije garancija uspjeha, jak pomoćni igrač

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije