Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problemi sa zakonom

Čak 40 posto američkih NBA igrača imalo je dosje!

Kobe Bryant
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
13.03.2018.
u 07:02

Francis je šokirao priznanjem da je samo četiri godine prije no što će zaigrati u NBA ligi dilao drogu u svom kvartu

Steve Francis, svojedobno jedan od najboljih NBA igrača (novak godine i trostruki All-Star), nedavno se “ispovjedio” na portalu Theplayerstribune.com i pri tome šokirao priznanjem da je samo četiri godine prije no što će zaigrati u NBA ligi dilao drogu u svom kvartu.

Francis je to pokušao opravdati time što mu je majka preminula, a otac boravio u zatvoru pa se kao 18-godišnjak zato morao brinuti o čak 17 članova šire obitelji koji su s njim živjeli u istom stanu.

LeBronov otac je kriminalac

No to Francisovo priznanje samo je vrh sante leda kad je riječ o broju bivših i aktualnih košarkaša koji su imali problema sa zakonom – prije, za vrijeme i poslije svojih NBA karijera. A uza sve što se događalo u privatnim životima brojnih NBA-jevaca, priznanje Charlesa Barkleya da je u kockarnicama spiskao desetak milijuna dolara čini se dječjom igrom.

Zastrašujući podatak svojedobno je iznio i istraživački novinar Jeff Benedict koji u svojoj knjizi “Unutar NBA kulture silovanja, nasilja i kriminala” iznosi činjenicu da je u sezoni 2001.-2002. čak 40 posto američkih košarkaša u NBA ligi imalo policijski dosje.

Bitno je naglasiti američkih košarkaša jer čini se da došljaci s drugih kontinenata takvih problema gotovo da nemaju, a nas posebno raduje da nitko od 20 hrvatskih NBA igrača nema, ili mi barem za njega ne znamo, svoj dosje u arhivi američke policije. Očito je tu riječ o drugačijim odgojnim aršinima, ali i o okruženju, a za ono u kojem odrasta većina tamnoputih američkih klinaca često se ne može reći da je pitomo.

Uostalom, to što su dvojicu trenutačno najboljih NBA igrača odgojile samohrane majke također govori puno. Kada je rodila jednog od najvećih NBA košarkaša svih vremena, majka LeBrona Jamesa imala je samo 16 godina, a otac mu je bio bivši zatvorenik koji nikad nije bio dio njegova života.

Kevina Duranta otac je pak ostavio kada je najsvestraniji visoki NBA košarkaš svih vremena tek prohodao, a do zbližavanja je došlo kada je otac vidio kakav je dragulj od djeteta napustio.

Nisu rijetki ni slučajevi poput Bena McLemorea (Memphis) koji je, u trenutku kada je kao sedmi bio izabran na draftu (2013.), još uvijek živio u velikom siromaštvu, živeći u kući od 180 četvornih metara s još 14 članova šire obitelji.

Carmelo Anthony (Oklahoma) živio je kao dječarac u dijelu Brooklyna u kojem je vladala kokainska “epidemija”, a s osam se preselio u Baltimore, i to u ulicu koju su, zbog vrlo visoke stope ubojstava, zvali “Murder Avenue”. Caron Butler je pak do svoje 15. godine čak 15 puta bio priveden, a košarkom se počeo baviti u popravnom domu.

A kada imate takve slike o odrastanju, onda vas ne čude česte vijesti o pritvaranju NBA igrača zbog silovanja, obiteljskog nasilja, nedozvoljenog posjedovanja oružja ili marihuane, tučnjave...

NBA rekorder po broju uhićenja (najčešće zbog prebrze vožnje u pijanom stanju) jest Derrick Coleman, nekadašnji suigrač Dražena Petrovića u Netsima. Coleman je priveden sedam puta, a od aktualnih igrača vodeći su J.R. Smith i Ty Lawson sa po četiri uhićenja. Najstariji aktivni NBA igrač koji je uhićen bio je Cliff Robinson kojega su s 40 godina zaustavili policajci otkrivši da je osjećaj za dopuštenu brzinu vožnje izgubio zbog marihuane skrivene u automobilu.

Nažalost, među NBA-jevcima bilo je i onih koji su zaglavili na služenju višegodišnjih zatvorskih kazni kao Mookie Blaylock koji je pijan izazvao nesreću u kojoj je nastradala majka petero djece. Jayson Williams je pak, poigravajući se sačmaricom, nehotice ubio svog vozača, ali se uz dobrog odvjetnika izvukao sa samo 27 mjeseci iza rešetaka. Najdulju zatvorsku kaznu zaradio je Eddie Johnson, bivši igrač Sonicsa, Hawksa i Cavsa, koji je 2008. osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu zbog zlostavljanja 8-godišnje djevojčice.

Ubio majku četvero djece

Poprilično je zaglavio i bivši igrač Lakersa Javaris Crittenton koji je osuđen na 23 godine zbog ubojstva 22-godišnje Julien Jones. Crittenton se pravdao da je htio samo zastrašiti osobu za koju je mislio da ga je opljačkala, a zapravo je pucajući iz automatske puške ubio majku četvero djece.

Sa zakonom su problema imali i slavni košarkaši poput Kobea Bryanta. A on je u danima svoje najveće igračke slave bio optužen za seksualno zlostavljanje, ali se nagodio sa svojom žrtvom, a to nas navodi i na priče o tome kako su neke mlade i zavodljive žene spremne na sve, pa tako i uvući poznate sportaše u izvanbračne afere i potom ih ucjenjivati.

Ne kažemo da je to bio slučaj i s Bryantom, ali takvih primjera ima i o njima se govori na tečajevima za NBA novake na seminaru posvećenom svim vrstama opasnosti koje vrebaju novopečene milijunaše.

Komentara 4

LJ
ljudeman
10:43 13.03.2018.

Cak 40 posto komentatora na VL su obicni ljudski sljam. Mrzitelji svega od cega oni nemaju osobnu korist

KU
kurkomali
12:37 13.03.2018.

koliko rap muzicara ima kriminalni dosije? ja mislim najmanje 90%

Avatar Ivo Hrvatina
Ivo Hrvatina
07:52 13.03.2018.

Čak 40 posto američkih NBA igrača imalo je dosje i skoro 100 posto osuđenih haških robijaša ima doma na Balkanu potporu od 40 posto unutra svog plemena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije