Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Splitska avantura

Treneru Buriću se događa nešto uobičajeno za Hajduk

Damir Burić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/4
24.10.2019.
u 07:32

I teško da treneru bijelih u prilog može ići deklarativna podrška predsjednika Hajduka Marina Brbića, kada se i prvi čovjek kluba našao na udaru najžešćih navijača. A čim se u Splitu Torcida digne na noge, nitko u Hajduku ne može mirno spavati

Trese se u Hajduku klupa Damiru Buriću Šolti, a čovjek je praktički nije ni zagrijao, nije, figurativno rečeno, na njoj ove sezone još sjedio u košulji s dugačkim rukavima.

I teško da treneru bijelih u prilog može ići deklarativna podrška predsjednika Hajduka Marina Brbića, kada se i prvi čovjek kluba našao na udaru najžešćih navijača. A čim se u Splitu Torcida digne na noge, nitko u Hajduku ne može mirno spavati.

Damir Burić
1/6

Podsjetimo, Marin Brbić još je od ljeta pod posebnim Torcidinim povećalom nakon što je smijenio Sinišu Oreščanina, zagrebačkog trenera koji se svrstao uza svoga neposrednoga šefa, “zviždača” na nečasne radnje u Hajduku Krešu Gojuna.

Isforsirani udari

Danas se pak udar bure na “Šoltu” čini pomalo isforsiranim, čak i nekorektnim s obzirom na okolnosti u kojima je Damir Burić preuzeo Hajduk i kako s njim plovi od druge polovice srpnja.

Tako će suhe, egzaktne brojke najvjerodostojnije oslikati Burićev opus i svakako biti njegov najveći saveznik u nadmetanju s pobunjenim dijelom navijača. Dakle, gledajući učinak u prvenstvu, Hajduk je nakon 12 kola s Burićem na klupi osvojio 24 boda ili dvostruko više nego što su ih u istom razdoblju lani osvojila dvojica trenera bijelih, Kopić i Vulić.

Hajduk je 28. listopada 2018. godine dijelio sedmo mjesto u Hrvatskoj ligi, i imao samo 12 bodova. Čak 18 manje od tada vodećega Dinama. Danas, uz utakmicu više, Hajduk ima samo bod manje od plavih.

U posljednjih šest godina, otkad je Hajduk osvojio svoj posljednji trofej (Kup), najbolji učinak nakon 12 kola imao je Igor Tudor, upravo i osvajač tog Kupa, s 26 bodova, a Burić s 24 boda dijeli drugo mjesto s Marijanom Pušnikom, trenerom Hajduka iz 2016. godine.

Upravo smo Slovenca Pušnika, trenutačno trenera bez kluba, pitali kako gleda na Burićev učinak i kritike koje su ga zasule nakon remija s Lokomotivom.

– Ne znam kako Burić radi. Nisam kompetentan govoriti o tome jer ne gledam njegove treninge. Ako me pitate za Hajdukov bodovni učinak, on je za mene vrlo dobar, ma što Splićani mislili o tome – kazao je Pušnik.

Iznenađuje li vas ovakav stav dijela navijača prema Damiru Buriću?

– Ne iznenađuje me, ovo je sasvim normalna, uobičajena pojava kada je Hajdukov trener u pitanju. Splićani vole Hajduk, a ta je ljubav toliko jaka i intenzivna da ponekad prelazi u sferu nerazumnosti. A realnost je da je Dinamo organizacijski i financijski daleko ispred svih klubova u Hrvatskoj – kaže Pušnik i nastavlja:

– Čim Hajduku ne krene najbolje ili kako navijači očekuju, trener je uvijek prvi na njihovu udaru. I to trener koji preuzima Hajduk mora imati na umu, da tamo neće dugo trajati. Zna se unaprijed da u Hajduku trener neće dobiti puno vremena i da neće moći planski, sustavno graditi momčad i rezultat – dodaje Pušnik.

Zašto se onda treneri upuštaju u tu avanturu?

– Zato što je to Hajduk, veliki klub, poput Dinama i Rijeke, ili Maribora i Olimpije u Sloveniji. To je izazov koji se ne odbija. Meni je bio užitak raditi u Hajduku, nikada nisam imao problema, jer sam osjetio da obični ljudi u Dalmaciji jako vole Hajdukova trenera. A uvijek imate onih deset posto navijača koji su protiv svega; trenera, igrača, kluba, države, svega...

Na žalost, u Hajduku se, osim trenera, prečesto izmjenjuju i predsjednici, nadzorni odbori, sportski direktori, a takva nestalnost nikako ne pogoduje stvaranju rezultata – ističe Pušnik, trener koji je i zamijenio Burića na klupi bijelih prije tri godine i na njoj vodio bijele u samo 26 utakmica.

Osvojio 69 posto bodova

Uzmemo li ponovno za uzorak Hajdukove trenere u posljednjih šest godina, a izmijenila su ih se devetorica (Tudor, Poklepović, Vukas, Burić – dvaput, Pušnik, Carrillo, Kopić, Vulić, Oreščanin), njihov prosječni vijek trajanja na klupi bijelih bio je samo 33 utakmice. Rekordno dugo izdržao je Igor Tudor, čak 71 utakmicu, a izuzmemo li ‘vatrogasca’ Poklepovića (9 utakmica), drugi trener s najduljim stažem bio je u sezoni 2015./2016. Damir Burić s 49 utakmica na klupi.

Šolta u ovoj sezoni ima 13 nastupa (12 u prvenstvu, 1 u Kupu) i postotak pobjeda od 69 posto. I opet ne zna što ga čeka sutra...

>> Pogledajte razgovor s Brunom Petkovićem na Večernji TV-u

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije