Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konferencija za novinare

Bruno Marić: Savjest mi je apsolutno čista!

bruno marić (1)
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
23.08.2010.
u 10:00

- HNS se toliko kompromitirao i nema smisla da se on bavi tom istragom, neka istragu preuzme Uefa - smatra Vladimir Gredelj, Marićev odvjetnik.

Apsolutno mi je savjest čista!, poručio je danas na konferenciji za novinare nogometni sudac Bruno Marić koji je nedavno u HNS-u ispitan zbog sumnji u lažiranje utakmice u prošlogodišnjem finalu Hrvatskog kupa između Dinama i Hajduka (3:0). Marić i njegov odvjetnik Vladimir Gredelj istupili su u javnost ponudivši svoju stranu priče.

- Prije delegiranja utakmice, a to je bila moja prva velika utakmica, zasigurno bi bilo kakve nečasne radnje za mene bile kao ratni zločin. Meni je posve nejasno da postoje takvi "dokazi", onaj tko tvrdi da ima bilo kakav dokaz protiv mene, trebao bi biti u zatvoru -istaknuo je Marić.

U ovom slučaju mnogo se polemike vodilo o tome u kakvu su statusu Zoran Mamić i Bruno Marić. I na samoj konferenciji za novinare Marić, te pogotovo njegov odvjetnik Gredelj su išli puno od jedne do druge krajnosti - je li Marić osumnjičenik ili nije.

- Da, gospodo, ja sam osumnjičenik, netko me je osumnjičio, ja ne mogu biti svjedok. Blati se utakmica, blati se derbi, blati se cijela Hrvatska. U Europi se govori kako gdje ima dima, ima i vatre pa pozivam sve da se ovo što prije riješi - poručio je.

- Danas sam čuo na radiju da Hrvatsku u svijetu znaju kao zemlju odličnih igrača, a sada i po lažiranju utakmica - rekao je.

Marić: Griješio sam na utakmici

- Nedvojbeno je da ja više nikad iz ove situacije ne mogu izaći čist, da će netko uvijek  pričati da je tu bilo nešto. Kad sam bio delegiran za utakmicu, bio sam ponosan, kao i na način na koji sam sudio utakmicu. Da, nedvojbeno je, griješio sam na utakmici. Ali nisam napravio grešku koja bi utjecala na ishod utakmice, niti greške kojima bih lažirao utakmicu. Moja je savjest čista - zaključio je Marić.

- Naravno, pomišljao sam i na to da sam žrtveno janje. Ali ne vjerujem da mi netko smješta. Kad je izbila priča, odmah sam nazvao svoga šefa Djedovića, koji me je podupro. I nisam znao da neću kasnije utakmice suditi. Nikad mi službeno nije ništa rečeno. Samo neformalno. Nitko me službeno nije pitao za moju priču. Rekli su mi da me nisu delegirali da me zaštite, što mogu razumjeti, otkriva sudac Marić.

Istaknuo je da nikad nijednom novinaru nije rekao neistinu o utakmici.
- Dakako, rekao sam svoju impresiju. Puno sam pohvala za suđenje dobio baš iz Splita. Jedan od njih je Tomislav Ivić, koji mi je rekao da je suđenje bilo fenomenalno, uz određene greške koje sam počinio.

Svojom najvećom greškom smatra što pred kraj utakmice nije isključio Mandžukića drugim žutim kartonom.
- Ali to nije utjecalo na ishod utakmice, smatra. Zahvalio se HTV-u što su reprizirali utakmicu.

"Nemam saznanja da je Uefi moje suđenje sumnjivo"
Govoreći o drugoj opomeni Liniću, Marić je istaknuo da bi mu u toj situaciji opet pokazao drugi žuti karton, no da se "ponovno rodi - ne bi sudio utakmicu".

- Neki mediji su rekli da sam spasio hrvatski nogomet jer sam tim isključenjem zaštitio nogomet budući da se radilo o grubom startu. Ja sam napravio još grešaka na utakmici. Ali nisam ni znao za neke greške dok mi na njih nisu ukazali nakon utakmice.
Neisitina je da sam s čovjekom iz Uefe (Robin Bokšić, član njemačke policije koji radi i za Uefu. op. a) pričao tri sata. Razgovarali smo 45 minuta, a o utakmici samo desetak minuta. Ni u Uefi nitko nije komentirao utakmicu, niti imam saznanja da je u Uefi samo suđenje sumnjivo. On je tražio da u javnost ne iznosim sadržaj našeg razgovora. Upozorio sam ga da sve to što se događa meni stvara problem, i mojoj obitelji. Najgore je što se postupak ne završava.

- Zamjeram HNS-u što mi u četvrtak, kad sam bio na razgovoru, nitko nije govorio o mom statusu, na moje izravno pitanje jesam li osumnjičenik rečeno mi je da takvog dopisa nema.

- Ni u jednom trenutku mi Bokšić nije rekao da sam osumnjičenik. Ni tijekom ni nakon razgovora u HNS-u. Nikad nisam vodio neprimjeren razgovor o utakmici koju sam sudio, rekao je Marić, dodavši da nije dobio zapisnik razgovora s istražiteljem.

Na pitanje zašto prihvaća tu ulogu osumnjičenika, Marić je prvi put podigao ton i rekao da ne postoji ništa na osnovi čega može biti osumnjičenik, ali "de facto ja sad to jesam". Obrušio se na Sportske novosti.

Marić: Da, vratit ću se suđenju!
- Nakon vaših naslova i tekstova sam postao osumnjičenik, pomalo ljutito rekao je Marić.

Njegov odvjetnik Vladimir Gredelj rekao je da prihvaćaju istinu, ono što je HNS u priopćenju poslao medijima.

- Prihvaćamo da je valjda to točno. Ovo je sve ispalo kafkijanski, poručio je Marićev odvjetnik. Priznao je da nije pitao HNS na osnovi čega su poslali to priopćenje da je njegov klijent osumnjičenik. Nisam se sjetio pitati na taj način. Popljujte Uefu zato što nas sve zavlači, poručio je Gredelj.

Na pitanje hoće li se vratiti suđenju, Marić je porčuio da hoće i da jedva čeka.

- Nadam se da ću imati isti tretman kao i drugi suci. Za ovo neću odgovarati jer nemam nikakve veze. Kad bih imao išta za skrivati, ne bih ovako javno i slobodno govorio, molim vas da mi pomognete da se vratim suđenju što prije, poručio je na kraju konferencije.

Gredelj: HNS se iskomprimitirao
- Žao nam je što i moramo biti ovdje i dokazivati svoju nevinost umjesto da oni koji kažu da imaju nešto i pokažu što to imaju protiv mog klijenta. Poduzeli smo sve što Zakon o medijima dopušta, da to ponašanje bude sankcionirano.

Bruno Marić nije ni svjedok ni osumnjičenik, to sam stalno govorio, a to i danas tvrdimo. Ni od kojeg tijela iz Njemačke ili policije nije dobio pisani poziv ili optužbu, niti i od HNS-a niti od USKOK-a, istaknuo je danas na početku konferenciji za novinare Vladimir Gredelj, Marićev odvjetnik.

- Mi izjavimo da Marić nije ni osumnjičenik ni svjedok i onda dođe HNS-ovo priopćenje koje tvrdi drukčije. Mi tada ispadamo blesavi, neupućeni i kao da nešto skrivamo i lažemo, nastavlja Gredelj.

Gospodin Marić je dobronamjerno otišao na sastanak u HNS, a naknadno nam je rečeno da je to bilo krajnje neformalni postupak. Dakle, kao da su se našli na kavi ili u parku. To nije bilo ništa više od toga. A taj gospodin iz Uefe mi je rekao da HNS već dva mjeseca zna da je Marić osumnjičenik pred tijelima Uefe, istaknuo je Gredelj.

HNS se toliko iskomprimitirao i nema smisla da se on bavi tom istragom, neka istragu preuzme Uefa, zaključio je.

U prilog svome klijentu istaknuo je da je sudac Marić dobio hrpu komplimenata za suđenje te utakmice.

- Dopisi iz Uefe koje su mi pokazali u HNS-u ne pišu ništa o tome da bi moj klijent bio osumnjičen. Sad se pitate kako je to sve moguće. Osumnjičenik je neka osoba koju netko prijavi da krši neke propise. Oni sad moraju provjerit je li tu bilo nečega, zaključio je Gredelj, istaknuvši da je Marić osumnjičenik "ako možemo vjerovati onome što je HNS prenio od Uefe. Pred nekim tijelom znači jest osumnjičenik".

- Nemaju nikakvih dokaza, pa objavite snimke ako ih imate, poručio je.

Marić ipak osumnjičenik?
Marić nije tretiran kao sumnjjivac, nego osoba koja bi mogla imati korisnih informacija za taj slučaj. Iz Uefe se čude što Marić nije već međunarodni sudac, dodao je Gredelj, istaknuvši da nakon današnjeg razgovora u HNS- u savezu ništa ne zamjeraju.

- Oni su te dopise dobili prije godišnjih odmora. Ali u toj dokumentaciji ne piše da su oni osumnjičenici.

- HNS je nakon saslušanja izdao priopćenje, i sad to prihvaćamo. I to je jedini službeni dokument. Ne znam što dalje, možemo samo biti na raspolaganju. Tražili smo da se postupak hitno završi, rekao je Gredelj.

Na pitanje na osnovi čega je onda Marić osumnjičenik ako prije nije bio, Gredelj je rekao kako misli da je Uefin istražitelj rekao da nakon sastanka proizlazi da je osumnjičenik.

O tome ima li saznanja tko je još sve ispitan u ovome slučaju, Gredelj je rekao da zna da je ispitan Zoran Mamić, a da za druge eventualne osobe ne zna.

Komentara 43

MO
momak23
21:15 23.08.2010.

to što je član stranke nema veze sa njegovom profesionalnom sudačkom karijerom.

Avatar Pak
Pak
11:14 23.08.2010.

Dalmino dragi, smeče=smeće, uopče=uopće, savijest=savjest, a ti si=nepismen. Čovječe, napišeš jednu jedinu rečenicu, a u njoj cijelo brdo kozjih brabonjaka i adolescentske agresije. A da ti radije prvo malo prolistaš pravopis i gramatiku i uzmeš jedan apurinčić, pa nam se onda opet javiš ovdje s nekim komentarom?

2U
2u8
12:35 23.08.2010.

Da mu je savjest cista vidi se i po fiskalu koji sidi do njega....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije