Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Publika želi domaće

Brekalov transfer je senzacija, ali i velika pljuska Dinamu

Zdravko Mamić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/8
15.05.2016.
u 17:08

Neka se nitko ne naljuti, ali drugorazredni Portugalci, Rumunji i Brazilci nikada ne mogu zamijeniti domaćeg kvalitetnog igrača.

Voljeli Zdravka Mamića ili ne, jednu stvar treba mu priznati. On je nogometni kralj transfera, koji je samo u posljednjih 10 godina prodao igrače za čak 148 milijuna eura! Prodao je Modrića za 21 milijun eura u Tottenham, Eduarda je poslao za 13,5 milijuna eura u Arsenal, Ćorluku za 13 u Manchester City, Kovačića za 11 u Inter, Lovrena i Brozovića za 8 milijuna u Lyon i Inter, a možda i najgenijalniji Mamićev posao bio je kada je Šimunovića, stopera sa samo nekoliko nastupa u Dinamu, za čak 7,5 milijuna eura poslao u Celtic.

Time je Dinamo napunio blagajnu, a Jozo je postao najskuplji stoper u povijesti škotske lige! Posljednji dokaz Mamićeva smisla za biznis (jer nemojmo se zavaravati, unatoč zabrani rada u Dinamu, Zdravko je “amenovao” i Brekalov odlazak) prekjučerašnji je transfer momka od 17 godina u Wolfsburg. Za dečka koji još nije napunio 18 godina Dinamo će sigurno dobiti 7 milijuna eura, a dodatna tri milijuna dobit će od idućeg Brekalova transfera. Okruglih deset milijuna za igrača koji je za prvu momčad plavih odigrao samo 11 utakmica!

Nesumnjivo sjajan pregovarač

Iako će netko reći da to nije puno s obzirom na to da je Brekalo trenutačno najtalentiraniji krilni igrač među tinejdžerima, prodati bilo koga za 10 milijuna eura stvar je vrijedna divljenja. Pogotovo što mu je sljedeće ljeto isticao ugovor.

Zdravko Mamić nesumnjivo je sjajan pregovarač, odmahivao je rukom na prve dvije Wolfsburgove ponude, od tri i šest milijuna eura, te na kraju došao do okruglog iznosa. A s tih 10 milijuna € Brekalo je postao najskuplji 17-godišnjak u povijesti Bundeslige!

Znao je Mamić pregovarati i dizati cijenu za Modrića čak i škrtom predsjedniku Tottenhama Danielu Levyju, pa kako onda ne bi strpao u džep i Wolfsburgova sportskog direktora Allofsa. I u startu mu “uzeo” 7 milijuna eura...

No, Brekalov transfer ima i drugu stranu medalje. Ovaj odlazak je i velika pljuska Dinamu, dugoročna prijetnja maksimirskom klubu, jer tko zna hoće li već sutra želju za odlaskom izreći Kalaica, Šemper i ostali supertalentirani mladići. Pjaca je ionako već na izlaznim vratima, pitanje je samo hoće li otići prije ili nakon kvalifikacija za Ligu prvaka.

Kada je Brekalo prije mjesec dana u derbiju s Hajdukom zabio svoj prvi, a pokazalo se, nažalost, i posljednji gol za plave, jedan klinac na tribinama svojem je tati rekao: “Hoću njegov dres”.

No, taj dres danas više ne vrijedi ništa, jer još se nije stigao ni uprljati, a Brekalo više nije član maksimirske momčadi. Nažalost, priča poput Brekalove ponavlja se posljednjih nekoliko godina.

Mladići poput Brekala, Šempera, Ćorića trebali bi biti temelj novog, mladog Dinama, kluba s kojim će se puk moći poistovjetiti, uz koji će moći emotivno proživljavati pobjede i poraze. Neka se nitko ne naljuti, ali drugorazredni Portugalci, Rumunji i Brazilci nikada ne mogu zamijeniti domaćeg kvalitetnog igrača. Zagrepčani ne žele gledati Sigalije, Matele, Taravele i ostale strance drugorazredne kvalitete, žele gledati domaće dečke koji znaju igrati nogomet.

Dobro podmazani stroj

Dinamov omladinski pogon jedan je od najboljih u Europi, ima sjajnu selekciju uz čiju pomoć u Maksimir dovode sve najbolje igrače iz Hrvatske. No, ispada da je Dinamo samo dobro podmazan stroj za stvaranje i distribuciju igrača. Jer čim netko postigne cijenu od 5-10 milijuna eura, odmah ga se proda.

U čemu je Mamićeva tajna uspjeha? Ni u čemu posebnome, čovjek je jednostavno sjajan biznismen koji je klub pretvorio u svoje privatno (iako na papiru javno) poduzeće i od njega napravio europsku transfersku velesilu. Kojoj se zbog cijena koje postiže pri transferima divi cijeli svijet, ali obični navijači od toga nemaju baš nikakve koristi. Obični navijači zbog politike (ras)prodaje igrača na “prezimljavanje” u Europi čekaju 46 godina.

>>Brekalo odlazi iz Dinama za 10 milijuna eura, evo gdje će nastaviti karijeru!

Komentara 99

DU
Deleted user
17:25 15.05.2016.

Još jedan promašeni članak sportske redakcije VL. Kakvih tu sve ima gluposti najbolje oslikava rečenica gdje novinar kobajagi pohvali omladinsku školu, ali odmah i napiše da je ona uspješna jer dovodi najbolje mlade igrače iz svih krajeva Hrvatske. Tako se radi propaganda, jer čitatelj to ne mora znati, ali jedan sportski novinar bi trebao znati da od 12 reprezentativaca iz te Brekalove generacije čak njih 8 su rođeni u Zagrebu i većini njih je Dinamo prvi i jedini klub. Npr. Brekalo je započeo trenirati u Dinamu i nikad nije zaigrao niti za jedan drugi klub, Još dvojica su iz okolice Zagreba (Bjelovar i Gorica), a samo dvojica su iz ostatka Hrvatske (Solin i Šibenik). U tom tonu mu je i cijeli članak kome je glavna namjera da se popljue klub koji je ove godine osvojio sva prvenstva Hrvatske od pionira do seniora, čiji seniori su igrali ligu prvaki a juniori nesretno izbačeni iz 1/4 LP. A što se tiče stranaca, baš svi su se pokazali kao pojačanja. Uz njih mladi igrači lakše stasaju a imaju puno toga i naučiti od njih. Sasvim sigurno će Čoriću biti lakše stasati uz jednog iskusnog igrača tipa Machada ili Benkoviću uz Sigalija. Druga je stvar što se novinar toliko razumije u nogomet pa smatra da Dinamo treba kupovati samo prvoklasnu robu tipa Ronaldo, Mesi,Ibrahimović pa ga ne zadovoljavaju reprezentativci Čilea, Alžira, Rumunjske, ali to samo pokazuje njegovo neznanje.

DU
Deleted user
17:36 15.05.2016.

Karlo Ledinski ahahahahahahahahahah !!!! Jadan li si !Uvijek kontra! Dok se cijeli nogometni svijet divi trasferu i zavidi Dinamu ti kontra!?Prodati juniora od 17 godina,koji nije odigrao ni cijeli juniorski staž za 10 mil,eura i trasfer mislim među 5 najvećih u tom godištu svih vremena ,ti kontra!? Tko garantira da će Brekalo postati vrhunski igrač bez obzira na veliki talent? Velika je razlika između kadetskog ili juniorskog nogometa u nogometa liga petice.Možda se dokaže a možda i ne? Brekalo od proljeća može bez dozvole Dinama pregovarati sa kim hoće i za godinu dana napustiti Dinamo za 300 000 eura odštete bez da Dinano itko išta pita.Nešto slično kao sa Murićem.I ti to znaš jadniče ali svejedno rigaš po Dinamu.Mali dobiva ugovor od 1.3 mil eura po sezoni a potpisao na 5 godina! Tko bi to odbio i tko bi ga mogao zadržati? Sve to znaš ,ali svejedno kontra?Jadan i do boli i ti i tvoji urednici i zgužvani večernjak!!!

AM
andrija.murlin
17:52 15.05.2016.

ledinski bi radje da Brekalo ode besplatno za par mjeseci...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije