Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UVODE SE PROMJENE

Stiže nam velika revolucija u teniskim pravilima, a sve će testirati jedan Hrvat!

Borna Ćorić
Foto: Reuters/Pixsell
1/7
05.11.2017.
u 23:30

Pred vratima je velika revolucija, koja će se dogoditi već idućeg tjedna u Milanu, na Mastersu najboljih tenisača do 21 godine

Tenis je vjerojatno najtradicionalniji od svih sportova, tenis već dugo prkosi promjenama i uvođenju novina. Još od početka Open Ere 1968. godine, dakle gotovo 50 godina, teniska se pravila nisu mijenjala. No, tom konzervativizmu u tenisu stigao je kraj, pred vratima je velika revolucija, koja će se dogoditi već idućeg tjedna u Milanu, na Mastersu najboljih tenisača do 21 godine.

Na tom turniru (7. - 11. studenog) tenis će doživjeti nekoliko važnih promjena u pravilima.

Publika će se moći kretati

Borna Ćorić
1/5

No, krenimo redom. Vjerojatno najvažnija promjena jest da će se igrati na tri dobivena seta, ali svaki set igrat će se do četiri osvojena gema! Tie-break više se neće igrati kod rezultata 6:6, već kod rezultata 3:3 u gemovima.

A da će setovi, samim time i mečevi, trajati kraće, sigurno će doprinijeti i pravilo da se kod rezultata 40:40 u određenom gemu odigrava odlučujući poen. To znači da će se izbjeći iscrpljujući gemovi u kojima se čeka da netko odnese prevagu s dva razlike u poenima.

Poruka čelnih ljudi ATP-a jest da su dugi i iscrpljujući mečevi postali nedovoljno atraktivni za televizijske kompanije i navijače, a kraći će setovi donositi više ključnih trenutaka i neizvjesnosti. Usto, kraći će setovi dati više šanse slabijim igračima da iznenade favorite.

Važna promjena koja će se dogoditi u Milanu jest to što će linijske suce zamijeniti kompjutori, koji će signalizirati je li loptica unutra ili u autu. Glavni sudac bit će praktički samo moderator...

Eh, da su kompjutori sudili 80-ih, John McEnroe nikada ne bi mogao dobiti status najvećeg svadljivca sa sucima.

Osmorica mladih tenisača koji će nastupiti u Milanu su – Rusi Andrej Rubljov, Karen Hačanov i Daniil Medvedev, Kanađanin Denis Shapovalov, naš Borna Ćorić, Amerikanac Jared Donaldson i Korejac Hyeon Chung. Preostalo mjesto popunit će najbolji U21 talijanski igrač, koji će biti dobiven kvalifikacijskim turnirom. A spomenuta osmorica podijelit će nagradni fond od čak 1,275.000 dolara. Stigne li netko do naslova bez izgubljenog meča, bit će bogatiji za čak 390.000 dolara!

Velik je to novac, pa se dečki sigurno neće buniti što će biti pokusni kunići. A jedna od novosti kojoj će se morati prilagoditi jest to da neće biti neca kod servisa (to pravilo uvedeno je po uzoru na odbojku). Pravilo o servisu bez neca ATP je pokušao uvesti još 2013. godine, no igrači su se previše bunili, pa se od toga odustalo. Iako, to pravilo postoji već 20-ak godina na mečevima tenisa na američkim sveučilištima.

Jedno od novih pravila pogotovo se neće svidjeti Rafaelu Nadalu. Naime, pauza između dva poena trajat će maksimalno 25 sekundi, a u slučaju da igrač ne servira unutar tog vremena, izgubit će prvi servis. To znači da Nadal više neće smjeti između dva iscrpljujuća poena prvo tražiti ručnik, pa onda popravljati kosu, pa hlačice, pa šest-sedam puta nabiti lopticu u pod...

Također, tenisačima će zagrijavanje uoči meča trajati samo pet minuta, dvostruko manje nego dosad.

No, ima među novim pravilima i onih koja će se sigurno svidjeti tenisačima. Jedno takvo je da će za vrijeme meča smjeti komunicirati sa svojim trenerima.

– Tenis će se konačno prilagoditi vremenu, nema smisla dosadašnje pravilo o zabrani komuniciranja trenera i igrača – smatra nekadašnji legendarni igrač, a sada trener Ivan Lendl.

Za kraj treba napomenuti da će i prvi put u povijesti ATP dopustiti “živupubliku u smislu slobodnog kretanja po stadionu tijekom igre (osim iza osnovne linije).

Bilo je otpora među igračima

Sva nabrojena pravila eksperimentalno će se primijeniti na Mastersu igrača do 21 godine u Milanu, a pokažu li se dobrima, već iduće sezone prema njima bi se moglo igrati na svim turnirima.

– Sve ove promjene pravo su osvježenje i učinit će tenis bržim, atraktivnijim, zanimljivijim, suvremenijim i profitabilnijim – smatra drugi čovjek ATP-a Gayle David Bradshaw.

Priznao je indirektno Bradshaw i to da bi se pravila vjerojatno već prije mijenjala, no da je bilo velikog otpora među igračima. Što je donekle i jasno jer igrači nisu željeli izlaziti iz svoje komforne zone.

No, morat će sada igrači malo stisnuti zube, a promjene će na koncu najviše koristiti njima. Jer postane li tenis s novim pravilima još atraktivniji, povećat će se i novčane nagrade za tenisače. I tenisačice naravno...

Komentara 16

HR
HrvatskiPredsjednik
03:01 06.11.2017.

Tako su i u F1 mjenjali pravila samo da skinu Ferrari sa trona koji je godinama za konkurenciju bio druga planeta. Uspijeli su u tome da su postali apsolutno nezanimljivi. Vidjet cemo koga ce interesirati da plati najskuplje karte kako bi gledao finale izmedju dva anonimca.

Avatar southman
southman
07:25 06.11.2017.

Tako su i stolni tenis skratili sa 21 na 11 poena, a broj setova sa 3 povećali na 4 i nisu postigli ništa. Umjesto da ostave 3 seta i smanje broj poena na 15 kako bi manje sicrplljivali igrače aa ostavili interes publike na istoj razini. Tenis jedino promijeniti u dijelu grand slamova gdje bi se trebalo igrati na 5 umjesto na 6 dobivenih gemova i usitinu skratiti vrijeme između dva servisa uz primjenu kazni zaone koji koriste i po 40-tak sekundi kao Nadal, Đoković a u zadnje vrijeme i Čilić !

Avatar Papatest
Papatest
07:51 06.11.2017.

Propali tenisač bi mogao testirati jedino bordel jer ga je pi... dovela na niske grane

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije