Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELTER KATEGORIJA

Borba Pacquiaoa i Mayweathera definitivno otkazana

Boks Boksačke rukavice
AFP
07.01.2010.
u 10:10

Borba između 31-godišnjeg Filipinca Mannyja Pacquiaoa i godinu dana starijeg Amerikanca Floyda Mayweathera za titulu boksačkog prvaka svijeta u velter kategoriji 13. ožujka u Las Vegasu otkazana je jer timovi dvojice boksača nisu postigli dogovor o provođenju dopinških testova.

Tabor američkog boksača ostao je dosljedan dosadašnjem inzistiranju da testove obavi američka antidopinška agencija u ''olimpijskom stilu'', a to uključuje i testiranje uzoraka krvi, i to od trenutka dogovora borbe pa sve do samog meča. Taj zahtjev objašnjavaju činjenicom da testiranje krvi može otkriti i neke hormone, kao što je ljudski hormon rasta, koji se ne mogu otkriti testiranjem urina.

Cijela je priča počela nakon što je Mayweather zatražio da se uoči borbe provode testiranja krvi u “olimpijskom stilu”, odnosno nenajavljeno. To je dovelo u pitanje cijeli spektakl budući da je Bob Arum, Pacquiaov promotor, obznanio da se njegov štićenik ne boji nikakvih testiranja, ali i da inzistira na primjeni prakse svojstvene za profesionalni boks. U sagu se u ponedjeljak uključilo i sportsko povjerenstvo savezne države Nevada naredbom da se i Pacquiao i Mayweather po hitnom postupku podvrgnu dopinškom testiranju, ali samo urina, ne i krvi.

Mayweatherov je stožer tražio da Pacquiao bude podvrgnut testovima krvi i urina tijekom kompletnih priprema za meč, u tjednu uoči borbe te dan nakon samog meča. Popularni Pacman je, pak, pristao na neograničeni broj kontrola urina te na tri krvna testa, jedan početkom siječnja, drugi 30 dana prije borbe, a treći u svlačionici neposredno nakon okršaja. Mayweather je na to odgovorio da inzistira da se sva testiranja provedu prema pravilima Američke antidopinške komisije, što je Filipinac shvatio kao napad na sebe.

Daniel Petrocelli, odvjetnik filipinskog boksača Mannyja Pacquiaoa (31), na federalnom sudu u Las Vegasu uoči Nove godine bio je podnio tužbu protiv američkog boksača Floyda Mayweathera i njegova tima. Tužba se, osim na 32-godišnjeg boksača, odnosi na njegova oca Floyda Mayweathera Sr., ujaka Rogera, kao i na promotorsku agenciju Golden Boy, odnosno njezina vlasnika Oscara de la Hoyu, a predmet tužbe su bile očigledne aluzije iz tabora američkog boksača da je Pacquiao svoje boksačke uspjehe ostvario uz pomoć nedopuštenih sredstava.

Pacquaio je, naveo je odvjetnik, namjerno tužio Mayweathera za minimalni iznos odštete, jer mu ''nije mu do novca, nego do istine i časti.''

Natezanje oko načina provođenja dopinških testova za ''meč desetljeća'' počelo je još prije Božića, a završni dvodnevni pregovori nisu donijeli nikakav pozitivan pomak, pa od velikog spektakla u Las Vegasu i borbe dvojice najboljih boksača u velter-kategoriji na svijetu neće biti ništa.

Trebala je to biti ''najskuplja borba'' u povijesti boksa, koja je obojici boksača jamčila minimalnu zaradu od 25 milijuna dolara. Podsjetimo, Pacquiao je jedini boksač u povijesti sporta koji je osvojio sedam naslova svjetskih prvaka u sedam različitih težinskih kategorija. Mayweather je, pak, bio prvak šest puta u pet različitih kategorija, a boksu se vratio u rujnu nakon jednoipolgodišnje stanke.

Bob Arum istaknuo je da planira kontaktirati Murraya Wilsona, menadžera svjetskog prvaka Izraelca Yurija Foremana po WBA verziji u super-velter kategoriji, kako bi istražio postoji li mogućnost za borbu Pacquiaoa i Foremana u ožujku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije