Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na trećem mjestu

Bolji i od Barcelone: Hajduk ima treću omladinsku školu u Europi

hajduk
Ivo Čagalj/Pixsell
Autori: sb, mp/VLM
28.03.2013.
u 13:28

Najbolju školu ima Ajax. Slijedi beogradski Partizan pa Hajduk, dok je Barcelona tek na četvrtom mjestu.

Tko ima najbolju nogometnu školu u Europi? Ako ste odgovorili Barcelona, prevarili ste se. La Masia je tek četvrta, a bolji od nje je i – splitski Hajduk!

Barem tako pokazuje istraživanje Međunarodnog centra za sportske studije (CIES) koji je proučavao europske lige. Hajduk se plasirao na visoko treće mjesto, a ispred njega su samo Ajax i beogradski Partizan. Slijede Barcelona, Sporting Lisabon i MTK iz Budimpešte.

CIES je istraživao 31 ligu i u obzir uzimao igrače koji su prošli školu nekog kluba. Pod tim se smatra da je igrač proveo najmanje tri sezone u klubu u dobi od 15 do 21 godina.

Najboljim se pokazao Ajax koji je dao čak 69 igrača. Među njima su, primjerice, Nigel de Jong (Milan), Rafael van der Vaart (HSV), Wesley Sneijder (Galatasaray), Urby Emanuelson (Fulham), Jan Vertonghen (Tottenham), Gregory van der Wiel (PSG) and Maarten Stekelenburg (AS Roma), piše Eurosport. Zlatan Ibrahimović, Luis Suarez i Steven Pienaar također su trenirali i igrali u Ajaxu, ali nisu zadovoljili kriterije istraživanja tako da se smatra da nisu produkt Ajaxove škole.

Pokazalo se i da klubovi daju više igrača što je liga slabija. Tako momčadi iz Hrvatske, Bugarske, Srbije, Slovenije, Mađarske, Češke, Slovačke, Bjelorusije i Finske u prosjeku daju 27 posto igrača iz vlastitog pogona.

– Za mnoge klubove iz siromašnijih liga najvažnije je stvaranje ekonomskog modela koji se temelji na razvoju mladih talenata. Nakon toga slijede transferi u druge, financijski dobrostojeće i kvalitetne klubove – objašnjava se u istraživanju nogometna realnost hrvatskih klubova.

Klubovi petice imaju oko 17 posto igrača iz vlastitog pogona, dok u Portugalu, Škotskoj, Nizozemskoj, Turskoj, Grčkoj i Rusiji taj broj pada na 15-ak posto. Najviše igrača, oko 40 posto, daju slovački klubovi.

– Mnoge ekipe ograničenih resursa u lošoj su financijskoj situaciji, što dugoročno neće osigurati kvalitetan rad s mladim nadama i pružiti im priliku. Takvu nestabilnost pojačava utjecaj osoba na visokim položajima u nogometnom svijetu, čiji je osobni cilj na prvom mjestu, a obuhvaća transfere igrača za vlastitu korist. Takvu povezanu mrežu čine treneri i direktori klubova – nadodaje se u objašnjenju.

>>> Kuna za Hajduka: Navijači za klub popili 300 tisuća litara piva

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije