Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Senzacionalno

O spektaklu u Hrvatskoj raspisao se cijeli svijet! Sve je genijalna ideja Hrvata iz Vegasa

Joshua i Pulev u Puli
08.05.2020.
u 13:43

U pulskoj Areni, prije 15 godina, boksao je Puljanin Stipe Drviš, osvojivši naslov interkontinentalnog prvaka WBO-a

Za uspješnu hrvatsku, a još uspješniju istarsku, borbu s epidemijom koronavirusa čulo se i izvan Hrvatske pa tako i u visokim svjetskim boksačkim krugovima.

Stoga i ne čudi što je menadžer Kubrata Puleva, izazivača svjetskog teškaškog prvaka Anthonyja Joshue, počeo favorizirati Hrvatsku kao mjesto održavanja jedne velike borbe.

Bugarev pokušaj juriša na svjetski naslov trebao se dogoditi 20. lipnja u Londonu, na stadionu Tottenhama, no kako se zbog svjetske zdravstvene krize takvo što tog nadnevka nikako ne može održati, organizatori su počeli tražiti drugi termin, a uz to se pojavila i ideja o drugom poprištu borbe.

– Razgovaramo o Hrvatskoj, jer u Puli postoji unikatna starorimska arena, i u tijeku su i pregovori oko realizacije naše ideje u kolovozu ili rujnu. Bilo bi sjajno kada bi se taj meč održao u tako prekrasnoj areni. Grad Pula bi na trenutak mogao postati centar svijeta i ponovo oživjeti duh gladijatora – kazao je Pulevov menadžer Ivajlo Gocev.

A pulski amfiteatar nije nepoznat svijetu spektakla, posebice onih glazbenih jer u tom unikatnom prostoru održavali su se koncerti velikana svjetske glazbene scene kao što su Luciano Pavarotti, Elton John, Sting...

– Složili smo se i mi i Joshuin tim da ćemo, ako se situacija u Engleskoj ne poboljša, u sljedeća četiri tjedna pokušati naći novu lokaciju za borbu. Sviđa nam se ova opcija s Hrvatskom jer je u pitanju Europa, usred kontinenta, a sama Arena kao poprište nudi borilačku priredbu bez presedana. Dakako, na takvo što trebaju pristati Joshua i njegovi ljudi, a mi želimo da ovo bude od koristi objema stranama. Razmišljao sam ja i o Bugarskoj, no Joshua na to ne bi pristao. Kubrat se htio boriti u Engleskoj, no viša sila to je spriječila. Moj borac bio je spreman boriti se u Joshuinu dvorištu, čak i uz to da suci budu članovi njegove obitelji – karikirao je Gocev.

Nakon što su prošli tjedan odgovorni ljudi iz British Boxing Board of Control izjavili da se nadaju da bi se profesionalni boksački mečevi mogli ponovo održavati u srpnju ali bez gledatelja, Joshuin promotor Eddie Hearn kazao je da su borbe bez publike za njegova štićenika doista posljednja mogućnost. Nakon što se iscrpe sve ostale.

Da si Ivajlo Gocev ne bi slučajno prisvojio ovu ideju, treba reći da je ona sinula u glavi jednog Hrvata i to onog koji ima jako mnogo promotorskog i menadžerskog iskustva. Govorimo dakako o Orsatu Zovku, hrvatskom promotoru sa stanovanjem i poslom u Las Vegasu, gdje vodi svoju FFC organizaciju, jedinu promociju koja u svjetskoj meki borilačkih sportova nudi borbe u tri različite borilačke discipline – u klasičnom boksu, u kikboksu i slobodnoj borbi.

Zovko i Gocev poslovni su partneri koji su, rekao nam je prije nekog vremena Zovko, ovako razgovarali:

– Ne možemo s ovim stati. Nećemo mirovati. Idemo se pripremiti za ljeto, da imamo meč na otvorenom. Imam ideju, neka to bude u Koloseju u Rimu – krenuo je Ivajlo.

– To zaboravi. Da ti je otac gradonačelnik Rima, to ne bi bilo izvedivo, no ako već želiš borbu u rimskom amfiteatru, imam ja bolju ideju – kazao je Orsat i svom bugarskom prijatelju pustio pulski koncert 2CELLOS.

A kada je "bratko" Ivajlo to vidio, više mu nije ništa trebalo govoriti, već je odmah zamolio Orsata da mu pripremi prezentaciju ideje. I da na svom domaćem terenu pripremi teren za kontakte s gradonačelnikom, ali i Vladom RH.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić s ovom idejom itekako je upoznat, i on je podržava, pa je jučer izjavio:

– Bila bi nam velika čast da možemo ugostiti ovaj jedinstveni spektakl. Zahvaljujem Pulevovu timu i našem Orsatu Zovku koji su nas izabrali za moguću lokaciju. Nadamo se da će i Joshuin tim prepoznati naš grad i pulsku Arenu kao destinaciju dostojnu borbi za svjetskog boksačkog prvaka. Stojim vam na raspolaganju.

Uostalom, ne bi to bila prva boksačka priredba unutar zidina šestog najvećeg rimskog amfiteatra na svijetu. U lipnju 2005. tu je krunu interkontinentalnog prvaka organizacije WBO osvojio Puljanin Stipe Drviš, kasniji svjetski poluteškaški prvak WBA organizacije.

Ako se u istom prostoru mogao igrati hokej na ledu – a u rujnu 2012. dvije utakmice Ebel lige odigrali su hokejaši Medveščaka - onda se tu zacijelo mogu boriti gladijatori modernog doba. Uostalom, amfiteatar je i izgrađen – još u prvom stoljeću, u vrijeme cara Vespazijana – baš zbog gladijatorskih borbi.

Podsjetimo, o ovom događaju raspisali su se svi vodeći svjetski mediji, o čemu smo još jučer pisali. Više o tome možete pročitati OVDJE.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
14:33 08.05.2020.

E, da. Vijest godine. Nema niti na Islandu corone. N.Zeeland također. Izrael tvrdi da su minimum zaraženi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije