Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijest Maksimira

Bobanov high-kick, Lamzina čarolija i Ćirin bijeli šal iz '82.

'25.03.2010.,Zagreb,Hrvatska - Stadion u Maksimiru.Jucer prije pocetka utakmice Dinamo - Hajduk na stepenistu sjeverne tribine otpale su 4 keramicke plocice.Na radnike koji su dosli ocostiti nered kas
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
1/5
31.03.2010.
u 11:43

Ne znamo je li Milan Bandić lagao kada je rekao da Maksimir odlazi u povijest, ali takav stadion, opasan za ljudske živote, treba srušiti. I sagraditi novi u Maksimiru, bez obzira na sve moguće otpore i prosvjede.

U 58-godišnjoj povijesti (1952. godine počela je gradnja, 1969. godine završena je južna tribina, a rekonstrukcija stadiona, koji je danas spomenik ljudskoj gluposti, počela je 1998.) ispisane su u Maksimiru najdirljivije nogometne priče, prepletale su se mnoge ljudske sudbine, budile najstrasnije emocije sreće i tuge.

Za neke, na tom je stadionu počeo i rat 1990. godine! High-kickom (udarcem nogom) tadašnjeg Dinamova kapetana Zvonimira Bobana u prsa milicajca. Te jeseni Hrvatska je, iako nije bila međunarodno priznata, igrala prijateljsku utakmicu sa SAD-om, a Aljoša Asanović zabio je prvi gol kockastih. Kroz povijest, taj je stadion primio i prve kamere Televizije Zagreb kojima je prenošena utakmica Jugoslavija – Italija, dva rekorda stadiona su dvoboji Jugoslavija – Španjolska i Zagreb – Osijek na kojima je bilo više od 60 tisuća gledatelja.

Na njemu je Stjepan Lamza nokautirao Eintracht iz Frankfurta na putu prema Dinamovu osvajanju Kupa velesajamskih gradova 1967. Za mnoge je to najbolja pojedinačna izvedba nekoga igrača. U Maksimiru je Miroslav Blažević sa sjajnom generacijom nakon 24 godine vratio Dinamu naslov prvaka u čuvenom proljeću s bijelim šalom 1982.

Dražen Petrović, košarkaški velikan, upalio je ondje plamen Univerzijade 1987. Plakalo se nakon što Ćiro s vatrenima nije uspio pobijediti SRJ 1999., no prije toga, a nakon rata, pobjeda nad Partizanom od 5:0 iz 1997. jedna je od najvećih u povijesti tog stadiona. Na kojem već 40 godina Dinamo nije pronašao europsko proljeće.

Danas ondje živi imperator Zdravko Mamić. Vrijeme je da se nešto promijeni, ali uspomene nam nitko ne može oduzeti.

Komentara 6

OB
-obrisani-
13:31 31.03.2010.

bilo je i vrijmeme da se nekaj napravi jer ovako mogla se dogodit tragedija svakog dana

PO
pospana
15:49 31.03.2010.

Istina je da uspomene nemoze nitko uzeti, ostaju. No danas fakat nema smisla podrzavati to ruglo. Ja sam da se prosiri park Maksimir i sagradi zajednicki stadion, dostupan u periferiji za Zagreb i Dinamo, kao sto kaze zgolub11. Ako moguu Inter i Milan dijeliti stadion koji unatoc svemu kolko sam cula jedva da je profitabilan, mogu i Dinamo i Zagreb.

ZG
zgolub11
12:01 31.03.2010.

treb prodati i zagrebov i dinamov stadion i od te love napraviti jedan pošteni stadion gdje bi igrali oba dva kluba

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije