Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Legenda srpskog tenisa

Boba Živojinović: Da nije počeo rat, Ivanišević, Prpić i ja bili bismo prvaci 1991.

Slobodan Boba Živojinović
Foto: Arhiva VL
10.03.2015.
u 11:45

- Ćoriću fali iskustva, ali budući je šampion - rekao je Živojinović

Do pojave Novaka Đokovića, Beograđanin Slobodan Boba Živojinović (51) bio je najbolji srpski tenisač. Svoje zlatne trenutke imao je neposredno pred rat. Osvojio je dva pojedinačna turnira (najbolji plasman u karijeri mu je 19. mjesto) i sedam u konkurenciji parova među kojima i US Open 1986. S hrvatskim tenisačima Brunom Orešarom, Goranom Prpićem i kasnije Goranom Ivaniševićem bio je okosnica tada prilično uspješne reprezentacije Jugoslavije.

Danas je Živojinović počasni predsjednik Teniskog saveza Srbije. Pratio je dvoboj srpskih i hrvatskih tenisača u Kraljevu iz počasne lože, zajedno s predsjednikom HTS-a Franjom Lukovićem. Ono što se odmah dalo zamijetiti jest da se i inače prilično okrugao Boba još malo razjačao.

Brena pazi na liniju, ja ne

- A što mogu kad ne mogu odoljeti dobroj hrani, ha, ha... Pozovu me prijatelji na ručak, hajdemo na kajmak kažu, i tko će ih odbiti. Supruga Brena je tanka, ona mora paziti na liniju, ali ja ne moram - našalio se.

Pitamo ga za komentar viđenoga u Kraljevu.

- Sam ulazak Novaka Đokovića u ekipu i povratak Troickoga svrstava Srbiju među favorite za Davisov pokal. Da je došla bilo koja druga reprezentacija, slično bi se provela. No, Hrvatska vrijedi mnogo više, naravno da rezultat 5:0 nije realan odnos snaga. S Čilićem i Dodigom bit ćete vrlo jaki.

S obzirom na velik interes, je li se ovaj meč trebao odigrati u nekoj većoj dvorani?

- A što biste vi nakon svega odgovorili na to pitanje? Kraljevo je ovaj susret odlično organiziralo, pretvorilo ga u veličanstveni događaj. Želimo da reprezentacija igra i izvan Beograda, bila je u Nišu i Novom Sadu i ovo je bio logičan iskorak. Bilo je malo tih problema oko ulaznica, što je bacilo malu mrlju, ali Kraljevčani su se iskazali gostoprimstvom, ali su pokazali i maksimalno poštovanje hrvatskoj reprezentaciji i hrvatskoj himni. Mislim da je to bila veličanstvena pobjeda sporta.

Vodite prilično razgranate poslove?

- Član sam ITF-ova odbora za Davisov kup i sudjelujem u njegovu radu onoliko koliko mi obveze dopuste. Vodim neke poslove u autoindustriji, a imamo i našu televiziju Grand koja priprema televizijski šou Zvijezde Granda. Ima posla...

Kažem Bobi da sam izvještavao s meča u Pragu, u travnju 1991., kada je Jugoslavija pobijedila Čehoslovačku. A na meču je bila i Brena...

- Da nije izbio rat, mi bismo te godine sigurno osvojili Davisov kup. Mi smo Čehoslovačku, jednoga od favorita, u Pragu pobijedili s 4:1. A mogli smo i sa 5:0 jer sam ja isto trebao dobiti Novačeka. Ali Ivanišević je bio sjajan, dobio je oba pojedinačna dvoboja i sa mnom parove. Da smo Goran, Prpa i ja ostali zajedno, uvjeren sam da bismo pobijedili Francuze u polufinalu (ovako je krnja Jugoslavija izgubila sa 0:5, op. a.), a to bi ionako bio finale prije finala. Ovako su Francuzi osvojili naslov pobijedivši u finalu SAD-a.

U kakvim ste odnosima s Ivaniševićem i Prpićem? S Orešarom ste, znamo, prijatelj.

- Bruno je bio moj gost u Kraljevu, s njim se najviše družim. Poznajemo se već 40 godina, također i sa Širolom, s kojim se znam još iz juniorskih dana. Gorana i Prpu srećem rjeđe, ali vidio sam ih ove godine na Zagreb Indoorsu.

Sukob s Đokovićem

Što kažete na hrvatske tenisače?

- Što se Ćorića tiče, to sam rekao i njegovu ocu, on će, ako se nastavi ovako razvijati, u sljedeće dvije do tri godine ući među 10 najboljih tenisača svijeta. Njegov način igre apsolutno mi se sviđa i u prva dva seta s Troickim doista je dominirao. Nedostaje mu iskustva i kondicije jer njegova igra troši mnogo energije. Morat će još više poraditi na tjelesnoj pripremljenosti. Možda je malo i sagorio u prevelikoj želji za pobjedom, ali moje je mišljenje da vi u Borni imate budućeg šampiona. Čilić će, kad se oporavi, opet osvajati turnire, a vidim da se i Karlović razmahao pod stare dane.

Jeste li vi u nekom sukobu s Đokovićem?

- Sa sinom ili s ocem? Ma nije bilo sukoba, malo su proradile taštine, kako to već u tenisu biva. A često sukob nastane i na relaciji roditelj – igrač. I što sad? Razumijem roditelje, tenis je sport u kojem ima puno odricanja, ali mora se voditi računa i o interesima saveza.

>> Korupcija u svim područjima ublažena je gostoljubivošću

Komentara 44

TT
tik tak
12:38 10.03.2015.

Dan nije poćeo rat?.Ne Boba rat nije poćeo sam, nego ste ga započeli vi Srbi,e da ga niste započeli možda bi se i ostvarilo to što si rekao!!!

CR
crodux
11:58 10.03.2015.

ma šta bi ti bio. .

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
12:39 10.03.2015.

"Da nije počeo rat?" Zašto iz dana u dan moramo slušati ovakve sramotne izjave u kojima nas se svakodnevno nastoji preodgojiti tvdnjama o jednakoj krivnji svih. Uostalom baš nas briga što tamo netko u Srbiji misli o hrvatskim tenisačima, otkad je Srbija u Hrvatskoj bilo kome mjerilo za uspjeh napredak!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije