Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Među najvećima

Bjeličin opus: Titule, milijuni, reprezentativci, Liga prvaka...

20.09.2019.
u 18:25

Bjelica, istina, košta milijun eura godišnje, ali i istodobno i puni blagajnu

Pogledajte ovaj Dinamov sastav: Livaković, Stojanović, Benković, Rrahmani, Lecjaks, Doumbia, Ademi, Fiolić, Soudani, Hajrović, Gavranović. Prepoznajete li na ovom popisu možda neka lica koja ste gledali u utakmici s Atalantom, ili koja su u njoj bila na klupi, a i danas su u Dinamu?

Ako niste znali, ova je Dinamova momčad 8. svibnja 2018. godine izgubila s 1:3 u Hrvatskoj ligi od – Lokomotive.

Idemo dalje: šest dana kasnije u Dinamovu početnom sastavu pojavila su se još dvojica igrača iz Lige prvaka, Perić i Gojak, i opet je Dinamo kleknuo u Prvoj HNL, ovoga puta od – Rudeša (0:1)!

Logična posljedica ovakvih proklizavanja bio je otkaz treneru (Jurčević), a potraga za novim spasiteljem okončana je 15. svibnja kada je Nenad Bjelica predstavljen kao novi šef stručnoga stožera Dinama.

Raketni start protiv Atalante

Sve je ostalo povijest: šest mjeseci nakon imenovanja Bjelica je s plavima ostvario plasman u europsko proljeće, a na krilima tog uspjeha ovoga ljeta stigla je i Liga prvaka, pa raketni start protiv Atalante...

Namjerno evociranje šokova s Lokomotivom i Rudešom s kraja prošle sezone, kada su, usput rečeno, u Dinamu bili i Lešković, Olmo i Moro, dakle još s trojica s popisa za Ligu prvaka, dakako ima sugestivnu svrhu jer najzornije ilustrira svu opsežnost impozantnoga Bjeličina projekta.

Taj je osječki stručnjak, domaća verzija spoja Mourinha i Löwa (kako ga je okarakterizirao osječki prijatelj iz mladih dana), od pokislih gubitnika od lokosa i Rudeša u kratkom razdoblju stvorio mašineriju koja izaziva divljenje Europe i pretendira na nešto što je za Dinamo dvadeset godina bilo nezamislivo: prezimljavanje u Ligi prvaka.

Samo stručnjak iznimne nogometne erudicije i socijalnih vještina u stanju je preko noći iz zgarišta uzdići neosvojivu granitnu utvrdu. Tako je Bjelica starosjediocima u svlačionici pridodao do tada nepoznata lica, poput Théophilea, Dilavera, Oršića ili Petkovića, i taj je proces Dinamovoga makeovera prošao praktički bezbolno i bez ikakvih posljedica (izuzev poraza u finalu Kupa od Rijeke) da preporoditelju Bjelici doista treba podignuti spomenik.

Njegovo europsko prezimljavanje, pa plasman u Ligu prvaka unutar samo godinu dana, usto i dva naslova prvaka (2018., 2019.) i jedan Hrvatski kup (2018.) dostignuća su kojima se Nenad Bjelica svrstao među pet najvećih trenera u Dinamovoj povijesti. Uz bok Antolkoviću, Zebecu, Ćiri i Cici.

On stvara reprezentativce

U Dinamovoj bogatoj poslijeratnoj povijesti bilo je još trenerskih genijalaca čija su remek-djela bila opjevana. Ivica Horvat donio je Kup velesajamskih gradova svladavši Leeds (1967.), Vlatko Marković odnio je Zvezdi Kup u Beogradu ispred nosa (1980.), a prvenstvo su mu oteli za zelenim stolom (1979.), Kuže je igrao neodoljiv nogomet, Zajec je tukao Porto i Ajax, Ivanković je rušio rekorde i svladao Ajax, Kruno Jurčić doveo je Real u Zagreb, a Zoran Mamić okončao prvenstvo bez poraza i nokautirao Wengerov Arsenal.

Pa ipak, Bjeličin opus u Dinamu već je sad opipljiviji i dojmljiviji, ne samo u rezultatskom smislu. Bjelica Dinamu stvara reprezentativce (Gojak, Oršić, Petković), Bjelica rušeći respektabilne europske momčadi izaziva navijačku euforiju i na kraju najvažnije – Bjelica Dinamu donosi ogroman novac.

Bjelica, istina, košta milijun eura godišnje, ali i istodobno i puni blagajnu. Njegov pohod prema Ligi prvaka već je Dinamu priskrbio gotovo trideset milijuna eura.

Na kraju, Bjeličin učinak ne mjeri se samo reprezentativcima, bodovima i milijunima, nego on ima i puno širu dimenziju. Bjeličina pojava u drugi je plan pospremila neke do jučer dominantne maksimirske figure. Dinamo se, naime, poistovjećuje samo s Bjelicom, a ne više s onim koji je Bjelicu doveo. 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije