Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspješnost trenera plavih

Bjeličin marš po Europi: Najučinkovitiji je trener Dinama, bolji i od Ćire

23.08.2019.
u 19:35

Dinamo će biti agresivan, moćan, sa željom da pobijedi. To ima svoju vrijednost i na tome moramo graditi svoj optimizam – istaknuo je trener Bjelica nakon utakmice protiv Rosenborga

O Nenadu Bjelici (48) već je napisano nebrojeno mnogo hvalospjeva, priča, izvučena je gomila statistika – sve s razlogom. Najbolji je Dinamov trener dosad.

Momčad je dobro osložio, igrače dobro poznaje, ne mijenjaju se brzinom svjetlosti kao što je bio slučaj prijašnjih sezona i, što je najvažnije, s njima postiže rezultate. Odgojio ih je, razvio i od njih napravio europske konkurente.

Bjelica vraća optimizam

Posljednju pobjedu od 2:0 postigao je nad Rosenborgom u play-offu za Ligu prvaka. I dobro zna da je napravio veliku stvar prije uzvrata u kojemu s Dinamom može doći do famoznog elitnog natjecanja.

– Dinamo će biti agresivan, moćan, sa željom da pobijedi. To ima svoju vrijednost i na tome moramo graditi svoj optimizam – istaknuo je trener Bjelica nakon utakmice.

1/6

I ima pravo na taj optimizam jer Dinamo ne igra loše. Dečki, jednako kao i on, žele dokazati svima koliko vrijede. Posebice navijačima, koje su uspjeli vratiti na svoje oštećene tribine.

A sjećamo se svi onih vremena prije koju godinu, konkretnije kraja 2016. kada je klub iz Maksimirske 128 bio u pomalo zabrinjavajućoj krizi. Treneri su se često mijenjali, a golova na domaćem terenu nije bilo ni za lijek.

Vodili su ih tada Zlatko Kranjčar pa Željko Sopić, Ivajlo Petev, nastavili su Mario Cvitanović i Nikola Jurčević... No, nitko od njih nije pomogao Dinamu kojemu je neefikasnost bila problem. Bjelica je stabilizirao stvari i nastavio ono što su svi oni započeli.

Napravio je od Dinama instituciju koju su navijači ponovno počeli cijeniti, i to ponajviše zahvaljujući europskim uspjesima koji se nižu u posljednje vrijeme.

Odveo je Bjelica plave u europsko proljeće koje su svi čekali gotovo 50 godina, a sada je i na pragu Lige prvaka.

Statistički je trener koji je s Dinamom najviše napravio u Europi. Vodio ih je u 20 utakmica, u 12 je slavio, u pet bilo je neodlučeno, a tri je izgubio. Učinak u Europi mu je zasad na 68 posto što je najviše od ostalih trenera plavih računamo li razdoblje od neovisnosti Hrvatske.

Osim toga, Bjelica je 15. svibnja došao u Maksimir i od tada je Dinamo vodio u ukupno 69 utakmica u svim natjecanjima, a ostvario impresivne 52 pobjede, uz 11 neodlučenih rezultata, te 6 poraza. Nije to uopće loša statistika. Posebice kada se uzmu u obzir svi suparnici s kojima je Dinamo u tom razdoblju igrao.

Ćiro drugi po uspješnosti

Dokaz njegova uspjeha su i brojke koje isplivaju na površinu kada se njegov učinak usporedi s ostalim trenerima Dinama koji su tu momčad vodili u deset ili više europskih utakmica. Bjelica je u toj kategoriji uvjerljivo najučinkovitiji.

Primjerice, Krunoslav Jurčić Dinamo je vodio u čak 30 utakmica u Uefinim natjecanjima, ali učinak mu je samo 44 posto. Najbliži Bjelici je Ćiro Blažević koji je Dinamo vodio u deset takvih utakmica.

U šest njih je slavio, četiri je izgubio. Učinak mu je 60 posto. Slijedi Zlatko Kranjčar koji je također imao lijepo razdoblje s plavima. Vodio ih je u 13 utakmica, uz učinak od 53 posto. Ante Čačić je na 48 posto, Zoran Mamić na 46, Branko Ivanković na 42, a Marijan Vlak na 35 posto.

U čemu je Bjeličina tajna? Možda u tome što je smiren, što ima potentne igrače, možda u tome što zna nešto što drugi nisu znali, možda zato što ima svoj dobro uigrani stožer, a možda je u svemu tome imao i malo sreće. Nije ni bitno dok god nastavlja tako...

>> Pogledajte i video: Po uzoru na koje stadione će biti novi Dinamov stadion

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Uskok
Uskok
21:29 23.08.2019.

Bjelica je kapitalac.

Avatar mos_mislit
mos_mislit
00:16 24.08.2019.

Radi dobro. I treba mu dati mir i povjerenje i kad nebude išlo .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije