Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveći!

Bio je ovisnik o pizzi i sokovima, a sada je postavio standarde koji će teško ikada biti dostignuti

04.12.2019.
u 07:34

Fascinantno je to što iza njegovu genijalnost podupire nevjerojatna količina rada, i što on još uvijek u tome uživa. Iako, kod Messija u igri možda nema one razdraganosti i veselja kao nekada, što je i razumljivo, jer ipak je zagazio duboko u 33. godinu – zaključio je Krešić

Šest zlatnih lopti, 684 postignuta pogotka, 34 trofeja i – tri bolna poraza od Hrvata. Lionel Messi (32), najveći nogometaš u povijesti nogometa, u svojim memoarima sigurno će se prisjetiti svoga prvijenca u dresu Argentine 2006. godine u utakmici protiv Hrvatske, u kojoj ga je u Baselu porazila momčad koju je vodio trener Zlatko Kranjčar.

Još bolnija Leova uspomena na Hrvate nastup je na Svjetskom prvenstvu 2018. godine, na kojemu je Argentina u Nižnjem Novgorodu doživjela težak brodolom protiv Hrvatske (0:3), prevođene Lukom Modrićem i Zlatkom Dalićem.

1/15

Tko zna, možda će se genijalni Leo prisjetiti i svojega prvoga nastupa za Barcelonu u eri njezina najvećega trenera Guardiole i šokantnoga potopa u Numanciji (0:1).

Potpisnik toga trenerskoga remek-djela bio je također Hrvat, Splićanin Sergije Krešić, trener čija je strategija zaustavila možda najubojitiji napad modernoga nogometa: Henry, Eto’, Messi.

Zbog Messija maknuli sokove

– Često me španjolski novinari pitaju o toj utakmici, a ja je se uvijek rado sjetim. Priznajem, imali smo u tom susretu dosta sreće, jer Messi je pred kraj utakmice pogodio vratnicu iz slobodnog udarca, ali mi smo tu sreću isprovocirali, jer smo bili hrabri, odlučni i držali smo se plana – prisjetio se Krešić.

Kako ste zaustavili Messija; prekidom dotoka lopte do njega?

– Ne, nije to bila ideja, nego dupliranje, tripliranje čim primi loptu. U pripremi te utakmice proučavao sam ne samo način igre Barcelone nego čak i Guardioline izjave. On je znao reći kako mu je najvažnije postići da Messi na treninzima i utakmicama bude raspoložen. Stoga sam ja napravio jedan potez na koji baš nisam bio ponosan: dva tjedna uoči utakmice s Barcelonom nismo šišali travu na našemu igralištu kako bismo ga maksimalno usporili. Kada su igrači Barcelone izašli i vidjeli kako lopta sporo ide, kako im ukrivo odskače, odmah su bili neraspoloženi. Možda je to bio jedan od ključeva te pobjede – dodao je Krešić.

Pratite Messija od njegovih početaka u Barceloni. Kakav je on danas, 15 godina nakon debija?

– Zadivljuje me činjenica kako Messi još uvijek, i nakon petnaest godina igranja na najvišoj razini, još uvijek nije pročitana knjiga, kako on nikada ne postigne isti pogodak, nego uvijek pronađe neki novi način, novi trik, novi dribling... Fascinantno je to što iza njegovu genijalnost podupire nevjerojatna količina rada, i što on još uvijek u tome uživa. Iako, kod Messija u igri možda nema one razdraganosti i veselja kao nekada, što je i razumljivo, jer ipak je zagazio duboko u 33. godinu – zaključio je Krešić.

O nogometnoj karijeri Lionela Messija sve se zna, ali koliko znate o najboljemu nogometašu svijeta privatno, o Messiju prije Messija kojega ste upoznali u Barceloni? Jeste li, na primjer, znali da je LM još od djetinjstva imao ogromnu strast prema hrani?

Najdraži obrok mu je Milanesa Napolitana, argentinsko jelo spravljeno od sira, luka i rajčice sa širokim rasponom začina.

Messijeva majka svojedobno je izjavila kako njezin sin voli i šniclu od konjskoga mesa, te piletinu s umakom od luka, rajčice, origana i papra. Messi je kao izjelica s 13 godina došao u Barcelonu, koja je angažirala osoblje koje se brinulo o njegovoj prehrani. Klub je iz prostorija nogometne škole uklonio i automat sa sokovima jer je Leo bio ovisnik o Coca-Coli.

U jednom trenutku dok je bio u Barceloni, Messiju je ponuđena prilika da igra za španjolsku reprezentaciju do 20 godina, na što su neki drugi argentinski igrači pristajali. No, odbio je ponudu, te predvodio argentinsku vrstu do 20 godina do naslova svjetskog prvaka 2005. u Nizozemskoj. To mu je jedan od dva trofeja koje je osvojio s nacionalnom momčadi, drugi je zlato na Olimpijskim igrama 2008. godine.

Ima sedam tetovaža, na ramenu lik Isusa

Za argentinsku A reprezentaciju debitirao je kao 18-godišnjak, u kolovozu 2005. protiv Mađarske u Budimpešti, kada je ušao kao zamjena u 65. minuti.

Na žalost, debi je trajao manje od minute jer je ušao u konflikt s mađarskim nogometašem Vilmosom Vanczakom, što je rezultiralo crvenim kartonom zbog udaranja laktom suparnika. U svlačionici se rasplakao.

Messijevo puno ime je Lionel Andrés Messi Cuccittini. Obitelj njegova oca vuče korijene iz talijanske Ancone, dok je njegova majka Celia Cuccittini libanonskog porijekla.

Messi ima majčino ime istetovirano na lijevome ramenu, dok na lijevoj potkoljenici ima tetovirano ime i otiske ruku svoga prvoga sina Thiaga rođenoga 2012. godine. Ukupno na tijelu ima sedam tetovaža, među ostalim i lik Isusa na desnom ramenu.

Messi slavi pogotke s podignutim kažiprstima i pogledom prema nebu. Posveta je to pokojnoj baki s kojom je imao poseban odnos i za koju tvrdi da je u djetinjstvu imala najveći utjecaj na njega. Ona ga je prva odvela na nogometno igralište, a preminula je kada je Lionel biio desetogodišnjak.

Lionel Messi bio je stroj za golove još i prije dolaska u Barcelonu. On je u svom matičnom klubu Newell’s Old Boys iz Rosarija bio igrač momčadi pod nazivom “The Machine of 87”, za koju je u šest godina postigao gotovo 500 pogodaka. Postalo je jasno da je predodređen za vrhunska svjetska dostignuća.

>> Pogledajte vrijednost hrvatskih reprezentativaca

Komentara 3

SO
Sotony
08:21 04.12.2019.

..nikad mi se nije svidao kao nogometas. Promasaj zanimanja.

ZA
zagi101
12:03 04.12.2019.

ne može biti najveći jer je samo s barcelonom osvajao trofeje. ronaldo je i s manchesterom realom juventusom i repkom osvajao, a maradnona i pele isto gdje su igrali tu su i osvajali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije