Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMENTAR

Bio je genij s loptom, ali i Robin Hood modernog nogometa

FILE PHOTO: Argentine soccer star Diego Maradona smokes a Cohiba as he rides a sailboat
Reuters Photographer/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
26.11.2020.
u 07:00

“Ovo vam je Božja pravda za Falklandski rat, za patnju nanesenu Argentincima”. Bio je takav, prije svega borac za pravdu i potlačene, a tu borbu najbolje je vodio magijom s loptom

Baš prije koji tjedan, kad je napunio 60 godina, razmišljao sam je li Maradona najveći nogometaš u povijesti. Ili su to možda Pele, Messi, Ronaldo...Za titulu najvećeg ne mjere se samo golovi i trofeji, već je potrebno imati i nešto posebno, magično, genijalno. A sve to imao je Diego Armando Maradona, čovjek čija je smrt doslovno potresla svijet.

POGLEDAJTE VIDEO:

Imao sam sreću dvaput uživo vidjeti velikog Diega, prvo 1994. na utakmici Hrvatska - Argentina, a drugi put za vrijeme finala Davisova kupa 2016., kada sam s metar udaljenosti gledao u svog Boga iz dječjih dana.

A po svemu što je učinio u karijeri, Maradona i jest bio nogometni Bog. Taj status Božanstva posebno je zaslužio u Napulju, gradu kojem je donio prvi, a potom i drugi naslov u povijesti. Do danas to su i jedine dvije titule u povijesti Napolija koji je krajem 80-ih s Maradonom na čelu prkosio bogatom i povlaštenom sjeveru. Tih je dana Maradona bio Robin Hood koji ih je poveo u bunu protiv bogataškog sjevera. I nije ga zanimalo što je u momčadi imao vodonoše, a što je s druge strane bio moćni Platinijev Juventus. Svima njima Diego je pokazao srednji prst i siromašnom jugu pokazao da ništa nije nemoguće. Grafit koji je dan nakon osvajanja titule osvanuo na napuljskom groblju ustvari najbolje opisuje što je značio Maradona. Na njemu je pisalo: “Mrtvi, nemate pojma što propuštate!’’

FILE PHOTO: Argentine soccer star Diego Maradona smokes a Cohiba as he rides a sailboat
1/13

Pojma nemaju što propuštaju i oni koji nikada nisu vidjeli gol protiv Engleske na SP-u 1986. kada je u sprintu od centra nanizao petoricu Engleza i zabio najljepši gol u povijesti nogometa. A u istoj utakmici zabio je i kultnu “Božju ruku”, nakon koje je, opet kao Robin Hood, poručio Englezima: “Ovo vam je Božja pravda za Falklandski rat, za patnju nanesenu Argentincima”. Bio je takav, prije svega borac za pravdu i potlačene, a tu borbu najbolje je vodio magijom s loptom.

Mali zeleni jučer je fizički napustio ovaj svijet, ali iza sebe je ostavio toliko magije, genijalnosti i briljantnih golova da njegov lik nikada neće prestati živjeti. Genije, Mali zeleni!

POGLEDAJTE VIDEO:

Ključne riječi

Komentara 2

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije