Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK KRIžanca

Bilić pozvao Strinića i Buljata, oproštaj Križanca

Ivica Križanac
Marko Lukunić/VLM
04.05.2010.
u 12:14

- Jako dugo je Križanac razmišljao o toj odluci. Posljednjih mjesec dana posebno intenzivno. Njegovo zdravstveno stanje nije dobro. Leđa ga bole i nije u stanju izdržati veliki broj utakmica. Potreban mu je odmor - istaknuo je Bilić.

Ivica Križanac oprostio se od igranja za hrvatsku nogometnu reprezentaciju zbog problema s leđima, a za nadolazeće susrete s Austrijom u Klagenfurtu (19. svibnja), Walesom u Osijeku (23. svibnja) i Estonijom u Talinu (26. svibnja) pod nacionalni stijeg pozvani su Jurica Buljat i Ivan Strinić.

Izbornik reprezentacije Slaven Bilić prošlog je vikenda boravio u Moskvi gdje se sastao s Križancem, Stipom Pletikosom i Tomislavom Dujmovićem. Zbog specifične situacije s brojnim ozljedama i klupskim obavezama igrača, Bilić će za svaku utakmicu morati posebno eksperimentirati.

- Jako dugo je Križanac razmišljao o toj odluci. Posljednjih mjesec dana posebno intenzivno. Njegovo zdravstevno stanje nije dobro. Leđa ga bole i nije u stanju izdržati veliki broj utakmica. Potreban mu je odmor. Ne treba posebno naglašavati koliko je to veliki hendikep za nas jer je Ivica odličan igrač i puno je značio i za ozračje u reprezentaciji. Veliki je pritisak i iz kluba jer se Križanac od posljednje četiri reprezentativne akcije sa tri u klub vratio ozlijeđen. Jurica Buljat poziv u reprezentaciju zaslužio je svojim igrama u Hajduku ali i specifičnom situacijom u reprezentaciji - izvijestio je Bilić i nastavio:

- Stipe Pletikosa još uvijek nije u natjecateljskom ritmu i svi nestrpljivo iščekujemo njegov povratak. Iza njega je jako duga stanka. Vedran Runje je, kao što znamo, slomio rebro i u fazi je oporavka. Do kraja tjedna će obavijestiti stožer reprezentacije kako napreduje oporavak. Upitan je i Mario Mandžukić koji je nategnuo kolatelarni ligament koljena. No, razgovarao sam s Dinamovom liječničkom službom i ohrabrujuće je to što se Mandžo u pravilu oporavlja puno brže od ostalih igrača.
Sigurno je da za reprezentaciju zbog klupskih obaveza, u prve dvije utakmice neće moći konkurirati Ivica Olić i Danijel Pranjić. Na dispoziciji izborniku bit će tek za treću utakmicu, s Estonijom u Talinu. No, izbornik bi se mogao suočiti s još jednim problemom.

- Postoji mogućnost da za Austriju ne bude Ognjena Vukojevića i Darija Srne zbog raspleta ukrajinskog prvenstva. Ukoliko Šahtar i kijevski Dinamo budu izjednačeni na ljestvici, postoji mogućnost da će se igrati majstorica 19. svibnja, na dan naše utakmice s Austrijom. S Walesom bi svi trebali biti kompletni.

Bilić je istaknuo da za sada neće biti pretpoziva, čekat će se rasplet situacije s ozlijeđenim igračima.

- Vidjet ćemo kako će se razvijati situacija s vratarima. Stanje Nike Kranjčara je manje-više poznato. On bi trebao biti spreman za početak Tottenhamovih priprema, kao i za kvalifikacije.

Vedrana Ćorluku liječnička služba Tottenhama pokušava što prije osposobiti. Prije nekoliko dana rekao mi je da može trčati, ali još uvijek osjeća bol. Ivana Klasnića ovih dana očekuje redoviti pregled, no s njim će sve biti u redu.

Jeste li razgovorali s Arseneom Wengerom oko situacije s Eduardom da Silvom?

- Vidjeli smo se desetak minuta na utakmici Tottenham - Arsenal. Tema našeg razgovora nije za javnost, no miran sam što se tiče Eduarda i ne sumnjam da će imati adekvatnu minutažu u Arsenalu. Važno je samo da on bude zdrav.

Iako su u stožeru vjerojatno veći dio vremena potrošili na zdravstevne biltene kandidata, stigli su i analizirati protivnike. Po svemu sudeći, moglo bi biti i određenih taktičkih inovacija.

- To su sve ozbiljne reprezentacije, bez obzira što ne idu na Svjetsko prvenstvo. Austrija je u naletu. Riječ je o dobroj i mladoj momčadi koja nas je namučila na Euru. Wales ima nekolicinu igrača koji igraju na najvišoj razini u Engleskoj i nikako nisu za podcijeniti. Treća utakmica nam je i najvažnija jer bi nas u Talinu mogla dočekati slični uvjeti kao i u kvalifikacijama protiv Latvije - zaključio je Bilić koji nije htio komentirati huliganske ispade na utakmici Dinama i Hajduka.

Hrvatska reprezentacija okupit će se 15. svibnja u zagrebačkom hotelu Sheraton. A isti dan otputovat će u Bad Tatzmannsdorf gdje će ostati do 18. svibnja. 

Komentara 13

OB
-obrisani-
13:07 04.05.2010.

zato što nisu u agencijama njegovih prijatelja

FC
fcod
13:31 04.05.2010.

Članak stoji već preko sat vremena, a još se nij javio alpski čedo Janez! Zabrinut sam! Da mu se nije što dogodilo!?

DO
domingo1981
12:39 04.05.2010.

ZASTO ne pozoves Kovacevica iz Dundeea? Mali je standardan u svom klubu i igra solidno... pa Gavranovica iz Schalkea, ba Vukosica iz Hoffenheima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije