Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nestrpljivi

Bili su Dinamovo blago, pa otišli za milijunima. Mnogo ih je 'propalo'

21.02.2020.
u 07:35

Oni koji su se dokazali u klubu i preko kluba napravili prave transfere stigli su u nove sredine s boljim statusom, dobili i više prilika, pa čak i bolje plaće od onih koji su sami odlučili potražiti svoju sreću u inozemstvu

Dinamova nogometna škola redovno izbacuje sjajne igrače. Dobar dio njih, osim što je izrastao u Maksimiru, u plavom je dresu i nastavio karijeru, a onda sreću potražio u inozemstvu.

Neki od njih otišli su prije nego što su se do kraja izgradili kao igrači, bez većeg iskustva u našoj prvoj ligi, a jako je malo takvih koji su uspjeli nadograditi karijeru u inozemnim klubovima u kojima nemaju strpljenja ni vremena za njihov razvoj, pa su se neki od njih i nogometno ‘izgubili’.

>> Pogledajte video o dinamovcima koji su ranim odlaskom uništili svoju karijeru

S brojnim smo našim nogometnim stručnjacima razgovarali o mladim igračima i njihovim odlascima i gotovo svi su bili istog stava – mladi igrači ne bi se trebali žuriti s odlaskom, za njih je najbolje odigrati barem pokoju godinu u našoj ligi.

Jer, koliko je god dosta onih koji našu ligu podcjenjuju, ona je itekako razvojna. U njoj mladi igrači dobivaju priliku, brzo ulaze u vatru i imaju priliku steći toliko potrebno iskustvo.

Olmo suprotnost Alenu

Pokazalo se to i kod brojnih mladih igrača Dinama koji su otišli iz Maksimira. Oni koji su se dokazali u klubu i preko kluba napravili prave transfere stigli su u nove sredine s boljim statusom, dobili i više prilika, pa čak i bolje plaće od onih koji su sami odlučili potražiti svoju sreću u inozemstvu.

Primjerice, Marko Pjaca otišao je iz Dinama za rekordna 23 milijuna eura u Juventus. I igrao je u tom velikanu, igrao je i u Ligi prvaka, ali druga je stvar što se ponovo ozlijedio i sad se nastoji vratiti u formu pa je otišao na posudbu u Anderlecht, kao što je na posudbi bio i nakon što su mu prvi put puknuli križni ligamenti koljena.

Pjaca je nogometno stasao u Dinamu, baš kao i Dani Olmo koji je kao mladac došao iz Barcelone držeći da će u Dinamu, koji zna razvijati mlade igrače, izrasti u pravog nogometaša. I on je pokazatelj da se u HNL-u mogu napraviti velike stvari pa će njegov transfer u Leipzig, kad “sjednu” svi bonusi, biti rekordan.

1/22

U njega bi se mogli ugledati brojni mladi igrači koji i sada stasaju u Maksimiru. Iako je Olmo stranac, ogledni je primjer za sve. I on je još mlad, ali nije se žurio silom u veći klub dok za to ne bude i psihički, fizički i taktički pripravan. Primjer je kako treba graditi karijeru.

No dosta je negativnih primjera, igrača koji nisu uspjeli, a inzistirali su na odlascima u inozemstvo iz Dinama. Tim težim i zasad neuspješnim putem krenuli su iz Maksimira Robert Murić, Alen Halilović i Ante Ćorić.

Dobro se sjećamo odlaska iznimno talentiranog Murića, bilo je mučnih scena između njegovih zastupnika i Zdravka Mamića, zbog prijetnji se išlo i na sud, ali je sve okončano mirenjem.

Nažalost, Murić je otišao u Ajax, ali tamo nije uspio. Doduše, naigrao se za mladu momčad, a potom je u Pescari i Bragi nastojao oživiti karijeru, no nisu mu cvale ruže i odlučio se vratiti u HNL. Sada u Rijeci traži pravu formu, ali dojam je da bi postigao puno više da je odigrao koju sezonu u Dinamu prije nego što je otišao.

Ništa bolje nije prošao ni Alen Halilović koji je inzistirao na odlasku iz Dinama iako je već igrao za prvu momčad. Nije želio otići besplatno, odnosno za simboličnih 250.000 eura (naknada za razvoj igrača), želio je da i Dinamo zaradi pa je taj transfer u Barcelonu iznosio pet milijuna eura.

>> Pogledajte video: BBB dobili bitku, na Valenentinovo vraćeno ime Dinamo

No Alen se u Barçi nije naigrao pa je išao na posudbu u Sporting iz Gijona, HSV, Las Palmas, a potom je transferiran u Milan, ali su uslijedile nove posudbe u Standard iz Liegea te sada u Heerenveen. I dalje stoji da je sve to vrijeme najviše utakmica odigrao za Dinamo.

Teško se probiti u Leicesteru

U talent Ante Ćorića, kao i Halilovićev i Murićev, svi mi koji smo gledali te klince kleli smo se i možemo žaliti što nisu napravili puno više. Ćorić je otišao za šest milijuna eura u Romu nakon 143 utakmice za Dinamo.

Koliko god je to puno utakmica s plavima, još nije bio sazrio za grubi talijanski profesionalizam te je za Romu nastupio samo tri puta i sad je na posudbi u španjolskom drugoligašu Almeríji te je ove sezone igrao u 13 utakmica. Doista šteta svih tih talenata.

Filip Benković i Jozo Šimunović otisnuli su se na Otok. Benković je potpisao za Leicester, ali i brzo otišao na posudbu u Celtic, što je bio dobar potez jer se ondje naigrao, a igrao bi i više da nije bilo ozljeda. Kao igrač Leicestera, nakon polusezone u kojoj nije igrao, otišao je u drugoligaški Bristol.

U Celticu je igrao i Jozo Šimunović, no i njega su mučile ozljede, imao je teškoća s koljenom i, da toga nije bilo, igrao bi još i više od dosadašnje 122 utakmice za škotskog velikana. U Engleskoj je i 23-godišnji Ivan Šunjić koji u drugoligaškom Birminghamu redovito igra.

Nakon samo 13 utakmica za Dinamo, Tin Jedvaj otišao je u Romu za pet milijuna eura, ali za prvu momčad nastupio je samo dva puta te otišao na posudbu u Bayer iz Leverkusena, koji ga je i otkupio i ondje je potom odigrao više od stotinu utakmica.

No sad je na posudbi u Augsburgu. Sreću su u Njemačkoj potražili i Josip Brekalo i Borna Sosa. Brekalo je preko Wolfsburga i jednogodišnje posudbe u Stuttgartu izborio i status A reprezentativca, u Wolfsburgu igra dosta iako nije stalni član udarne postave.

I on je otišao nakon jako malo utakmica (desetak) za prvu momčad Dinama. Iako je i tako napravio puno, bili smo uvjereni da će napraviti još više s obzirom na to kakav smo potencijal u njemu vidjeli.

No možda i dođe na tu najvišu razinu na kojoj bi po svom talentu i brzini trebao biti. Borna Sosa je iz Dinama otišao u Stuttgart. Nažalost, njegov je klub ispao iz Bundeslige u 2. ligu, ali Borna je ostao u klubu i zasad ima 25 nastupa.

Svi oni, dojam je, mogli su napraviti i puno veće karijere, koliko god još stignu jer su mladi, no vjerojatno bi napravili i više da su bili strpljiviji i razvijali se u Dinamu pa onda kao gotovi igrači otišli u velike klubove u kojima za njihovu mladost i razvitak nema strpljenja.

Ključne riječi

Komentara 7

SP
Split71
08:17 21.02.2020.

Sad im je opet Mamic kriv sta ih je pustija...hahaahahahah a kad je sija coru na klupu svi ini na zadnje noge skocili,cora ovo cora ono,a sad nas Ante Coric miruje..

KA
kajinx
19:16 21.02.2020.

Pošalji djecu u vukojebinu da uvenu u samoći i očekivaj da će ostati nornalni.

CL
cluesblues02
08:52 22.02.2020.

kod nekih je stvarno problem sto su otisli pre rano, a za neke je najveci problem u njihovim glavama, pre lijeni su da se maksimalno posvete nogometu - zato je usporedba s olmom nerealna, olmo osim talenta ima i sve poslozeno u glavi i u potpunsti je posvecen nogometu, a takav je i modric, i brozovic i jos neki koji su napravili prave karijere - ne moze se napravit karijera u nogometu bez puno rada, talent nije dovoljan...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije