Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEHNOLOGIJA

Bez VAR-a? Wolverhampton bi bio treći u Engleskoj

02.08.2020.
u 08:44

Man. City bi, bez tehnologije, imao šest bodova više, dok bi prvak Liverpool imao pet bodova manje

Svi smo i prije prvog udarca lopte u netom završenoj sezoni znali da će nogomet u engleskoj Premier ligi biti drukčiji, čak i prije nego što smo doživjeli pandemijsko stanje, pauzu dulju od tri mjeseca te četvrtinu sezone odigranu ispred praznih tribina na Otoku. Naravno, govorimo o uvođenju pomoćnog videosuca, odnosno VAR-a, u najpopularniju nogometnu ligu na svijetu. Sport nakon tako velike promjene više nikad neće biti isti.

Kad su novinari britanskog Daily Maila prvi put otišli svjedočiti VAR suđenju u Premiershipu, uočili su nekoliko nedostataka. Još uvijek tehnologija nije dovoljno napredna da bi, primjerice, uspjela utvrditi zaleđe do dva centimetra, jer nije sigurno da će kadar kamere točno uhvatiti trenutak upućivanja lopte. Dakle, čak i bez one “slobodne sudačke procjene” koju svi kritiziraju i dalje postoje nedostaci. Na “jednostavnim” mehaničkim zadacima kao što je zaleđe toga treba biti svjestan.

Utvrđeno je da je više odluka koristilo nogometnoj pravdi u Engleskoj nego što je naštetilo, ali za koju cijenu? Nevjerojatno duga čekanja na odluke, nesigurnost među navijačima, crtanje linija za zaleđe na dresovima koje je prema naprijed odnio vjetar, odbijanje gledanja monitora... ostalo je tu još puno repova.

Nadziru ih Collina i Wenger

Fifa je u kontroli razvijanja VAR sustava, tu im je odgovornost nakon kreiranja cijelog sustava prebacio IFAB, a sad su u Fifi za pravilno funkcioniranje VAR-a glavna dva nadležna čovjeka, legendarni sudac Pierluigi Collina i bivši strateg Arsenala Arsene Wenger.

Njihov je najvažniji zadatak osigurati da se VAR tehnologija koristi na isti način u svim natjecanjima. To znači da bi od iduće sezone ekipa Mikea Rileya (glavni čovjek za VAR u Engleskoj) morala slušati naputke Fife i gledati monitor što je češće moguće. No dobro, to je stavka za budućnost. Glavno je pitanje kako je VAR točno utjecao na ligu ove, tek završene sezone.

Dakle, što se točno promijenilo? Kako bi drukčije Premier liga izgledala da kojim slučajem nova tehnologija još nije uvedena? VAR je utjecao na više utakmica nego što nije. Ukupno su na 216 utakmica u prvenstvu VAR suci intervenirali, dok na 154 utakmice nije bilo potrebe za intervencijom. Dvije utakmice, ona Leicestera i Southamptona te ona Manchester Uniteda i Bournemoutha, rekordne su s po pet intervencija. Od sveukupne 334 VAR intervencije odluka je preokrenuta 104 puta, što znači da se trećinu puta radilo o, prema sve popularnijem terminu, čistim i očitim pogreškama suca.

Naravno, odluke VAR-a drukčije su utjecale na druge klubove. Neki bi se klubovi molili da su ovakvu sezonu imali prošle sezone jer im je VAR odnio nekoliko bodova. Uvjerljivo najveći gubitnik VAR sustava Wolverhampton, čiji igrači i stožer i ovako mogu biti prezadovoljni sjajnom sezonom. Međutim, vukovi Nuna Espirita Santa bili bi puno bolje plasirani od sedmog mjesta. U takozvanoj tablici bez VAR-a Wolverhampton bi završio na trećem mjestu i tako se kvalificirao u Ligu prvaka.

Na samom vrhu ne bi se puno toga promijenilo, jedino bi razlika između prva dva na ljestvici bila nešto manja. Manchester City bi, da nije bilo tehnologije, imao šest bodova više, dok bi prvak Liverpool imao pet bodova manje pa bi razlika tako pala sa 17 na šest bodova. Liverpool bi i dalje bio siguran prvak, ali bi utrka za naslov bila znatno napetija.

Najviše je ove sezone od VAR tehnologije profitirao Tottenham Joséa Mourinha, kojem su odluke pomoćnog suca iz sobice donijele sedam bodova. Da nije tih bodova, Spursi bi bili tek na desetom mjestu.

Rekorder je Atkinson

S druge strane ljestvice, West Ham i Aston Villa bili bi puno ranije sigurni u ostanak u Premiershipu pa tako uopće ne bismo svjedočili borbi za ostanak između Watforda, Bournemoutha i Ville. S te je strane, dakle, završilo dosta pošteno.

Nogometna arbitarska prinova je, treba istaknuti, u posljednjih godinu dana promijenila 37 ishoda, nešto manje od jednog po kolu.

No što je sa sucima? Ukupno je 17 sudaca koji su sudili barem deset utakmica ove sezone, a samo njih pet imalo je minimalno osam intervencija VAR-a u tih deset susreta. Martin Atkinson rekorder je po broju ispravljenih odluka s 15, ali rekorder po minutama je Graham Scott, kojem je ispravljeno 11 odluka, a sudio je 12 utakmica manje od Atkinsona. Scottu se po utakmici odluka ispravlja svakih 150 minuta, u prosjeku 21% utakmica koje je sudio.

Tijekom sezone IFAB engleskoj je javnosti najavio da će VAR biti izrazito dosljedan u svojem “petljanju” u utakmice. Već nakon prve polusezone to se pokazalo neistinitim jer je u prve 43 utakmice VAR intervenirao tek pet puta, a u idućih 26 utakmica čak 18 puta.

Trebat će još puno rada na novoj tehnologiji u svim zemljama, ali pogotovo u Engleskoj, u kojoj kritike, barem što se nogometa tiče, odjekuju deset puta jače nego bilo gdje drugdje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije