Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAŠI SU NIJEMI

Beograđani drmaju, a Hrvati su pognuli glave i samo šute

01.07.2020.
u 17:36

Hrvatski sudionici te lige trebali bi se više brinuti o legitimitetu natjecanja u kojem sudjeluju, a ne ovako, pognutih glava vazalski šutjeti.

Sudeći po službenom priopćenju sa Skupštine ABA lige, zaključili biste da u regionalnoj ligi nema ni najmanjih tektonskih poremećaja. No to baš i nije tako pa i dalje postoje problemi koji potkopavaju njezinu opstojnost.

Izigravaju sve ostale klubove

Jedan od njih je to što Crvena zvezda tehnički još nije povukla svoju tužbu protiv ABA lige, a na takvo što zvezdaši su pristali onoga časa kada su dobili pozivnicu od Eurolige. No Zvezdin predsjednik Nebojša Čović s tim očito taktizira kako bi imao aduta u rukavu ako “večiti rival” Partizan ustraje u tome da se Zvezdinu podružnicu FMP ispiše iz liste suvlasnika lige. Dakle, crno-bijeli ne traže da FMP ide u drugu ligu, ali traže da nema pravo glasa jer riječ je o Zvezdinom razvojnom poligonu kojim beogradski euroligaš ujedno i upravlja. A taj je odnos vrlo sličan poznatom odnosu iz hrvatskog nogometa između Dinama i Lokomotive.

Da je FMP Zvezdina filijala, razaznati se može ne samo po međusobnim transferima, nego i iz popisa predstavnika klubova u Predsjedništvu Košarkaškog saveza Beograda. Ondje lijepo piše da Zvezdu u tom tijelu predstavlja Zoran Tošković, a isti čovjek u Skupštini ABA lige predstavnik je FMP-a. I ne samo to, dotični gospodin trebao bi biti sljedeći predsjednik ABA lige jer nakon što to prestane biti Domagoj Čavlović (s današnjim danom) rotacijski je na redu da ligom upravlja upravo Zvezdin bratski klub.

A to je još jedna potvrda da Nebojša Čović upravlja s oba kluba, sa Zvezdom izravno, kao njezin predsjednik, a s FMP-om kao čelnik iz sjene. Neizravno je tome svjedočio i 24-godišnji razigravač FMP-a Ilija Đoković, igrač na meti novog regionalnog prvoligaša Splita koji je, upitan za moguću selidbu na Jadran, za Dalmatinski portal kazao:

– Još uvijek imam godinu dana ugovora s FMP-om pa je na potezu Nebojša Čović.

Taj gospodin vuče puno poteza – mnoge i unaprijed – i kontrolira ABA ligu, dobrim dijelom zahvaljujući i hrvatskim klubovima. Naime, nitko od njih ne usuđuje mu se suprotstaviti, pa čak ni slovensko-hrvatski klub Cedevita Olimpija.

Kada je Partizanov odvjetnik tražio da se svaki klub očituje o tome je li FMP u sukobu interesa i ima li kao takav pravo na upravljačka prava, predstavnici Cibone i Zadra to su odšutjeli. Dakle, o tome se nije očitovao ni predsjedavajući Domagoj Čavlović. A to je pitanje koje se mora raščistiti, jer ako se tome da legitimitet na sljedećoj Skupštini (sredinom srpnja), ako se ne kaže da su Crvena zvezda i FMP u “incestuoznom odnosu”, onda se Čoviću na tu temu više nikad neće smjeti ništa prigovoriti.

Ništa od Superkupa

Hrvatski sudionici te lige trebali bi se više brinuti o legitimitetu natjecanja u kojem sudjeluju, a ne ovako, pognutih glava vazalski šutjeti. Uostalom, ured tog natjecanja nalazi se u Zagrebu, njegov direktor je Hrvat (Domagoj Kmetović) i tajnica je Hrvatica (Vanja Vujičić). Osim toga, posljednjih šest mjeseci predsjednik lige bio je Hrvat (Čavlović) a novim povjerenikom za određivanje sudaca mogao bi postati lani umirovljeni hrvatski sudac Srđan Dožai. I da, nemojmo zaboraviti da je Hrvat i disciplinski sudac, zagrebački odvjetnik Saša Pavličić Bekić kojeg su neki prozvali “sponzorom” ABA lige jer joj je, u posljednje dvije sezone, određujući kazne uprihodio oko 580 tisuća eura.

Inače, dogovoreno je da ove jeseni neće biti Superkupa i da će nova sezona započeti 19. rujna. Vrijedi to i za Prvu i za Drugu ABA ligu, a obje će imati po 14 klubova. Definirano je da posljednjeplasirani prvoligaš mora u Drugu ligu, dok će pretposljednji razigravati za ostanak u ligi s finalistom Druge lige čiji će prvak izravno u elitni rang.

Ključne riječi

Komentara 16

KH
Khala
18:45 01.07.2020.

Bitno da Hrvati drmaju tamo gdje trebaju. U sportu br.1 na Planeti, bez konkurencije, nogometu! Ovi sekundarni sportovi, manje vise.

SI
sisavac
11:26 02.07.2020.

novinaru, uefa je jasno rekla da nema ničeg spornog u odnosu dinama i lokomotive. hajduk ima prave filijale, igrači zadra, šibenika, su njihovi navijači. ajd se prisjetite zašto je šibenik izbačen iz prve lige... ne zbog dinama, već zbog hajduka, koji njemu nije platio igrača, a ovaj zbog financija izbačen. na nagovor hajduka nije na vrijeme pokrenuo spor čime bi blokirao hajduk i sebe naplatio, spasio, a hajduka... koga briga za hajduk kad se spašavaš sam?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije