Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJA

Boysi optuženi zbog nacizma, veličali Pavelića i pozirali s uzdignutom desnicom

BBB
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
12.04.2018.
u 17:03

Optuženi su u dobi od 22 do 37 godina, imaju stalna prebivališta u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj, a 10 ih ima hrvatsku putovnicu.

Javni tužitelj u Salzburgu Marcus Neher podigao je optužnicu protiv 14 članova Bad Blue Boysa zbog kršenja zakona o zabrani nacizma.

Optuženi su u dobi od 22 do 37 godina, imaju stalna prebivališta u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj, a 10 ih ima hrvatsku putovnicu. Svi su veliki navijači Dinama bliski huliganskoj sceni, piše Salzburger Nachrichten. Optuženi se smatraju dijelom BBB-a i osnovali navijačku podskupinu pod nazivom Exile Boys.

Optuženi su zbog događaja od 20. do 21. lipnja 2015. u Halleinu i Salzburgu. Tada su navijači u kući jednog od optuženika pozdravljali Hitlerovim pozdravom i pjevali ustaške pjesme što potvrđuje i video materijal. Zatim su se u Salzburgu fotografirali s uzdignutim rukama. Naknadnim pretresom kuća optužnih pronađen je niz nacističkih i ustaških materijala koji nisu služili samo veličanju ustaštva već i za promociju neonacizma.

Glasnogovornika Državnog odvjetništva u Salzburgu Barbara Fischer rekla je da je protiv mladića podignuta optužnica prema zakonu o zabrani nacizma jer je ustaški režim bio kopija Hitlerova Trećeg Reicha te da su Srbi, Židovi, Romi i komunisti ubijani u dvadesetak koncentracijskih logora NDH. Sve to pod vodstvom Ante Pavelića kojega je, kako kaže, postavio Hitler.

Ako optužnica bude potvrđena, navijači će morati pred sud, zaključuju austrijske novine.

Ključne riječi

Komentara 45

OV
Ovozemaljski
17:28 12.04.2018.

Ima ih vise nego na stadionu...

HI
Hik
18:47 12.04.2018.

Ovi Hrvati se ne srame biti ono kaj jesu. Zakaj se mnogi Hrvati srame priznati kasj su Ustase?

GO
goronja
17:45 12.04.2018.

pozatvarati na 30 godina minimum jer to je rak društva, gamad koja nesmije da diše

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije