Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK VAN GAALA

Autoritet si je dizao i spuštanjem hlača, pa i gaća

 Louis van Gaal
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
18.01.2017.
u 09:29

– Takav sam, kakav sam: samouvjeren, arogantan, dominantan, iskren, marljiv i inovativan.

Kada je 1991. Louis van Gaal praktički kao početnik preuzeo klupu Ajaxa, tadašnjem predsjedniku Michaelu van Praagu rekao je: “Čestitam, dobili ste najboljeg trenera na svijetu!”.

“Ali, gospodine, naš klub vodili su Rinus Michels i Johan Cruijff”, odgovorio mu je začuđeni predsjednik, no Van Gaal se nije dao smesti: “Vidjet ćete uskoro!”

Otkrio Iniestu, Xavija, Müllera

Cruijffa je možda i nadmašio, Michelsa sigurno nije, no Van Gaalu nitko ne može osporiti da je ostvario impresivnu trenersku karijeru. Osvajao je prvenstva u Nizozemskoj s Ajaxom i AZ Alkmaarom, Njemačkoj (Bayern) i Španjolskoj (Barcelona), FA Cup s Manchester Unitedom, a kao najveći doseg karijere bit će mu upisano osvajanje Lige prvaka s Ajaxom 1995. godine.

Nakon više od tri desetljeća sjedenja na klupi, sjajni nizozemski trener rekao je dosta. Privatni problemi su presudili, nije želio nastaviti s trenerskim poslom iako je dobio ponudu od 40 milijuna eura za dvogodišnji ugovor s jednim kineskim prvoligašem.

– Toliko toga se događalo u mojoj obitelji posljednjih mjeseci, a život vas vrlo lako prizemlji i natjera da se suočite sa stvarnošću – rekao je Van Gaal, dok nizozemski mediji navode kako su glavni razlog odlaska u mirovinu upravo obiteljske tragedije s obzirom na to da je suprug njegove kćeri prošli mjesec iznenadno preminuo.

Bio je trofejan trener, ali i jako osebujan. Potvrđuje to i priča iz vremena dok je bio na klupi Bayerna (2009.-11.).

Luca Toni ispričao je za Bild jednu zanimljivu zgodu iz svlačionice, kada je Van Gaal dao svima do znanja kako neće podnositi igrače koji se ponašaju kao zvijezde.

– Nešto se zakačio sa mnom te pred svima poručio da ima muda izbaciti svakog iz momčadi. Onda nam je to doslovno demonstrirao skinuvši gaće… Nikad nisam doživio nešto slično, bilo je zastrašujuće – prisjetio se Luca Toni.

Te su sezone za Bayern igrala i dvojica naših reprezentativaca – Ivica Olić i Danijel Pranjić.

Ta scena iz svlačionice bila je tipična za Louis van Gaala, nekadašnjeg nastavnika tjelesnog odgoja koji je postao jedan od najvećih i najutjecajnijih nogometnih trenera današnjice.

Nizozemci kažu da ne postoji osoba koja je arogantnija od njega.

– Takav sam, kakav sam: samouvjeren, arogantan, dominantan, iskren, marljiv i inovativan.

A takav je bio još kao tinejdžer, Nizozemci su iskopali jednu izjavu kada je kao 19-godišnji nadareni veznjak došao u Ajax u kojem je dominirao Cruijff. No Van Gaal je i tada samouvjereno tvrdio da je “bolji i od Cruyffa i od Neeskensa”. Nažalost po njega, igračka mu je karijera bila sasvim prosječna.

Van Gaala kao trenera ćemo pak pamtiti ponajviše po njuhu za mlade igrače. S Ajaxom je Ligu prvaka osvojio s osmoricom igrača iz omladinske škole, a u Barceloni je 1998. u prvu momčad uvrstio Xavija, potom i Iniestu. U Bayernu je pak od prve utakmice forsirao 19-godišnjeg Thomasa Müllera.

Netalentiran za kupnju

Louis van Gaal, baš poput Johana Cruijffa, bio je sljedbenik totalnog nogometa Rinusa Michelsa, no dok je kod Cruijffa u središtu bio individualac i improvizacija, Van Gaal je priznao samo kolektiv, sustav. Dobro je to u svojoj autobiografiji opisao Ibrahimović, koji je igrao za Ajax u vrijeme dok je Van Gaal bio direktor svih pogona.

– Volio sam trenera Koemana, ali nisam podnosio Van Gaala. Bio sam sretan kad sam ga mogao izbjeći. Previše je kod njega bilo onih razgovora: ako petica ide ovamo, šestica se pomiče tamo. Nisam mogao pratiti tu filozofiju – rekao je Ibrahimović.

Kao što je imao njuh za otkrivanje mladih igrača, podjednako je bio netalentiran za kupnju igrača. Najbolje to znaju navijači Manchester Uniteda, jer u godinu i pol na Old Traffordu Van Gaal je spiskao 250 milijuna funti. Za samo jedan trofej – FA cup.

No, nitko mu ne može poreći da je bio trenerski velikan, i po tome ćemo ga uvijek pamtiti.

Komentara 1

GE
genex
10:32 18.01.2017.

uloga trenera je precijenjena,posebno u timskim sportovima.da je npr. k.jurčić bio u tim istim klubovima i imao iste igrače,vjerojatno bi ostvario iste rezultate.hoću reći, igrači su ti koji stvaraju ili "ruše" trenere.zašto guardiola u city-ju nema rezultate kao u barci.fali messi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije